ES Bringa - Dumoulin igazat ad Dennis Rodmannek és hisz benne, hogy még mindig jó versenyző
Dumoulin igazat ad Dennis Rodmannek és hisz benne, hogy még mindig jó versenyző
Fotó: Europress/AFP

Dumoulin igazat ad Dennis Rodmannek és hisz benne, hogy még mindig jó versenyző

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/07 09:52
Június 14-én feladta a Dauphinét, majd bejelentette, hogy a térdsérülése miatt nem tud indulni a Touron. Azóta Tom Dumoulin hivatalosan nem versenyzett, de mégis azt mondja, ez a rettenetesen hosszú otthon töltött időszak jót tett neki. Hogy miért? Azt mesélje el ő.

Ha az ember friss, Jumbo mezben készült fotót keres rólad, nincs könnyű dolga. Ismered egyáltalán az új csapatodat?
Sokat nem voltam velük együtt, ez tény, mindössze két közös edzőtáborunk volt. De versenyszituációban még nincs tapasztalatom senkiről. Pedig igazán így tudod megismerni a másikat. 

Hogy vagy? Nemrég Ten Dam podcastjében szerepeltél, és ott elmesélted, hogy te nem, a kutyád viszont remek formában van.
Az tuti, mivel itthon vagyok és napi háromszor sétálhat. De én...Az más dolog. Ha holnap kellene versenyeznem, biztosan nem állnék készen.

Sokan azt mondják, olyan ez az időszak a formát illetően, mintha decemberben lennénk.
Akkor engem tegyél novemberre:) Amióta megtudtuk, hogy augusztus előtt semmire nincs esély, visszavettem a tempóból, de nyilván teljesen nem álltam le. Hova fárasszam magam, ha a nyár elejétől úgyis a nulláról kell építkezni? Sokáig nem lesz versenyünk, és például azt sem tudjuk, hogy júliusban lehet-e szabadon utazni. Mert ha nem, akkor itthon, Kanne könyékén kell lenyomni az edzőtábort. De a jó felkészüléséhez hegyekre van szükség, nem olyan emelkedőkre, amilyenek Belgiumban vannak. Nem hiszem, hogy az elmúlt 30 évben volt olyan Tour-győztes, aki sík utakon készült volna.

És a doppingellenőrzésék hiányához mit szólsz?
Gondolom ott sem korlátlan a költségvetés, én így a helyükben arra az időszakra készülnék, amikor már mindenki edzhet rendesen. Akkor kell egyenlőnek lenniük a feltételeknek.

EP3S6XbWoAAymWI.jpg Fotó: twitter

Csomóan bevállaltak a mezőnyből egy extra kihívást, hogy szórakoztassák magukat vagy a szurkolókat. Te készülsz valami hasonlóra?
Semmi ilyesmit nem fogok csinálni. Az edzőm nem is engedné. Görgőzöm nyolc órát, még jobban gyengül az immunrendszerem, aztán elkapok valami...Semmi értelmét nem látom. De természetesen mindenki azt csinál, amit szeretne.

És a virtuális görgős versenyek?
Nem vagyok egy nagy görgős, még a téli hidegben is inkább kimegyek, minthogy felüljek. Nyilván valaki ezzel jól elvan, de engem annyira nem köt le.

Sokan a sorozatokba menekülnek. A Netflix téged is megmentett az unalomtól?
Óriási sorozatos azért nem vagyok, de néha használom esténként. A 'The Last Dance'-t megnéztem, és nagyon bejött. Jó ilyen sportos dokumentumfilmeket látni. 

Dennis Rodmannek az egyik részben volt egy mondata, ami nagyjából rád is illik. "A kosarasokat nem azért kell megfizetni, amit csinálnak, hanem azokért a szarságokért, amiket a pályán kívül nyomnak".
Igen, jól mondta, tökéletesen értem mire akart utalni. Én is imádok tekerni. Akkor is csinálnám, ha nem fizetnének érte. Jó, valószínűleg nem minden nap, de hetente többször elmennék edzeni. Viszont van egy pont, ami után ez már a munkáddá válik, és jönnek vele olyan dolgok, amiket annyira nem szeretsz. Én már nem tehetem meg, hogy kimegyek a hegyekbe, lenyomom a kötelező távot, és ezzel letudtam a kerékpársportot.

Rodman egyszer Vegasba szökött Carmen Electrával, hogy kieressze a gőzt. Neked van valami hasonló megoldásod erre az esetre?
Én is így nyomom, csak havonta:)

000_1QO98K.jpg Fotó: Europress/AFP

A viccet félretéve, élvezi még Tom Dumoulin a kerékpározást?
Az itthon töltött majdnem teljes egy év során, én is feltettem magamnak ezt a kérdést, és sokat gondolkoztam a válaszon. Valahogy kellett nekem ez a versenyek nélküli időszak. Tudom, hogy furcsa amit mondok, de tényleg szükségem volt arra, hogy hosszú távon normális életet éljek. Most már tudom, akkor sem történik tragédia, ha véget ér a pályafutásom. Valakinek arra van szüksége, hogy folyamatosan megkapja az adrenalin adagját, nekem arra volt, hogy nyugiban itthon legyek. De most már tudom mit akarok csinálni, h
iszek benne, hogy még mindig jó versenyző vagyok.

Ezen a héten már Belgiumban is maszkot kell viselni. Te is ott laksz, igaz nagyon közel a holland határhoz.
Igen, és furcsa is az egész. Sétálni simán lehet maszkban, de tekerni nem. Higgyétek el, az úgy nem működik. Egyszerűen nem kapsz rendesen levegőt. Van egy kezdeményezés, hogy mindenki varrjon magának saját maszkot, de mivel nekem varrógépem sincs, ezt elég hamar elvetettem. 

Sokan megijedtek, amikor az év elején a valenciai körtől is visszaléptél, és arra gyanakodtak, hogy nem vagy rendben mentálisan.
Megértem, hogy egyeseknek eszükbe jutott, de tényleg egy csúnya betegségről volt szó, a bélfertőzés nem játék. Higgyétek el, nekem volt a legrosszabb, hogy nem versenyzettem. Mert már nagyon hiányzik a tekerés.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások