ES Bringa - Egan Bernal legőrültebb 48 órája
Egan Bernal legőrültebb 48 órája
Fotó: Europress/AFP

Egan Bernal legőrültebb 48 órája

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/30 13:43

A 20. szakasz végén zavartan nézett le a dobogóról. Kezében egy plüss oroszlánnal, meg egy csokor sárga virággal. Miközben talán már elkezdett benne tudatosulni, hogy ő, Egan Bernal nyerte az idei Tour de France-t.

Percekkel korábban ért be sárgában a célba. Az operatőrök és fotósok tömege, a megőrült szurkolók hada próbálta felfogni a Tour történetének legdurvább napjait.

A káoszban Bernal elég elveszettnek tűnt, míg meg nem látta az első ismerős arcot maga körül, és megpróbált ebben az őrületben apjával, Germannal néhány nyugodt szót váltani, majd megölelni kedvesét, Xiomy-t.

000_1J63SU.jpg Fotó: Europress/AFP

Aztán, ahogy a friss sárga trikós fellépett a színpadra, egy teljesen más jövő felé indult el...

Az, hogy Egan Bernalt esélyesnek hívjuk egy nagy körön, nagyon gyorsan történt. 2018 elején csatlakozott a Team Sky-hoz, a pro-contis Androniból. Első sky-os évében megnyerte a Californiai kört és rá két hónapra részt vett élete első Tour-ján, ahol legfiatalabbként végzett meglepetésre a 15. helyen, emellett jelentősen kivette a részét Geraint Thomas sárga trikójából is. Ekkor már lehetett hallani a hangokat arról, hogy a fiatal kolumbiai bizony egyszer nyerhet egy három hetest.

Idén első lett a Svájci körön, és miután Chris Froome egy pályabejáráson összetörte magát, Bernal sokkal hamarabb megmutathatta, mit is tud valójában, mint amire számítani lehetett volna. A kolumbiai versenyző még úgynevezett co-leader-ként kezdte a szezont, tehát egy második opció lehet egy versenyen.

A Tour első két hetében Bernal nyugodtan haladt a top tízben. A La Planche des Belles Fille-n még ő követte Thomast, de a Tourmalet-n már a dél-amerikai volt az erősebb és a Champs Elysees-n idén ő viselhette a sárga trikót és lett ezzel az első kolumbiai Tour de France-győztes.

A mezőny az utolsó héten kánikulában haladt, egészen az l’Iseran-ig, ahol leszakadt az ég és jég meg sár lepte el a környéket. Bernal ekkor támadott és mindenkit maga mögött hagyott. Egészen addig, míg azt nem mondták neki, hogy "Állj!". "Ne, ne most!" - fakadt ki Bernal. De Christian Prudhomme-éknak csak sikerült meggyőzniük és 40 kilométerrel a cél előtt "átvehette" a sárga trikót...

Újra Tignes-ben vagyunk, ahol az újabb csonka szakasz végén már tényleg magáénak tudhatta Bernal a sárga trikót. Zokogott a fiatal kerékpáros, miközben a tenyerébe hajtotta a fejét.

000_1J55ZD.jpg Fotó: Europress/AFP

A  Col de l’Iseran  tetején, mielőtt még félbeszakadt volna a 19. szakasz egy kolumbiai újságíró elővett a hátizsákjából egy kolumbiai zászlót és maga köré tekerte. Másnap Bernal már sárga bukóban, napszemüvegben és a kerékpárosok által legáhítottabb trikót viselte.

"Ez őrület! Erre vágytál gyerekként" - mondta Bernalnak az újságíró.

Két órára rá, negyedikként érkezett célba a Tour utolsó hegyi szakaszán és Thomasszal egyszerre célba érve megnyerte az összetettet. A walesi elmondása szerint csak annyit mondott a csapattársának: "Élvezd ki, sírj ha kell, ne aggódj miatta. Minden igazi férfi tud sírni!"

Amikor Bernal áthaladt a célvonalon, a kolumbiai rádió helyszíni riporterének szavai mondják el talán leginkább, hogy mit is jelent ez a győzelem a nemzetének:

"Most elfelejthetünk minden háborút, drogkereskedést, bombát. Ma teljesen máshogy néz ki Kolumbia! Ma Egan Bernalnak hívják az országot" - ordította magából kikelve a rádiós - "Kérlek, Istenem, ne most hagyjon cserben a hangom!"

Az eredményhirdetésnél Dave Brailsford eksztázisban üvölti Egan nevét. Valamivel odébb Bernal párja, Xiomy csak áll csendesen, mosolyogva, le sem veszi a szemét szerelméről. Mellette a büszke apuka, German. Az út túloldalán fotósok tömkelege, akik várják, hogy elkészíthessék a friss győztesről a legjobb fotót, illetve a sárga-piros-kék tömeg, akik csak azt skandálják: “Campeón, campeón, Bernal es campeón.”


Szöveg: Jankó Gergely

Hozzászólások