ES Bringa - Dumoulin feladta a Girót, Ackermann újabb sprintet nyert
Dumoulin feladta a Girót, Ackermann újabb sprintet nyert
Fotó: Europress/AFP

Dumoulin feladta a Girót, Ackermann újabb sprintet nyert

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/15 19:12
Rövid, de esős szakasz, melynek elején Dumoulin kiszállt a versenyből. Összejött a sprint, ahol Viviani még megindulni sem tudott. Ackermann lenyomta Gaviriát, Roglic továbbra is rózsaszínben.

Ez történt
Az előző két, kifejezetten izgalmas hajrát hozó hosszú szakasz után, ma egy elég rövid, 140 kilométeres nap várt a mezőnyre. Rövid, de esős, szóval nem volt ez egy teljesen nyugis szakasz. Látván az időjárást a zsűri már korán meghozta a döntést, miszerint 10 kilométernél neutralizálják az időket, elkerülve ezzel a későbbi tülekedést, és a felesleges izgalmakat.

A nap elején - sajnos nem túl nagy meglepetésre - Tom Dumoulin feladta a Girót. Látva a fájdalmait (a bal térdét verte be a keddi bukásban), már az is sokakat meglepett, hogy egyáltalán rajthoz állt. Öten gondolták úgy, hogy ebben a kifejezetten rossz időben is megéri szökni, de előbb a Miguel Eduardo Florez Lopez (Androni), Enrico Barbin, Umberto Orsini (Bardiani), Ivan Santaromita (Nippo-Vini Fantini) alkotta csoportot, majd a kissé elszakadó Louis Vervaekét (Sunweb) is időben megfogta a mezőny.

Jöhetett a sprint, ahol ugyan Viviani elég jó felvezetést kapott, de vélhetően az egész napos ázás miatt, el sem tudott indulni. Gaviria ment elsőként, Ackermann szépen vele tartott, gyönyörűen kiborított, és negyed kerékkel meg is nyerte a szakaszt. A GT-újonc német versenyző már két győzelemnél jár ezen a Girón.

Az utolsó kör neutralizációja miatt ezúttal nem változott az összetett, Roglic csütörtökön a hatodik napját kezdheti rózsaszínben.

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása:
ITT


A szakaszgyőztes -  Pascal Ackermann (Bora)

Másodszor nyert sprintet ezen a Girón, tényleg nagyon gyors. A kérdés az lesz vele kapcsolatban, hogy mennyire érdekli a ciklámen trikó.

A nap száma - 16
Tizenhat éve nem volt példa arra, hogy valaki az első öt szakaszon viselje a rózsaszín trikót.

A nap mondása
"Sajnálom az egészet, de valahol fel voltam rá készülve. Megpróbáltam, de nem ment, egyszerűen nem tudtam terhelni a térdemet. Ide kellett állni, le akartam győzni a fájdalmat. De erre egyszerűen nem volt esély." 
(Tom Dumoulin)

Ez jön
Kifejezetten érdekes a csütörtöki szakasz utolsó harminc kilométere, emelkedők, hullámzó utak, nagyon nehéz megtippelni, hogy kinek feküdhet ez a befutó. Akár egy szökés is hazaérthet.

A 6. szakasz szintrajza: ITT

Hozzászólások