ES Bringa - Ecuador kerékpár-, és Carapaz-lázban
Ecuador kerékpár-, és
Carapaz-lázban
Fotó: Europress/AFP

Ecuador kerékpár-, és Carapaz-lázban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/07 18:00
Első ecuadoriként nyerte meg a múlt hétvégén zárult Giro d’Italiát Richard Carapaz. Azóta kapott hazájában autót, bringaállomást neveztek el róla és már az „utódait” is keresik.

Ecuador büszkeségével már decemberben, a tavalyi Giro negyedik helye után foglalkoztunk,  s mint kiderült, hosszú és nehéz utat járt be, hogy eljusson idáig. Idén már az első helyet ünnepelhette Olaszországban, így az eddiginél is nagyobb tisztelet övezi hazájában: az eddig is népszerű kerékpárosnak az Ambacar autóipari vállalt a közösségi oldalán rögtön egy autót ajánlott fel elismerésül a győzelemért, és az Ecuadornak szerzett dicsőségért.

Szerdán másfajta megtiszteltetés érte a 102. Giro d’Italia győztesét: Pedro Palacios, Cuenca polgármestere – aki a Twitteren gratulált honfitársának – azt javasolta, hogy Carapazról nevezzék el a helyi közkerékpár, a „Bici Pública” állomáshelyeinek egyikét.

Az elöljáró arról is beszámolt, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez, mely szerint rózsaszínben pompázzanak a középületek, akárcsak a Girot nyerő Carapaz, amikor magára húzhatta az összetett éllovasnak járó trikót. Cuencában – ahol egyébként 20 állomáson 240 kerékpár kölcsönözhető – a régi katedrális múzeumának homlokzatát világították ki péntekig.

075_grA¡ficos-ecuadori190603_npbiv.jpg Fotó: Europress/AFP

Ugyancsak friss hír, hogy az ecuadori oktatási és sportminisztérium nemrégiben döntött hét sportoló támogatásának átkategorizálásáról: a dél-amerikai országban hét kategóriába sorolják a sportolókat, Richard Carapaz és a Vuelta a Navarra győztese, Jefferson Cepeda a második, „elit szint” csoportba lépett elő – e felett már csak a „Tokio 2020” elnevezésű osztály áll.

A sportállamtitkárság programja (El Plan de Alto Rendimiento – magyarul nagyjából „nagy teljesítési-fejlesztési terv”), melynek 348 sportoló a tagja, a technikai paramétereken és az eredményeken kívül figyelembe veszi az egyének fejlődését, és természetesen folyamatosan konzultálnak is a kiválasztottakkal és edzőikkel. A kormány a sportolók felkészülését, a versenyekre történő utazásokat támogatja anyagilag, legyen szó hazai vagy nemzetközi megmérettetésekről.

„Ez egy nagyon szigorú rendszer, ahol a kiválóságot keressük, és ez vezet oda, hogy ma már nagyszerű eredményeket érünk el. Szükségünk volt a program megalkotására, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést a szövetségekkel, és hatékonyabbá tegyük a támogatások elosztását. Korábban ugyanis akkor is hozzájutott a sportoló év végéig az előírt forráshoz, ha nem jöttek az eredmények” – magyarázta az El Telégrafonak Andrea Sotomayor sportállamtitkár. 

000_1H65SI.jpg Fotó: Europress/AFP

Szavait mi sem bizonyítja jobban, mint a bokszoló Carlos Mina példája, aki egy kategóriával lejjebb került, mert nem szerzett érmet tavaly a Dél-Amerikai Játékokon. 

De vissza Carapazhoz!

Ami neki siker, az Ecuadornak is: az ecuadorenvivo.com szerint egyre többen kérdezik: van-e több Carapaz arrafelé? A válasz: igen. A már említett Cepeda mellett ismerős lehet a kerékpár szerelmeseinek az idei Giron is részt vevő Jhonatan Narváez és Jonathan Caicedo neve (ők is a fenti, támogatott sportolók közé tartoznak, az ötödik, „fejlődési szint” kategória tagjai).

A weboldal további öt kerékpárost is felsorol – Santiago Montenegro, Alexander Cepeda, Alexis Quinteros, Joel Fuertes és Wilson Haro –, akik követhetik a többieket, ezt mondta a Movistar Team Ecuador sportigazgatója is.


"Carapaz sikere sok ajtót kinyitott előttünk. Ecuador ott van a nemzetközi mezőnyben, és remélem, hamarosan a többiek is csatlakoznak a World Tour csapatokhoz”
– összegzett Santiago Rosero.

Ami talán még ennél is fontosabb, egyre népszerűbb az egyenlítői országban a sportág, Richard Carapaz sikere és mentalitása példává vált a fiatalok előtt, akik nem csak a „Lokomotív” saját kerékpáros iskolájában bontogatják szárnyaikat. A Teleamazonas.com rövid riportjában három, országos és dél-amerikai gyermekversenyeken érmes tehetséget mutatott be a Giro-siker apropóján.


Szöveg: Soós Péter
(Forrás: lahora.com.ec, ecuadorenvivo.com, teleamazonas.com, elcomercio.com, eltelegrafo.com.ec)

Hozzászólások