ES Bringa - Merckx: "Úgy megfizetném a most tekerő srácokat, mint a focistákat"
Merckx: "Úgy megfizetném a most tekerő srácokat, mint a focistákat"
Fotó: Europress/AFP

Merckx: "Úgy megfizetném a most tekerő srácokat, mint a focistákat"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/18 10:31
Öt Tour és ugyanennyi Giro-győzelem, 1 Vuelta, 3 vb cím,  7 Sanremo, 5 Liége, 3 Roubaix, 2 Flandria és 2 Lombardia. Mindez 13 szezon alatt. Ennél sokkal jobban nem kell bemutatni, a számok önmagukért beszélnek.

Eddy Merckx az olasz La Stampának adott interjúban mesélt az augusztusi újrakezdésről, az új naptár kialakításakor némileg háttérbe szorított Giroról, a mezőnyben tekerő kedvenceiről és arról, miért más a mostani kerékpársport ahhoz képest, amikor ő tekert.


Szerinted nem veszélyes már augusztusban folytatni a szezont?

Egyszerűen olyan helyzetben vannak a csapatok, hogy meg kell próbálni. Ennek a járványnak nagyon komoly következményei lehetnek a sportágon belül. Senkinek nem segítene, ha csak ülnénk és várnánk.

A foci Németországban már újraindult. Ez lehet egy jó jel?

Ott komoly pénzekről beszélünk a tv-s jogdíjak miatt, amúgy pedig egy teljesen más sport, mint a miénk, más dolgokra kell odafigyelni a biztonság kapcsán. A mezőnyben nem tudsz kellő távolságot tartani a másiktól. Vagy gondoljunk bele, hány ember használja a különböző hoteleket egy háromhetes alatt...

És mi van akkor, ha nem lehet nézőket engedni az út mellé?

A szurkolók hozzátartoznak a kerékpársporthoz, ez tagadhatatlan. Órákat várnak egy hegyen azért, hogy pár pillanatig lássák a kedvenceiket. De sajnos ebben a helyzetben könnyen lehet, hogy nem lehetnek ott mindenhol. A helyi önkormányzatok majd eldöntik, hogy mennyire ítélik meg veszélyesnek a kérdést.

Mi a véleményed az új versenynaptárról? A nagy egynaposok összecsúsznak a Giróval.

Nyolc hónapot akarunk belezsúfolni 90 napba, ezért sajnos elkerülhetetlenek az átfedések. De mégis azt mondom, itt egy picit érzem a tisztelet hiányát. A Tour alá is betehettek volna egy-két nagy egynapost.

Minden a Tour körül forgott? Az volt a legfontosabb a naptár elkészítésekor?
A Tour történelmével, gazdasági erejével és népszerűségével mindenki tisztában van, de szerintem a többi versenyt is tisztelni kell, mivel azok is jelentősen hozzájárultak a kerékpársport történelméhez.

Hogy tetszik a mostani mezőny? Látsz valahol egy új Merckx-t? A legtöbben ugye Evenepoel-t emlegetik veled kapcsolatban.
Bár már nyert egy nagy egynapost, még rengeteget kell tanulnia. Néha hallgatva a nyilatkozatait azt érzem, hogy ő már kész versenyzőnek gondolja magát, de ez nincs így. Rajta kívül tetszik van der Poel is, szerintem belőle válhatna idővel háromhetes menő.

043_2438187.jpgFotó: Europress/AFP

És Froome? Egy ilyen bukás után, mint a tavalyi, lehet esélye az ötödik győzelemre?
Nem tudom pontosan, hogy halad a felépülése, de az ötödik Tour nagyon nehéz menet lesz. Főleg ha tényleg elmegy, és nem kap maga mellé egy olyan szupercsapatot, mint a többi győzelme alkalmával.

Nibali 35 múlt, ő már idős egy újabb nagy gőzelemhez? Lehet még esélye például az olimpiai aranyra?

Nibali egy klasszis, mindent tud, amit erről a sportról tudni kell, és bárhol képes nyerni. Abszolút nem idős, nézd csak meg Valverdét. Harmincnyolc évesen lett világbajnok.

Eddy, csak őszintén: tetszik neked a mostani kerékpársport?
Persze, nagyon is. De a mi időszakunk teljesen más volt, ami most megy, az a nagybetűs profizmus. Bár ha lehetek őszinte, valahogy a mi korszakunk jobban bejött.

A nosztalgia miatt mondod ezt, vagy van esetleg más oka?

Mi nem mentünk ennyi, márciustól szeptemberig tartott a szezon, és majdnem mindenki ott volt mindenhol. Manapság nagyon komoly a specializálódás, mindenki kiválaszt pár versenyt, és ott akar jól menni. Vagy egy nagyot, és máshol meg alig látod. Ha rajtam múlna, kötelezővé tenném, hogy a mezőnyben mindenki egy bizonyos számú versenynapot teljesítsen, és ebben lenne háromhetes meg egynapos is. Aztán kiderülne, hogy ki a legerősebb. Amúgy pedig legalább úgy megfizetném a srácokat, mint a focistákat, mert amit ők csinálnak, az a világ legkeményebb sportja.La Stampa

 

Hozzászólások