ES Bringa - Hirtelen harminc: Hol tart a kerékpársport történetének egyik legtehetségesebb korosztálya? - II. rész
Hirtelen harminc: Hol tart a kerékpársport történetének egyik legtehetségesebb korosztálya? - II. rész
Fotó: Europress/AFP

Hirtelen harminc: Hol tart a kerékpársport történetének egyik legtehetségesebb korosztálya? - II. rész

Szabó BenceSzabó Bence
2020/06/17 17:39
Kevés olyan tehetségesnek tartott korosztály van az országúti kerékpár történetében, mint az 1990-ben születettek. Hét versenyző a mai mezőny legnagyobb sztárjai közül, akik mind idén töltik be a harmincat. Melyikük ért fel az óriási elvárásokhoz és ki okozott eddig csalódást? Áttekintésünk második részében a háromhetes menőket mutatjuk be.

Tom Dumoulin (Jumbo-Visma)

Legnagyobb eredmények: Giró 1. hely (2017), Tour 2. hely (2018), időfutam világbajnoki cím (2017) 

Egyazon évben második helyen végezni a Touron és a Girón bármelyik kerékpárostól hihetetlen eredmény, Tom Dumoulin részéről ezek a 2018-as eredmények mégis inkább kihagyott lehetőségnek tűnnek. A holland versenyző 2017-es Giró győzelmét követően úgy tűnt, a következő évben a Sky méltó kihívója lehet a Francia körön. Dumoulin mégis inkább a címvédés és a duplázás mellett döntött, a végeredmény pedig az lett, hogy mindkét háromhetesen a második helyre szorította őt egy brit versenyző. Joggal merült fel a kérdés: mi lett volna, ha egyetlen versenyre koncentrál?  

Dumoulin az évek során türelmesen építette fel magát, mint háromhetes menő, 2015-ös váratlanul jó Vuelta szereplése után egy évig még inkább az időfutamokra koncentrált az olimpia miatt (ezüstérem lett az eredménye). 2017-ben a Giro siker mellé egy TT világbajnoki címet is bezsebelt, majd jött a már említett dupla kísérlet. Tavaly egy balszerencsés bukás tönkretette a szezonját, ami azt jelenti, hogy mire idén karrierje folyamán először koncentrál majd teljes egészében a Tour összetettre, már közel 30 éves lesz.

Dumoulin-jumbo.jpg Fotó: Europress/AFP

Pedig Dumoulin a modern Tour-győztesek mintapéldánya is lehetne. Időfutam-képességek terén bőven felveszi a versenyt a Wiggins-Froome-Thomas hármassal (a címvédő Bernalhoz képest pedig komoly előnye is lehet), a hegyekben pedig legtöbbször kirobbanthatatlan saját tempójából, amivel akkor is minimalizálni tudja veszteségeit, ha épp leszakad. Ez a stílus 2017-ben tulajdonképpen sima Giro győzelmet ért számára a Quintana-Nibali párossal szemben, és egy évvel később is csak egy emberfeletti Froome támadás fosztotta meg ettől.

Persze egy olyan eredménysor, amivel 30 éves korára rendelkezik, már most minden kerékpárosnak büszkeségére válna, az embernek mégis az az érzése, hogy a hollandban még bőven több is lehet. Ha a járványt követően a sport visszaáll a megszokott kerékvágásba, Dumoulin - immár a Jumbo-Visma színeiben - ott lesz, hogy ezt bebizonyítsa.  

Thibaut Pinot (FDJ)

Legnagyobb eredmények: Lombardia (2018), Tour 3. hely (2014), 6 háromhetes szakaszgyőzelem

A francia sajtó mindig előszeretettel találja meg a következő nagy reménységet a hazai Tour győzelemre, Pinot pedig kezdetektől a tökéletes alany volt ehhez. 2012-ben, élete első háromhetesén a mezőny legfiatalabb tagjaként végzett a top10-ben, két évvel később pedig a verseny első francia dobogósa lett 1997 óta. A következő szezonok során mégis úgy tűnt, ez a nyomás túl nagy Pinot számára. 

Miután 2015-ben és a rá következő idényben is messze volt a legjobbaktól, Pinot olyat tett, amit nagyon ritkán látni francia sztároktól: hátat fordított a Tournak. Az FDJ versenyzője a hazai háromhetes helyett a Girót tűzte ki célul, a dolog pedig utólag nagyon jó döntésnek bizonyult. Bár az Olasz körön két próbálkozásból egyszer sem zárt dobogón, a francia sajtó nyomásától távol mégis valósággal kivirágzott. Támadó stílusa tökéletesen passzolt az olasz versenyekhez, aminek eredményeként 2018-ban többek közt Lombardiát nyert.

pinot-lombardia.jpg Fotó: Europress/AFP

Tavaly aztán valami megváltozott. Talán csak a korral járó rutin, talán a győzelmekkel szerzett magabiztosság miatt, de Pinot visszatérve Franciaországba végre nem teherként élte meg a Tour szereplést. A Pireneusokban valósággal elsöpörte a mezőnyt, mégis, ahogy a Tourmalet-n szerzett szakaszgyőzelmét követően az őrület és a várakozás a tetőfokára hágott hazai szurkolók körében, egyáltalán nem érződött rajta a nyomás.  

A történet végét persze ismerjük. Egy újabb szerencsétlen sérülése véget vetett Pinot és a franciák álmainak, az FDJ bringása pedig a versenyt feladását követően nem is indult már máshol 2019-ben. Az, hogy idén a Tourra visszatérve nagyszerű teljesítményét, vagy szomorú kudarcát ismétli meg, alapjaiban határozhatja meg hátralévő karrierjét.  

Romain Bardet (Ag2r)

Legnagyobb eredmények: Tour 2. hely (2016), hegyi trikó (2019), 3 háromhetes szakaszgyőzelem

A jelenet, ahogy Romain Bardet egy újabb hegyen szenvedi fel magát, miután az esélyesek csoportja ismét otthagyta őt, alaposan beleéghetett az emlékezetünkbe a tavalyi Tour de France-on. Egy versenyen, ami szinte a végéig a hazai sztárok nagyszerű szerepléséről szólt, a korábbi kétszeres dobogós győzelmi esélyei gyakorlatilag az első keményebb szakaszon elszálltak. Bár a hegyi trikót behúzta, ilyen teljesítmény után mindenki sejtette, Bardet-nak ideje újragondolnia karrierjét.

A Tour iránt megszállott francia versenyzők persze nem ritkák a kerékpársport történelmében, de kevesen tették ezt olyan mértékben, mint Bardet. Bár a Ag2r sztárja egyáltalán nem elveszett más környezetben, akár egynaposokon sem (ahogy ezt Liege 3. és Lombardia 4. helye is mutatja), sőt Innsbruckban vb ezüstérmet is szerzett, mégis mindez másodlagosnak tűnt számára a Tourhoz képest. Bardet szezonjait mindig júliusi teljesítménye határozta meg, az utolsó igazán jó Tour szereplése viszont már nagyon régi emléknek tűnik.

bardet-tour-2019.jpg Fotó: Europress/AFP

Pedig a 2016-os és 2017-es versenyeken tényleg úgy tűnt, hogy Bardet a legveszélyesebb Froome és a Sky/Ineos egyeduralmára. Az időfutamok viszont mindig közé és a végső siker közé álltak, bármennyit is próbált fejlődni ebben a műfajban. 2017-ben, amikor ő és csapata is a legerősebbnek tűnt, 2:20 hátránnyal érkezett meg Párizsba, miután alig 37 kilométernyi TT-n 2:30-at kapott Froome-tól...

Bár a szervezők évről-évre próbálták kevesebb időfutam kilométerrel kisegíteni, az utóbbi két szezonban egyre messzebb került a legjobbaktól. Nem véletlen, hogy idén Pinot útját követve inkább a Girón próbálkozott volna. Más kérdés, hogy a járvány által félbeszakított szezon átírta terveit, így idén sem rendeznek majd Tourt Bardet nélkül. Pedig ha valakinek, neki biztosan nem ártana egy kis változatosság.     

Nairo Quintana (Arkea Samsic)

Legnagyobb eredmények: Giró győzelem (2014), Vuelta győzelem (2016), 2x Tour 2. hely (2013, 2015)

Kolumbiának végre megvan az első Tour de France győztese, csak éppen nem Nairo Quintanának hívják. Ha valaki 2013-ban - ez volt az az év, amikor Movistar fiatal versenyzője első Tourján rögtön dobogón zárt - belenézett volna egy kristálygömbbe, aligha ezt a jövőt látja megjelenni. Ekkoriban Quintana a kerékpársport következő évtizedét meghatározó korszakos zseninek tűnt, aki történelmet írhat hazájában. A dolgok azonban végül nem így alakultak.

Quintana tehetségéről sokat elárul, hogy amikor a 2012-es Dauphinén szerzett szakaszgyőzelmével először tört borsot a Sky orra alá, visszaemlékezések szerint a brit csapatnál rögtön elkönyvelték, hogy a jövőben nem szabad neki semmi teret hagyni a próbálkozásra. A kolumbiai támadó szellemű stílusa a versenyeket kontrolláló Sky tökéletes antitézisévé vált. 

2013-as második helyét követően az elvárások hatalmasak voltak, Quintana pedig nem is állt messze attól, hogy beteljesítse őket. 2015-ben alig bő egy perc hátránnyal kapott ki Froome-tól Párizsban, úgy, hogy az utolsó két hegyi szakaszon perceket adott a britnek. Időközben első háromhetes győzelmét is megszerezte a 2014-es Girón, két évvel később pedig a Vueltán is nyerni tudott. A következő szezonban azonban valami megtört a karrierjében.

nairo-arkea.jpg Fotó: Europress/AFP

Talán Mikel Landa szerződtetése és az emiatt elmérgesedő kapcsolata a Movistarral volt az oka, de 2017-től kezdve Quintana nem találta magát a nagy körversenyeken. A Touron az összetett győzelemtől nagyon messze került, az előző két szezonban csak szakaszgyőzelmeket szerzett. Korábban jellemző támadó stílusa is megváltozott, az utóbbi években sokan kritizálták túlzottan konzervatív taktikája miatt. És akkor a csapatával többé-kevésbé nyíltan vállalt konfliktust és az ebből adódó tragikomikus jeleneteket még nem is említettük. 

Ezeknek hála senkit nem ért meglepetésként, hogy Quintana tavaly nem hosszabbított a Movistarral, az viszont hogy a francia prokonti csapat Arkeához igazolt, annál inkább. Sokan a pénzt látták a döntés hátterében - nagy nevű, karrierjük csúcsán túllévő sztárok többnyire ezért szerződnek egy szinttel lejjebb - az eredmények alapján azonban Quintana egyelőre alaposan rácáfol a kétkedőkre. Sosem tudjuk meg, hogyan alakul a szezon, ha az idény elején 5 győzelmet érő formáját továbbvíve érkezik a Tourra, de az egyértelműnek tűnik, hogy ilyen teljesítménnyel újra a legjobbakra is veszélyes lehet. 


Procycling Magazin

Hozzászólások