ES Bringa - Egy kiváló világbajnokság, a lehető legjobb befejezéssel
Egy kiváló világbajnokság, a lehető legjobb befejezéssel
Fotó: Europress/AFP

Egy kiváló világbajnokság, a lehető legjobb befejezéssel

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/10/01 16:41

Nem könnyű, de engedjük el egy rövid időre Alejandro Valverde világbajnoki aranyát, és nézzük meg, hogy rajta kívül mi történt még tegnap Innsbruckban.

Hisz a kiváló kerettel érkező franciák 13 év várakozás után újra érmet szereztek (igaz nem aranyat, és nem Alaphilippel), Woods bejött a harmadik helyre (róla a következő napokban bővebben is lesz szó), az olaszoknál nem Nibali, hanem Moscon volt a legerősebb versenyző, és Tom Dumoulin is hatalmasat tekert.


Végre egy jó vb pálya
Kétszázhatvan kilométer, majdnem ötezer méternyi szintkülönbség, a komoly szelekciót hozó iglsi emelkedő, majd a félelmetes Höll, melynek lábához mindössze 20 versenyző jutott el. Ez sok minden volt, csak nem egy unalmas, hét órás verseny. Nagyon rendben volt ez a világbajnoki pálya, melyet csak 76-an teljesítettek.

Bardet nem elégedett, Alaphilippe teljesen elszállt
"Ha ezzel a sorral nem szerzünk érmet, az nekünk egy elrontott vb"  - mondta még a rajt előtt Thibaut Pinot. A dobogó összejött, de az ezüstöt szerző Romain Bardet nem elégedett. "A világbajnokságon lettem második, de nem tudok örülni. Még úgy sem, hogy Valverdét egy hosszú verseny végén szinte lehetetlen megverni a  sprintben. Ő az ilyen befejezéseket nagyon szereti, és kellően gyors is. Amúgy csapatként szerintem kifejezetten jól teljesítettünk, de valahogy most még akkor sem vagyok boldog." És Alaphilippe? Az egyik nagy esélyesnek kikiáltatott francia versenyző végül nyolcadik lett, 43 másodperc hátránnyal. "Nincs kifogás, nem bírtam az utolsó hegyet. A falra egyszerűen elfogytam, nem bírtak többet a lábaim."  Talán majd jövőre... 

Ez tényleg nem Sagan versenye volt
...és ez elég hamar, 93 kilométerrel a befutó előtt ki is derült. Pedig még a korábbi világbajnokok között sem volt egyetértés abban, kibírhatja-e ezt a pályát. Peter Sagan nem ment végig, de saját ötlettől vezérelve, azért megjelent a dobogón. Ő adta át az aranyat Alejandro Valverdének.


Távozott a belga kapitány
A mezőnyverseny után bejelentette távozását Kevin De Weert szövetségi kapitány, aki a következő szezontól a belga Lottónál dolgozik. Utódja sajtóhírek szerint a most még Quick-Stepes Tom Steels lehet. Bár nem ők voltak a fő esélyesek, azért az meglepő, hogy a belgák legjobb embere az Israel Cycling Academy-nél tekerő Ben Hermans lett.

Mosconban nem volt több
A hajrára pontosan kiderült, hogy az olaszok nem Nibalitól, hanem Gianni Moscontól várhatják a legjobb szereplést. A Sky versenyzője sokáig szépen tartotta Valverde csoportjának tempóját, de a Höll végéhez közeledve elfogyott. Dumoulin is lehagyta, végül az ötödik helyen zárt.
"Sok mindent nem tudok mondani, az utolsó emelkedő legnehezebb részén nem volt bennem több. Hogy tudtam-e volna gyorsabb haladni? Maximum akkor, ha leszállok a kerékpárról....A srácok egyébként csodálatosan tekertek értem, de ott és akkor nem volt bennem több."

Dumoulin: nem sok kellett az éremhez
Elképesztő ütemben érkezett az élen tekerő hármashoz, de végül nem szerzett érmet. Ennek ellenére Tom Dumoulin minden dicséretet megérdemel.
"Mikor felértem az első csoportra, már a halálomon voltam. Mikor elindult a sprint, semmi erő nem volt bennem. Tudom, korait kellett volna nyitnom, de Valverde nagyon elkapta a pillanatot. Ahogy felértem, én is jobb helyezésben reménykedtem, de valahol igazságos eredmény született."

Hozzászólások