ES Bringa - Dumoulin körül megszűnt a  nyugalom
Dumoulin körül megszűnt a  nyugalom
Fotó: Europress/AFP

Dumoulin körül megszűnt a  nyugalom

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/04/26 13:53

Csendes, és viszonylag eredménytelen tavasza van, de a tavalyi Froome óta jól tudjuk, hogy ez nem sokat számít. Ott volt a vasárnapi Liége-n, igaz nem győzelmi célokkal állt rajthoz.

"Ahhoz teljesen más felkészülés kellene. Pár nappal a rajt előtt még hegyi edzőtáborban voltam. De összeségében az érzéseim jók, előrébb járok, mint tavaly ilyenkor. És ez a Giro miatt nagyon biztató."

Tom Dumoulinről nagyjából december óta tudjuk, hogy címvédésre készül. A tervek szerint ott lesz a Tour de France-on is, igaz erről majd csak az olasz kör vége után dönt hivatalosan.

"Egyszer biztosan megcélzom a Tourt, de nem szeretnék abba a hibába esni, hogy teljesen rápörgök erre az egy versenyre" - mondta még az év elején Dumoulin. 

066_DPPI_20318002_014.jpg Fotó: Europress/AFP

"Idén a Giro lesz a fő versenyem, annak ellenére, hogy nem rám írták az útvonalat. Kicsivel több időfutam kilométert azért el tudtam volna képzelni. De összességében tetszenek a szakaszok, és ugye csapatonként eggyel kevesebben leszünk. Én támogatom ezt a döntést, mert így némileg kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Azért az nem volt "normális", hogy valamelyik nehéz hegyen, a 20 fős élcsoportban, öt Sky-os ment tempót. Persze gyakorlatban is meg kell nézni ennek a változásnak a következményeit."

Ha már a Sky szóba került, ne felejtsük el, hogy a Girón lesz egy elég pikáns - és sokak által nagyon várt - összecsapásuk. Annak köszönhetően, hogy a tavaly duplázó Chris Froome ott lehet a rajtnál.

"Itt lehet a mezőnyben? Igen! Jót tesz ez a sportágnak? Nem! Rendben, ő azt állítja, hogy ártatlan, szóval nincs okunk ennek ellenkezőjét feltételezni. De nem megyünk egy csapatban, nem kell hasonlóan látnunk ezt a kérdést. Nálunk a Sunwebnél, ha valakinek ilyen ügye lenne, nem versenyezhetne. A Sky-nál nem úgy állnak ehhez a témához, mint mi. Ennyi az egész."

Tom Dumoulin: A srác a rózsaszín trikó mögött | Hosszabbítás

Kevesen hitték volna, hogy Tom Dumoulin képes lesz leszakítani egy sor kiváló hegyi-menőt, köztük Nairo Quintanát, és megnyerni az Oropás szakaszt az idei Girón. Az összetett győzelemre valamelyest jobbak voltak az esélyei, de a kolumbiait, Vincenzo Nibalit és Steven Kruijswijket előzetesen nagyobb favoritnak tartották.

De most vissza a tavaszhoz, amely valóban nem volt túl eredményes.

"Már látom, hogy nem mentem okosan. Nagyon erőltettem a dolgokat, csak az eredmények érdekeltek, és sokszor nem élveztem a versenyzést. Ez hiba volt. Mint ahogy az is, hogy egy kicsit túledzettem magam a tél során. És most már azt is látom, hogy háromhetest nyerni tényleg felelősség. Mindenhol az előző Giro-győztesként mutatnak be, így pedig folyamatosan nagyok voltak az elvárások. A nyugalom megszűnt körülöttem."

Országúton és azon kívül egyaránt, hisz Dumoulin most már ott tart, hogy nem nagyon talál olyan holland éttermet, ahová nyugodtan be tudna ülni. De a rózsaszín trikó megnyerése miatt már egy sima vásárlás sem egyszerű.

"Az a kiakadós Tom, akit az Abdu Dhabi Touron láttatok, nem az igazi. Utólag én is meglepődtem a viselkedésemen. Bár a tévé csak ezt a részt mutatta, folyamatosan gond volt a kerékpárommal. Ez pedig idővel nagyon felidegesített."

A folytatás sem volt sokkal sikeresebb, jött a Tirreno és egy megfázás.

"Soha nem gondoltam volna, hogy megnyerem a Girót" | Hosszabbítás

Tom Dumoulin 2017-es szezonja felülmúlt minden várakozást. Győzött a Girón, majd megnyerte az időfutam-világbajnokságot is, így önbizalma, érthető módon, jelentősen megnőtt. Az elkövetkező években komoly esélyesként kell vele számolni valamennyi háromhetesen, ahol csak elindul. Tom novemberben töltötte a 27-et, és csapata, a Sunweb már bejelentette, hogy ott lesz a 2018-as Giro rajtjánál.

"Hazamentem és három napig nem csináltam mást, csak kertészkedtem és kutyát sétáltattam. Aztán jöttek a hat órás edzések, Ten Dam és Bram Tankink társaságában. Tekerés közben sokat beszélgettünk, őszinték voltunk egymáshoz, minden kényes téma szóba jött, így a gyenge tavaszom is. Ott és akkor, mintha kaptam volna egy virtuális seggbe rúgást. De azt hiszem, szükségem volt rá."

Dumoulin úgy megy neki a Girónak, hogy tizenkét versenynap, illetve picivel több mint 1900 kilométer van a lábában. És nemrég legalább az is kiderült, hogy a laktóz illetve, fruktóz érzékenysége miatt, az átlagosnál is jobban oda kell figyelnie a táplálkozásra. Hogy ne ismétlődjenek meg a Stelviós szakaszon látott képek.

Jöhet a nagy rajt Jeruzsálemben, ami Dumoulin szerint nem lesz egy átlagos kezdés.

"Úgy gondolom, hogy a sportot és a politikát nem szabad összemosni, de a jeruzsálemi rajt miatt ez már nem lehetséges. Nem azt mondom, hogy jobban izgulok, mint amikor a Champs Élysées-n tekerünk, hisz Franciaországban is történtek sajnálatos események. Izraelben feszült a helyzet, de nem Jeruzsálemben, és mivel ott kezdünk, ez nem is kérdés többé."

A nagy rajt helyszíne biztos, Dumoulin gyengécske tavasza is, de az igazán fontos feladat még csak most jön.
És őt semmi más nem érdekli, mint a címvédés.

(Forrás: részben - cyclingnews)

Hozzászólások