ES Bringa - Egy éve elütötték, azóta háromszor műtötték, most végre visszatérhet
Egy éve elütötték, azóta háromszor műtötték, most végre visszatérhet
Fotó: Europress/AFP

Egy éve elütötték, azóta háromszor műtötték, most végre visszatérhet

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/27 11:05

A magyar idő szerint ma késő este rajtoló argentin körön lesz egy versenyző, akinél valószínűleg senki nem várta jobban a rajtot. Nem nagy sztár, nem összetett esélyes, talán szakaszt sem fog nyerni, de életben van, és ennél semmi nem lehet fontosabb.

Petr Vakoc visszatér, és 481 nap szünet után újra ott tekerhet a mezőnyben.

A cseh versenyzőt majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtti ütötte el egy autó edzés közben. Épp Dél-Afrikában készült a 2018-as szezonra, Bob Jungels és Laurens De Plus társaságában.

A Quick-Step oldalán vezetett blogjában így írt a balesetéről:

"Mintha egy rémálomból ébrednék. Fokozatosan térek csak magamhoz. Nem tudom, hol vagyok, mi történik és miért fekszem az úton. Bob Jungels, a csapattársam hajol fölém, úgy látom ő sincs teljesen magánál. Iszonyúan fáj a hátam. Közben lassan összerakom a puzzle-t: Afrika, edzőtábor, kerékpár. Valószínűleg balesetem volt. Nem érzem a lábam, kezdek félni. Próbálom mozgatni, egy nagyon picit sikerül, talán nem lesz baj. Beülünk a mentőbe, az út a kórházig végtelenül hosszúnak tűnik. Szörnyű fájdalmaim vannak, de nem kérek fájdalomcsillapítót, maximálisan kontrollálni akarom, ami történik. Hat csigolyám eltört, egy szalag elszakadt, és agyrázkódásom van."

Vakocot három nappal később megműtötték, majd még további két beavatkozás következett. Február elején repült haza Prágába, és hamarosan újra a műtőben volt. A humorát viszont így sem veszítette el.

"Iszonyú mellkasi fájdalmakkal ébredek. Elvesztettem a bordám egy darabját, melyet fémmel pótoltak. Elképedek, mire nem képes a modern orvostudomány. Minden lélegzetvétel fáj, ahogy minden mozdulat is, de túl vagyok rajta. Sok vért vesztettem, úgyhogy vérátömlesztést kellett kapjak. Első gondolatom, hogy szólni kéne az antidopping ügynökségnek."

Kezdetben fűzőt kellett viselnie, hogy legalább képes legyen járni. Egészen május közepéig ülni sem tudott.
"Újra rendesen leülhetek, ismét szabadnak érzem magam. Elmehetek egy étterembe, utazhatok bárhová, és ami a legfontosabb: újra kerékpárra ülhetek. Igaz, még nem az országútimra, de már ennek is örülök. Vigyáznom kell a hátamra, új jógagyakorlatokat vezetek be, és lassan javulok. Élvezem, hogy napról napra jobban megy."

Vakoc - aki a felépülése után meglepve tapasztalta, hogy 2 centivel kisebb lett - a június cseh bajnokságon már ott állt segítőként az út szélén. A következő hónapban megjelent a Quick-Step livignói edzőtáborában, ahol ismét rendesen - a hosszú hónapok óta nem látott csapattársakkal - tekerhetett.

DxhtereX0AUkAWR.jpg Fotó: twitter

A helyszínen szurkolta végig Alaphilippe második touros szakaszgyőzelmét, októberben pedig újabb egy évvel hosszabbított. A belga csapatnál bíznak benne, és ő is szeretne újra korábbi önmaga lenni.

"Elütött egy teherautó, szerencsésnek tartom magam, hogy egyáltalán életben vagyok. Túl vagyok három műtéten, egy hosszú rehabilitációs folyamaton. Most már tényleg készen állok a visszatérésre. Egy olyan úton haladok, melyen a cél elég bizonytalan. De iszonyúan várom, hogy végre versenyezhessek, sőt, hogy akár győzelmeket is szerezhessek. Egy versenyző a felkészülése során igyekszik minél több mindent kontroll alatt tartani maga körül. De vannak dolgok, melyeket nem lehet. Választhatsz elhagyott utakat, lehetsz maximálisan kivilágítva még nappal is, adhatsz elsőbbséget akár ott is, ahol nem neked kellene, mégis jöhet egy őrült sofőr, vagy egyszerűen csak közbeszólhat a balszerencse, és akár vége is lehet mindennek. Hálás vagyok azért, hogy életben maradtam. "

📺 A Vuelta a San Juan első szakaszát 22.30-tól közvetítjük élőben az Eurosport 2-n. 

Hozzászólások