ES Bringa - Egan Bernal, a megtámadhatatlan
Egan Bernal, a megtámadhatatlan
Fotó: Europress/AFP

Egan Bernal, a megtámadhatatlan

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/02 17:46

Némi túlzással Egan Bernal családja, rokonai és barátai majdnem olyan népszerűek manapság, mint a friss Tour de France-győztes – a média képviselőinek körében mindenképpen. Mindenki azt szeretné megtudni, ki ez a fiú, honnan jött, milyen is valójában? Mindenki akar egy kis szeletet belőle.

Pablo Mazuera szerepe kulcsfontosságú volt Bernal karrierjének beindításában, talán az ő neve merül fel legtöbbet az első kolumbiai TdF-győztes kapcsán ezekben a napokban. Az Amerikai Egyesült Államokban élő hangmérnök és hobbikerékpáros 2010-ben alapítványt hozott létre a Zipaquirában élő gyerekek sportolási és tanulási lehetőségeinek támogatására.

bernal3.jpg Fotó: Prensa Carrera Oro y Paz

Egan Bernalt akkor ismerte meg, amikor 12 éves volt, és 18 éves koráig nem engedte el a kezét – a tehetséges kerékpáros ekkor költözött Olaszországba és kezdte el profi karrierjét az Androni Giocattolinál. Pablo Mazuera ott volt az idei Tour de France-on is, Nimes-ben baráti fogadtatásban részesítette egykori pártfogoltja.

„És ő még újságíró akart lenni…”

 Bernal viszonylag szegény családból származott, édesapja biztonsági őr volt, édesanyja virágokat nevelt.

„Inkább társadalmi projektben gondolkoztam az alapítvány kapcsán, mintsem csapatban. Egan vékony és kicsi volt, az egyik legfiatalabb, amikor elkezdtük. Imád tanulni és nagyon fogékony az új dolgokra, ez az egyik legjobb tulajdonsága.”

Akkoriban Bernal már megtette első „lépéseit” a bringával – követve édesapja, Germán fanatizmusát a kerékpározás iránt – Fabio Rodríguez korábbi versenyző helyi iskolájában. 14 éves öccse, Ronald (a lenti képen) most ugyanezt az utat járja.

„Amikor elkezdtük, már ifi országos bajnok volt mountain bike-ban. Első külföldi tapasztalatait velem gyűjtötte, első világbajnokságán 15 éves volt. Norvégiában második lett, majd Andorrában harmadik.”

A sport mellett a tanulásban is kapnak támogatást Mazuera alapítványánál, Egan angolul kezdett el tanulni, melyet ma már tökéletesen beszél a sajtó képviselői előtt is. Mazueránál ismerkedett meg menyasszonyával, Xiomara Guerreroval is, akit Tignes-ben, a sárga trikó átvétele előtt könnyek közt ölelt át.

„Nagyon sok időt töltöttem vele, mivel a családjának nem volt autója, én vittem mindenhova, sokszor az egyetemre is, ahol ösztöndíjas volt. Az andorrai vb után elutaztunk a svájci Aigle-be, az UCI központjába, ahol néhány fizikai teszten esett át. Korához képest tökéletes tulajdonságokkal rendelkezett a kerékpározáshoz. Úgy döntöttünk, keresünk neki egy mountain bike csapatot, de senki nem akarta szerződtetni. Később egy olasz ismerős eljuttatott minket egy honfitársához, Gianni Saviohoz, aki adott neki egy esélyt.”

bernal1.jpg Fotó: Europress/AFP

Bernal így Olaszországba utazott, ahol megnyert egy tehetségkutató-versenyt és kapott egy alapszintű, de professzionális szerződést. 2016-ban, 18 évesen négyéves kontraktust írt alá az Androni Giocattoli profi kontinentális csapattal. Tehetségéről már ekkor suttogtak a mezőnyben; először a Movistar akarta leigazolni, Nairo Quintana is sürgette szerződtetését, de mivel a spanyolok haboztak, lecsapott rá a Sky. A többi innentől ismert: 2018-ban landolt Nagy-Britanniában, másfél évvel később pedig sárga trikóban gurult be a Champs-Élysées-re. A dicsőség egy része pedig őrangyaláé, Pabloé.

„5-6 éves lehetett, amikor édesapja az Alto del Vino utcába járt vele biciklizni. Az kemény emelkedő volt” – ezt már a Kolumbiában a többi családtaggal együtt ünneplő nagypapa mesélte könnyek közt. Álvaro Julio Bernal azt mondta, elképzelni sem tudta, hogyan tanulta meg a kicsi Egan a leckét: már hajnal ötkor elment biciklizni, aztán nyolcra ment iskolába, de amint hazaért onnan, már ült is vissza a bringára és indult edzeni az apjával.

Álvaro arról is mesélt, mit érzett, amikor megindult Egan az utolsó előtti hegyi szakaszon.

„Csak néztem, és láttam, hogy elkezd nagyon pedálozni. Majd’ kiugrott a szívem a helyéről!”

Nagyapja felesége, Egan pótnagymamája szerint nemcsak a fiatalok, hanem minden ember számára példa lehet a kerékpáros életútja.

„Nekünk itt Kolumbiában nagyon nehéz, de ezek a győzelmek erőt adnak minden honfitársamnak, a dolgozó embereknek. Fontos, hogy unokám által nemcsak a szegénységet, hanem országunk szépségeit is megláthatják világszerte.”

Karen Bernal, az egyik unokatestvér együtt nőtt fel Egannal, így ő közelről látta, mennyi edzés és felkészülés vezetett már gyerekkorától oda, hogy a család sarjáé legyen Kolumbia első Tour-győzelme.

„Büszkék vagyunk rá és csodálatos látni, hogy valóra vált álma, melyért már egészen kicsiként harcolt. Zipaquirá számára is nagy megtiszteltetés, hiszen városunkat megismerték Európában unokatestvérem által. Mindig nagyon tisztelettudó és kedves volt, imádtam vele tölteni a gyerekkoromat. Megtámadhatatlan, ez a legjobb szó rá, és igaz minden értelemben. Mindig is a család bajnoka volt!”


Forrás: afp.com, elheraldo.co, marca.com
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások