ES Bringa - Egan Bernal, aki mindig készen áll arra, hogy tanuljon
Egan Bernal, aki mindig készen áll arra, hogy tanuljon
Fotó: Europress/AFP

Egan Bernal, aki mindig készen áll arra, hogy tanuljon

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/18 09:58

Egy tavaly augusztusi napon, amikor Egan Bernal kinyitotta a szemét, arra lett figyelmes, hogy egy kórházi ágyon fekszik. Próbált visszaemlékezni, mi is történt vele, de nem állt neki össze teljesen a kép. Azt tudta, hogy befejezte a Tourt, abban azonban nem volt biztos, hogy rajthoz állt-e a Vueltán, vagy épp most esett ki onnan. 

Nos, el sem jutott a Vueltára, ugyanis még előtte, a San Sebastianon bukott egy nagyot 20 km-rel a vége előtt. Mivel kisebb agyvérzése is volt, három hétig nem ülhetett kerékpárra, ami azt jelentette, hogy ugrott a Vuelta-indulása is. 

"Kemény arculcsapás volt ez az élettől" - meséli Bernal. "Százszázalékos állapotban voltam a Tour után, aztán egyszerre csak azzal kellett szembesülnöm, hogy mennyire törékeny is a formám, az egészségem."

A múlt héten már ismét teljes erőbedobással versenyzett, és teljesítette idei első többnapos versenyét, a kolumbiai kört. Az említett bukás azonban nagyon mélyre küldte őt, olyan mélyre, ahol még sosem járt. A rehabilitáció utáni első tekerésére édesanyjával ment, aki nagyon készült, hogy valahogy képes legyen tartani a tempót a fiával. Ehelyett azonban ő szakította le Egant, aki arra kérte a mamát, hogy lassítson. A forma persze gyorsan javult, és most már minden rendben van.

"Versenyzéssel szerettem volna befejezni a szezont, de a csapat folyamatosan nemet mondott. De addig rágtam a fülüket, míg végül belementek, hogy rajthoz állhatok néhány olaszországi egynaposon. Utólag persze, látva az eredményeimet, azt kell mondjam, hogy igazuk volt."

bernal1.jpg Fotó: Europress/AFP

Bernal a tavalyi év egyik legnagyobb sztorija volt, finoman szólva sem okozott csalódást. Elég hamar megnyerte első versenyét a Sky színeiben, az Oro y Pazt, de nem váratott sokáig magára az első WT-győzelme sem. Mindezek ellenére azért meglepetésnek számított, hogy Dave Brailsford beválogatta őt a Tour-csapatba. 

"Nem igazán voltam ideges, nem tudom, miért. Talán, mert jól sikerült számomra a szezon első fele. És talán azért is, mert nem voltak elvárások velem kapcsolatban, és nem is én kértem magam a csapatba, ők döntöttek az indulásom mellett."

A Tour előtt még sosem versenyzett együtt Chris Froome-mal. Kicsit megilletődötten érkezett Franciaországba, és nemigen beszélgetett a korábbi négyszeres győztessel. Minden új volt neki, így szoknia kellett a légkört.

"Chris nagyon más volt, mint amilyennek képzeltem. Nyugodt és rendkívül barátságos. Észrevette, hogy egy kicsit elveszettnek éreztem magam, odajött, és javasolt pár dolgot. Elmondta, hogy mi mindenre lesz majd szükségem, és adott ötleteket, melyeket szerinte érdemes volna kipróbálnom. Tudtam, hogy nekem is nyugodtnak kell maradnom, ugyanis belegondoltam, milyen rossz volna, ha valamiért föl kéne adnom a versenyt és a társaim eggyel kevesebben maradnának."

Amikor a hegyekhez értek, azt kérték Bernaltól, hogy menjen előre és diktálja a tempót. Nem mondták meg neki, hogy meddig, az utasítás az volt, hogy addig, ameddig bírja. Ez nála elég gyakran azt jelentette, hogy szinte a célig.

bernal2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azt gondoltam magamban, hogy csak bírjam ki még a következő kilométert. Aztán a következő kanyart, meg még egyet. Iszonyatosan szenvedtem, de aztán egyszer csak azt azt vettem észre, hogy már majdhogynem a szakasz végén vagyunk. Ez önbizalmat adott nekem, és éreztem, hogy tisztelet övez a mezőnyben, amitől minden egy kicsit könnyebb lett."

Eljutott Párizsba, így együtt ünnepelhetett a csapattal. Nem Froome nyert, hanem Thomas, de Bernal szempontjából ennek nemigen volt jelentősége. 

"Rengeteget lehet tanulni a tapasztaltabb versenyzőktől. Most, hogy Froome is itt volt Kolumbiában, sokat beszélgettünk és edzettünk együtt. Elképesztő a mentalitása. Számára természetesen a Tour a legfontosabb, persze készült erre a versenyre is, de érződött, hogy nála minden a Tour körül forog. Elképesztően céltudatos, számomra ő a No.1."

A csapat nemrég jelentette be, hogy Bernal lesz a kapitány a Girón. Korábban úgy tűnt, Thomas az olasz kört választja majd, de nem így lett. Ezzel megnyílt a lehetőség Egan előtt, aki élete második háromhetesén máris első számú ember lesz egy olyan szintű csapatnál, mint a Sky. 

"Amikor először meghallottam a hírt, szerettem volna, ha van egy másik opció, hogy ne legyen akkora nyomás rajtam. Bárhogy is lesz, biztos, hogy erős csapattal megyünk majd a Giróra. Már alig várjuk."

bernal3.jpg Fotó: Europress/AFP

Bernal a kolumbiai körön együtt versenyzett edzőtársával, és jó barátjával, Oscar Sevillával. A fiatal kolumbiai a rutinos spanyoltól is rengeteget tanul.

"Nagyon fontos tapasztalatokat oszt meg velem például olyan emelkedőkről, melyeken én még sosem versenyeztem. De a legfontosabb, amit tőle tanultam az az, hogy élvezzem a kerékpározást."

"Az pedig, hogy otthon kezdhettem a szezont, rendkívül sokat jelent nekem. Ezt megelőzően hóban, és hidegben kellett készülnünk a tengerentúlon. Itt jó az idő, itt van a családunk, spanyolul beszélhetünk, így aztán olyan, mintha rövidebb lenne a szezon. Hallottam híreket arról, hogy talán kolumbiai tulajdonosa is lehet a csapatnak. Jó lenne, de lesz, ahogy lesz. Én teszem a dolgom, remélem, egy remek szezon áll előttem."


(Forrás: cyclingtips
Hozzászólások