ES Bringa - Dumoulin: Én nem a pénz és a népszerűség miatt kezdtem tekerni
Dumoulin: Én nem a pénz és a népszerűség miatt kezdtem tekerni
Fotó: Europress/AFP

Dumoulin: Én nem a pénz és a népszerűség miatt kezdtem tekerni

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/02 18:12

Szokták mondani, hogy egy nagy győzelem után könnyen "megcsúszhat" az ember.
Az átlagosnál is nagyobb figyelem, a média állandó érdeklődése, meghívások, tv-s szereplések, vagy a mindenhol egy aláírásra vagy közös fotóra vadászó szurkolók miatt.

Ilyenkor kell nagyon észnél lenni, hogy le ne fordulj a helyes útról. És a következő éved is annyira eredményes legyen, mint volt az előző.

Ezzel a problémával már rengetegen megküzdöttek, és az első háromhetes győzelmet követően, Tom Dumoulinnek sem volt könnyű dolga. 2017-ben Girót nyert, és egyéni illetve csapat időfutam világbajnoki címet szerzett.

"Egyszerűen nem tudsz felkészülni egy ilyen mértékű változásra" - nyilatkozta a holland versenyző a De Telegraafnak. "2018 elejére nagyon más lett körülöttem minden, köszönhetően a Giro megnyerésének. Állandó meghívások, folyamatos média figyelem, ha nincs velem a feleségem, nem tudom, hogy bírom ki ezt az egészet. Thanee szerencsére a végzettségét tekintve pszichológus, szóval sokat tudott segíteni."

Dumoulin már a tavasz során is beszélt arról, hogy kifejezetten elégedetlen volt magával. A Girónak konkrétan úgy ment neki, hogy még dobogón sem állt.

"Most már látom, hogy egyszerűen idő kell ahhoz, hogy feldolgozd a hirtelen jött népszerűséget. Ez nem megy egyik napról a másikra. Én nem azért kezdtem anno tekerni, hogy híres legyek vagy sok pénzt keressek. Azt viszont idővel éreztem, hogy mindennel foglalkozom, csak a feladatommal nem. Így elkezdtem a megszokottnál is alaposabb lenni. Rápörögtem mindenre, az edzésekre, a táplálkozásra, ennek pedig nem lett jó vége. Egyszerűen nem tudtam élvezni a versenyeket. Tekertem, mentem, de nem éreztem jól magam."

Dumoulin biztos benne, hogy egyszerűen túledzette magát az előző tél során. Nem akart elveszni a sok meghívás és program között, így átesett a ló túloldalára. 

"Már látom, hogy nem mentem okosan. A versenyeken nagyon erőltettem a dolgokat, csak az eredmények érdekeltek, és sokszor nem élveztem a versenyzést. Ez hiba volt. Mint ahogy az is, hogy egy kicsit túledzettem magam a tél során. És most már azt is látom, hogy háromhetest nyerni tényleg felelősség. Mindenhol az előző Giro-győztesként mutatnak be, így pedig folyamatosan nagyok voltak az elvárások. A nyugalom megszűnt körülöttem."

000_17X3N4.jpg Fotó: Europress/AFP
Ennek ellenére, sokak szerint kifejezetten jó éve volt a 2018-as. Hisz második lett a Girón és a Touron, illetve a vb időfutamán is.

"Sok helyen olvastam, hogy milyen kiváló évem volt, de én ezzel nem feltétlenül értek egyet. Volt három fontos verseny, ahol egy valaki mindig erősebb volt nálam. Jó, a Touron saját magamat is megleptem, mert nem hittem volna, hogy ilyen szinten tudok teljesíteni a Giro után. Ennek ellenére hiszek benne, hogy tudok ennél is jobb lenni."

Hozzászólások