ES Bringa - Eddy Merckx: "Valverde hasonlít legjobban a régi önmagamra"
Eddy Merckx: "Valverde hasonlít legjobban a régi önmagamra"
Fotó: Europress/AFP

Eddy Merckx: "Valverde hasonlít legjobban a régi önmagamra"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/04 08:14
Ötven éve nyert először a Tour de France-on. Óriási legenda, mindenki ismeri a nevét. A francia körverseny szombaton - a pályafutása során 525 győzelemig jutó - Eddy Merckx tiszteletére rajtol Brüsszelből.

Megtisztelve érzi magát?

Természetesen. Az én történetem nem értelmezhető a Tour nélkül, a legfontosabb háromhetes körverseny, melynek megnyeréséről mindenki áhítozik. Ötször lettem első itt, ahogy a Giro d’Italián is, a gyűjteményem pedig a Vuelta a España meghódításával lett teljes 1973-ban.

Ezzel az öttel társcsúcstartó Jacques Anquetil, Bernard Hinault és Miguel Indurain mellett, 34 egyéni szakaszgyőzelemmel viszont egyeduralkodó. Megdönthetetlennek érzi rekordját?

Nem hinném, hogy sosem lehet megdönteni, de szép számokat sikerült elérnem más versenyeken is: hétszer a Milano-Sanremon, ötször az LBL-en győztem. Talán Chris Froome beér minket az öt összetett sikerben. Remélem, felépül súlyos sérüléséből és visszanyeri korábbi formáját! Ami a szakaszgyőzelmeket illeti, büszke vagyok arra, hogy még a sprinterek sem tudtak legyőzni. Ez azt jelenti, hogy pályafutásom során kiegyensúlyozottan versenyeztem és sosem veszítettem el az étvágyam a sikerre.

Eddy Merckx az 1969-es Tour de France-on |Eddy Merckx az 1969-es Tour de France-on | Fotó: Europress/AFP

Mi volt a titka?

Édesapám sokat dolgozott és nagyon szigorú volt. Három gyermekről kellett gondoskodnia, nem volt könnyű az életünk. Soha nem tartottam magam különlegesnek. Egy orvosnak, aki életeket ment, sokkal nagyobb az érdeme, mint egy kerékpárosnak, aki versenyeken vesz részt.

„Egyszerűen mindent megtettem azért, hogy a legtöbbet kihozzam a képességeimből.  Mindig nyerni mentem. Szeretek és mindig is szerettem győzni az élet minden területén, még a társasjátékban is.”

Mindazonáltal kicsit kényelmetlenül érzem magam a hírnév, az autogramok, a fotózások és az interjúk miatt. Nem a múltból élek, a jelenre koncentrálok, a projektjeimre, üzleteimre és a hobbijaimra.

Ki tartott a legnagyobb riválisának?

Luis Ocaña volt, talán. Nemes ellenfélről és óriási kerékpárosról beszélünk. Büszkeséggel tölt el, hogy rajta keresztül rám és az egymással megvívott csatáinkra is emlékeznek az emberek, amikor régebben Spanyolországban jártam mindig találkoztunk, jó volt vele elfogyasztani egy finom sonkát vagy egy jó pohár bort.

1.jpg Fotó: Europress/AFP

Hogyan emlékszik vissza az 1969-es Tourra?

Revanssá vált a Giron történt kizárásom miatt. Több mint 17 perces előnnyel nyertem a francia Roger Pingeon előtt. Megkönnyebbültem, megmutattam, hogy nem kell beszednem semmit, hogy felülkerekedjek ellenfeleimen.

Azon a Giron amfetaminnal produkált pozitív mintát.

Az első gondolatom az volt, hogy soha többet nem ülök biciklire. Rám dőlt az egész világ, de később megláttam a fényt, mert a nemzetközi szövetség engedélyezte, hogy elindulhatok a Touron, ha előtte vizsgálatoknak vetem alá magam. Természetesen belementem, nem volt semmi rejtegetnivalóm, az a pozitív minta egy baleset volt. Dühös voltam, őrülten vártam a visszatérésre és hogy bizonyítsam, nincs szükségem doppingra.

Teret neveztek el róla Brüsszelben idén márciusban |Teret neveztek el róla Brüsszelben idén márciusban | Fotó: Europress/AFP

Milyennek látja ma a kerékpársportot?

Sosem volt tisztább a sportág, mint napjainkban. Nagyon sok módszer áll rendelkezésre, hogy garantálják a sportszerűséget, az eredmények tisztaságát, kezdve az antidopping-elemzésektől a biológiai útlevélig – utóbbit nagyon hasznos eszköznek tartom. Elit biciklistákat, mint például Alberto Contador, megbüntettek, míg másokat alapos kivizsgálás után felmentettek, akárcsak Froome-ot. Vagy elítélik a sportolókat vagy felmentik, ennyi az egész.

Követi a versenyeket a televízióban?

Persze, imádom nézni. Ahogy mondtam, nem a múltban élek, nem sírom vissza a régi szép időket. A társadalom minden szereplőjének a fejlődést kellene szem előtt tartania, haladni a korral. Ennek ellent mond, hogy hiányoznak a komplex kerékpárosok, akik klasszikus és nagy körversenyeket akarnak nyerni. Talán ebből a szempontból Alejandro Valverde hasonlít régi önmagamra. Nagyon örülök, hogy övé lett a szivárványos trikó Innsbruckban.

„Az olyan bátor versenyzőket, mint Peter Sagan, Froome vagy a maga idejében Contador, szintén csodálom.”

Motivál a látvány, a show, én is minden alkalommal próbáltam biztosítani ezt a nézőknek.


Forrás: as.com
Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások