ES Bringa - Domenico Pozzovivo, a két lábon járó Wikipédia
Domenico Pozzovivo, a két lábon járó Wikipédia
Fotó: Europress/AFP

Domenico Pozzovivo, a két lábon járó Wikipédia

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/02 11:47

Vajon hány olyan kerékpáros van a mezőnyben, aki két diplomával rendelkezik? Aki kiválóan zongorázik, edzés közben politikai tartalmú podcasteket hallgat, rajong a meteorológiáért, és a viszonylag alacsony kerékpáros kultúrával rendelkező Materából indult. Ráadásként elképesztő fotografikus memóriával rendelkezik, és nem mellesleg a többiek szerényen csak Wikipédiának vagy WikiPozzónak becézik.

Nyilván már rég kiderült, de Domenico Pozzovivoról van szó. Aki 2018-ban az első Bahrain-Meridás idényét teljesítette, és megint nagyon közel volt egy komoly eredményhez. A Froome-os fordítás miatt elhíresült 19. szakaszt azonban Yates-hez hasonlóan ő sem bírta, picit megzuhant, így végül elveszítette az esélyét a dobogóra (ötödik lett).

Ezt a napot leszámítva azonban kiválóan tekert a 2018-as Girón, így mindenképpen megérdemli, hogy írjunk róla.
Következzen Domenico Pozzovio - cseppet sem átlagos - története.


"Nálunk nem családi örökség volt a kerékpár szeretete, bár apukám majdnem minden sportot nézett a tv-ben. Én kicsiként fociztam meg szertornáztam, aztán 1997-ben pont a mi városunkban volt a basilicatai kör befutója. Kimentünk megnézni a szakaszt, és beleszerettem az egészbe. A csapatok, a színek, a különböző országokból érkező versenyzők, az egész körítés...egyszerűen megfogott. Tisztán emlékszem rá, hogy az ausztrál Allan Davis nyerte a szakaszt. Aztán apu gyorsan beíratott egy helyi csapatba. Hát így kezdtem."

A tehetséges Pozzovivonak nem mellesleg az is elég nagy lökést adott, hogy az egyik általa megnyert juniorversenyen, maga a legenda, Francesco Moser adta át a díjat. Bár kiskorában még külön zongoratanárhoz is járt, egy pillanatig nem volt kérdés számára, hogy a zenét vagy a sportot választja.

"Apu mindenben egyből támogatott, anyukám viszont egy kicsit fél a kezdeteknél, hogy a tekerés a suli rovására megy, és nem fogok továbbtanulni."

Hát erről szó sem volt, ugyanis most ott tartunk, hogy a római egyetemen megszerzett közgazdász diploma után, elvégezte a testnevelési egyetemet, így készítve fel magát a civil életre.

"Edző vagy sportigazgató szívesen lennék, de nagyon érdekel a dietetikus szakma is."

000_Par7077534.jpgFotó: Europress/AFP
2010 tavaszán például két órával a diplomamunkájának megvédése után, már a Terminillót mászta, hogy az akkori Giro egyik fontos hegyét a lehető legalaposabban be tudja járni.

"A többiek GPS-nek is szoktak becézni, mert elég jó a fotografikus memóriám. Nagyjából egy teljesen új helyen is képtelen vagyok elveszni. Ahol már egyszer jártam, azt a környéket vagy hegyet, gond nélkül és pontosan megjegyzem."

Négy évesen találkozott először testközelből a profi sporttal, amikor az apukája kivitte a San Siróba egy Inter meccsre. Ennek ellenére - többek között Del Piero miatt - Juventus szurkoló lett. Imádja a zenét ("a raptől kezdve a metálig bármi jöhet"), a teniszt (Federer a kedvence) és rajong meteorológiáért. Ami elnézve az ő szakmáját, néha kifejtetten hasznos is tud lenni.

"Apukám a mezőgazdaságból élt, neki és a narancsfáknak abszolút nem volt mindegy, milyen idő lesz napokon keresztül. Mivel én mindig is imádtam a természetet, plusz segíteni szerettem volna neki, valahogy rápörögtem erre az egészre. Volt, hogy valamelyik többnapos versenyen én segítettem a csapatnak, hisz tudtam, hogy milyen idő lesz valójában a hegyen. Ellentétben azzal, amit jósoltak. A javaslatomra bekészítettünk meleg teát, és eléggé bejött a dolog. Valamikor a várható időjárás alapján öltözöm fel egy-egy szakasz előtt, de arra is volt példa, hogy nekem köszönhetően értük el a repülőgépünket. Ha tavaly télen nem hallgat rám a csapat, és nem indulunk el hajnalban, a Teidén ragadunk egy jó kis hóviharban."

De az igazi szerelem persze az országúti kerékpár, amellyel Pozzovivo nagyjából kilenc éves korában ismerkedett meg. Akkor kapta az első kerékpárját.

"Most már nyilván nehezen hiszitek el, de kifejezetten nehezen tanultam meg önállóan tekerni. Mivel egyáltalán nem találtam az egyensúlyomat. Épp ezért a kezdetekben állandóan elestem."

Pozzo elég messziről, a nem éppen a kerékpáros csapatiról híres Basilicata régióból, egy Montalbano Jonico nevű városkából származik. Amely a csodálatosan szép Matera közelében található. Ugyan manapság már Svájcban él Valentinával a feleségével, de amikor csak lehet, megy haza. 

"Szülői segítség nélkül nem lehettem volna sikeres. Ha apuék nem vittek volna versenyekre folyamatosan, esélyem sem lett volna arra, hogy profinak álljak."

066_DPPI_20317120_050.jpgFotó: Europress/AFP
Két kiváló, olasz szinten kiemelkedően jó utánpótlás csapatnál, a Vellutexben (későbbi nevén Palazzagónál) és végül a Zalfban tekert, mielőtt elvitte volna a Colnago (és a Bardiani) jogelődje, a Ceramica-Panaria. 

2005-ben lett profi, rögtön az első évében elindították a Girón, mostanra pedig már 17 Grand Tour részvételig jutott. Ugyan nyert Trentinói-kört, pályafutása legszebb emléke egyértelműen a 2012-es Giro-szakaszgyőzelem.

Az egyik legfájdalmasabb pedig a 2015-ös emlékezetes bukása, amire mai napig nem emlékszik.

"Az a 3-4 perc teljesen kiesett. Utólag találkoztam Gilberttel, aki a lejtmenet során pont mögöttem tekert. Ő mesélte el pontosan, hogy mi történt velem."

Egészen hihetetlen de azt a Passo dello Scoglinás lejtmenetet néhány karcolással és egy minimális agyrázkódással megúszta. Bár azt utólag ő is elismerte, a tv-ből nagyon durvának tűnt a dolog. 

Valentinára visszatérve, Pozzovivo a feleségét is a kerékpárnak köszönheti. Hisz Matera környékén már elég híresnek számított, amikor meghívták egy általános iskolába élménybeszámolót tartani. Ott találkoztak először. Ennek lett a "végeredménye" a 2015 augusztásában megtartott esküvő, ahol gyakorlatilag mindent a hölgy intézett. A menüsort leszámítva, hisz azt Pozzo magára vállalta. Mivel érdekli a gasztronómia, és ehhez is ért egy keveset.

A mezőnyön belül a hatalmas tárgyi tudása mellett ("a csapaton belül páran Wikipozzónak becéznek"), a már-már mániákusan alapos felkészülési stílusáról, az edzések közben hallgatott politikai témájú podcastekről, és a közösségi média használatának teljes hiányáról híres.

000_1509Z2.jpgFotó: Europress/AFP

"Nem mondom, hogy utálom, inkább elviselem. Nem vagyok fent sehol, mert egyszerűen nem tartom jó dolognak. Ha folyamatosan a neten lógsz, elveszíted a kapcsolatod a valósággal. Mondok egy példát. Ott vagy egy tök jó koncerten, végig videózod az egészet, közben meg alig tudod élvezni az estét."

Pozzovivo története nem lehetne teljes, ha ennyi pozitívum és érdekesség után, nem mondanánk róla valami negatívat. Pedig lehet. És ezt a részt hagyjuk meg a feleségének.

"Sokszor túlságosan jó fiú, és nagyvonalúan viselkedik az ellenfelekkel szemben. Mintha néha hiányozna belőle a gyilkos ösztön."

Ezzel Pozzo sem vitatkozik, és elismeri, sokszor a biztonságra játszik, és nem mindig mer kockáztatni. Ebben lehet valami, mert egy ilyen hegyimenőtől, az egy szem Giro-szakaszgyőzelem tényleg nem túl sok.

És most már arra is egyre kevesebb lehetősége lesz, hogy valamelyik nagy körön a dobogóra álljon.(Forrás: Gazzetta, Bicisport, Tuttobiciweb)


Hozzászólások