ES Bringa - Dumoulin: A sérülés a múlté, cél a Tour és Tokió
Dumoulin: A sérülés a múlté, cél a Tour és Tokió
Fotó: Europress/AFP

Dumoulin: A sérülés a múlté, cél a Tour és Tokió

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/10 17:44
Egy nehéz szezont és egy váratlan csapatváltást követően a holland versenyző lassan elkezdi a felkészülést az új idényre, ahol Tour de France és a tokiói olimpia megnyerése lesznek a fő céljai.

Tom Dumoulin előző szezonja egyáltalán nem úgy alakult, ahogy a holland versenyző eltervezte. Egy rosszul kezelt és elhúzódó sérülés, amit még a Giro negyedik szakaszán szerzett, gyakorlatilag az egész idényét tönkretette, ráadásul az eset miatt a viszonya is megromlott csapatával, a Sunwebbel. 

A holland emiatt némileg váratlant módon felbontotta szerződését a német csapattal, ahol az elmúlt 8 évben tekert, majd nem sokkal később aláírt a Jumbo-Vismához. Ott a Tour de France győzelemre pályázó keret utolsó hiányzó láncszemeként számolnak Dumoulinnel, épp ezért nem is meglepő, hogy a csapat már most jelezte, szeretnék, ha a Francia Körversenyen állna majd rajthoz:

"A csapat azt javasolta, a Touron induljak. Ha az útvonal fekszik majd nekem, akkor nem látom akadályát a dolognak."

043_05392504.jpg Fotó: Europress/AFP

Dumoulin valószínűleg nem egyedi kapitányként érkezik majd Franciaországba, hiszen a csapatban lehet majd a Vuelta győztes Primoz Roglic, vagy az idei Toruon harmadik helyen záró Stephen Kruijswijk is. Ez azonban egyáltalán nem jelent problémát a holland versenyzőnek:

"A Sunwebnél komoly nehézség volt, hogy én voltam az egyedüli kapitány. Itt a Jumbonál, ha beteg leszek, vagy formán kívül vagyok, mindig lesz valaki, aki átveszi tőlem a vezető pozíciót. Ha több kapitánnyal kezdünk egy nagy körversenyt, menet közben elkezdhetünk arra építeni, aki a legjobban áll. Az Ineos már évek óta ezt csinálja."

A Tour azonban nem a holland versenyző egyedüli célja lesz jövőre, a tokiói olimpián is szeretne sikereket elérni. Négy éve Rióban már szerzett egy ezüstérmet az időfutamon, most azonban a Tour és a játékok kezdete közti alig egyhetes szünet miatt még nehezebb dolga lesz. Ennek ellenére Dumoulin nem érzi lehetetlennek a feladatot:

"Nagyon kevés idő lesz a két verseny között, ami nem ideális persze, de nem is kifejezetten rossz dolog. A múltban is voltak, akik a Tour után tudtak olimpiát nyerni, mint Bradley Wiggins."

066_DPPI_21016082_084.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezek lesznek tehát a holland sztár jövő évi céljai, adódik azonban a kérdés, ezekben mennyire fogja hátráltatni az az elhúzódó térdsérülés, ami az idei szezonját is tönkretette. Dumoulin szerint nincs ok aggodalomra, biztos benne, hogy a következő évet versenyzésre kész állapotban kezdheti meg: 

"A térdem rendben van, minden orvos biztos benne, hogy megfelelően felgyógyult és a probléma nem jön elő többet. Szombaton 4 órát edzettem Jos Van Emdennel, probléma nélkül. Október végéig tervezem folytatni az edzéseket, aztán egy rövid vakáció után elkezdem a felkészülést az új szezonra."

A sérülés tehát most már a múlté, az elmúlt hónapok kihagyása viszont lehetőséget adott Dumoulinnek, hogy átgondolja, mit motiválja további karrierjében:

"Az elmúlt hónapokban volt időm gondolkodni. Most már tudom, mit szeretnék még elérni a karrierem során. Szeretném a lehető legjobb teljesítményt nyújtani a kerékpáron a következő 5-6 évben. Ez az érzés most erősebb bennem, mint valaha."  


Szöveg: Szabó Bence
Forrás: velonews.com, cyclingnews.com

Hozzászólások