ES Bringa - Dumoulin: Nem olyan év jön, amikor mindent fel lehetne tenni a Tourra
Dumoulin: Nem olyan év jön, amikor mindent fel lehetne tenni a Tourra
Fotó: Europress/AFP

Dumoulin: Nem olyan év jön, amikor mindent fel lehetne tenni a Tourra

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/04 09:33

Sokat változott az öt évvel ezelőtti önmagához képest, ezt ő sem tagadja. Mint mondja, akkor még álmodni sem mert egy háromhetes győzelemről. Ez mostanra azért igencsak megváltozott.
Idén viszont sokak várakozásával ellentétben nem a Tour, hanem ismét a Giro lesz a fő versenye. Hogy miért? Erről mesél Tom Dumoulin.Idén megint a Giro lesz a fő versenyed, nem pedig a Tour. Ezzel sokakat megleptél.
Igen, én sem így készültem, de ez nem egy olyan év lesz, amikor csak arra a Tourra koncentrálhatok. Ahogy megláttam, milyen szuper a Giro útvonala, nem volt bennem kérdés.  

Girót már nyertél, sárga trikót még nem. Mennyire volt nehéz a döntés?
Olyan szempontból egyáltalán nem, hogy a Girót imádom. Egy csodálatos verseny, ahol mostanában mindig nagy a küzdelem. Persze, szeretnék valamikor Tourt nyerni, de nem csak ebből áll az élet. Ha nem jön össze, azt sem fogom tragédiaként megélni. Ettől még lehet szép pályafutásom.

A Touron mintha egy trend lenne, hogy nem annyira hangsúlyosak az időfutamok. Ehhez mit szólsz?
Nem értem a logikát, én is fordítva szeretném. De nézzétek meg a Girót. Több az egyenkénti, és így nyíltabb a verseny. Hisz aki nem annyira jó az időfutamban, előnyt akar szerezni a hegyeken. Ez volt Quintana meg az én esetemben is, még 2017-ben. Nairónak már az első nap mennie kellett miattam.

Viszont az összetett esélyesek között egyre nagyobb a differencia az egyenkéntiken, és egyre kisebb a hegyeken.
Azt teljesen megértem, hogy miért nincsenek már 100 km hosszú időfutamok. Nyilvánvaló, hogy nem tesznek be olyan szakaszokat, mint mondjuk tíz éve. És nem várok olyan útvonalat, mint amikor Wiggins nyert. Szerintem ebben a számban drasztikusan nem alakultak át a különbségek, a mezőny eleje inkább a hegyi képességeket illetően közelített egymáshoz.

Vagyis azt mondod, hogy az ASO próbálkozása a nyíltabb Tourok érdekében igencsak kontraproduktív?
Igen, ebben 100%-ig biztos vagyok. Ha például Bardet sárga trikót akarna nyerni, és az útvonalban lenne 70 kilométernyi egyenkénti, neki az első naptól kezdve támadnia kellene engem vagy Froome-ot. Azért, hogy előnyt szerezzen. De elnézve az idei útvonalat, igazán nagyot az utolsó héten lehetne alkotni, addig pedig maradna a Sky-fölény. És pont ezt szeretnék sokan elkerülni. 

És a Giro? Ott lesz három időfutam.
Pont ez a fő oka annak, hogy ezt választottam. Lesz három tök jó egyenkénti. A szintrajzok alapján azt mondom, hogy fekszenek nekem, de azoknak is, akik nem annyira jók ebben a számban. Talán nem lesznek vészesen komoly különbségek az esélyesek között, így pedig nyílt lehet a verseny. 

Dv_KL8uW0AEJ55z.jpg Fotó: Twitter

És most akkor mi lesz a Tourral?
Alapesetben szeretnék indulni, de ez nem ilyen egyszerű. A Giro után majd eldöntöm. Bár ha valami extra nem történik, akkor azt hiszem ott leszek a Tour de France-on.

Amennyiben elindulsz, a győzelem lesz a célod?
A terv az, hogy a Girón szeretnék a legjobban menni, aztán meglátjuk, mennyire leszek friss a Touron. A helyzet olyasmi, mint tavaly. Nem volt rajtam nyomás, mentem, ahogy tudtam. De persze előfordulhat, hogy a Giro miatt nem tudom ugyanazt hozni. Hisz a fő hangsúly azon lesz.

A két nagy kör között tavaly - a foci-vb miatt - nagyobb volt a szünet. De idén visszaállt az öthetes távolság.
Remélem, hogy ez is elég lehet. Lényeg a Giro, aztán a pihenés, utána meg meglátjuk. Erre a kérdésre a Tour harmadik hetén tudnék pontosan válaszolni.

2018-ban dupláztál. Mit lehetett abból tanulni?
Leszámítva azt, hogy nagyon nehéz, én kifejezetten nyugodt voltam. A Giro után úgy voltam vele, lesz, ami lesz. És ez a hozzáállás segített. Persze, fáradt voltam a verseny végére, meg bekavart egy kis megfázás is, épp ezért mondom, hogy minden bizonytalan. Nem tudom megmondani, mennyire fog hiányozni az a plusz pihenős hét a Tour hajrájában.

A dupla 1998 óta senkinek nem sikerült. Szerinted lehetséges?
Azt tudom mondani, hogy mindkét háromhetesen lehet jól menni. Nekem tavaly sikerült közel azonos formát hoznom, bár az utolsó napok már fájtak. Nem tudom az akkori forma tartható-e az öthetes szünettel.

Két éve, amikor először nyertél, mindenki azt mondta a Giro előtt, hogy jó időfutamos vagy és majd a veszteségeket fogod minimalizálni a hegyeken. Erre pont nem ez történt. 
Én még mindig elsősorban időfutamosnak tartom magam, aki egész jól megy a hegyeken. Idén pont az lesz a célom, hogy hozzam az egyenkéntiket. Meg szeretném nyerni a nehéz és fontos időfutamokat. De nyilván nem nyerhetsz háromhetest, ha nem mész jól a hegyeken. Ebben is szeretnék előre lépni, bár fontos, hogy megtaláljam az egyensúlyt. Ahol előre kellene lépnem, azok a sok szintet tartalmazó emelkedős szakaszok. Amikor egy hegyre kell felmenni egy könnyebb nap végén, ott nincs gond. Ilyen volt például az Oropa.

000_1BY2JF.jpg Fotó: Europress/AFP

Az időfutamban szerinted visszaestél?
Talán egy kicsit, főleg a rövidebbeken. De van tapasztalatom, ha hiányzik az erő, tudom, hogy lehet visszahozni az elvesztegetett időt. Ettől nem félek. Sokat a súlyom sem változik, maximum 1-2 kilóval vagyok könnyebb, mint régebben.

Amennyiben 2017-et az áttörés évének hívjuk, akkor 2018 megerősített a helyedet a GT-győzelemre esélyes versenyzők között? 
Azt hiszem, igen. A két évvel ezelőtti Girón magamat is megleptem. Ott jó volt az útvonal, sok időfutammal, de messze nem én voltam a legjobb hegyimenő. Tavaly talán mindenben egységesen jó átlagot hoztam.

A csapatodról mit gondolsz? Kellően erősek vagytok egy nagy győzelemhez?
Legyünk őszinték, nagyjából fele annyi pénzből dolgozunk, mint a Sky. Bár lehet, hogy nagyobb is a távolság... Ehhez képest tök jók vagyunk, sokat fejlődtünk az elmúlt években. Azért továbbra is mindennek az alapja a pénz, egyáltalán nem véletlen, hogy a Sky milyen szinten uralja a háromheteseket. Nehéz velük versenyzeni, bár a szponzor távozásával ebben lehet változás. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy egyre jobban közelítünk hozzájuk.

Mennyit változtak az elmúlt években a pályafutásodat érintő fő célok?
Rengeteget. Teljesen megváltoztak. Öt éve még álmodni sem mertem volna egy GT-győzelemről, vagy a sárga trikóról.

(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások