ES Bringa - Döbbenetes számok és mutatók, melyek nélkül a Tour nem lehetne az, ami
Döbbenetes számok és mutatók, melyek nélkül a Tour nem lehetne az, ami
Fotó: Europress/AFP

Döbbenetes számok és mutatók, melyek nélkül a Tour nem lehetne az, ami

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/15 09:17
A Tour a világ legnagyobb kerékpárversenye. Az országúton, és azon kívül is. Naná, hogy a hozzá kapcsolódó adatok és statisztikák is meglehetősen extrák. Az alábbiakban ezek közül válogatunk. 

3 repülő
Az utolsó előtti szakasz Val Thorensben ér majd véget, amely több, mint 700 km-re található Párizstól. A versenyzők az utolsó napnak Rambouillet-ban, a fővárostól mintegy 60 km-re vágnak majd neki. A szervezők három repülőgépet biztosítanak a kerékpárosoknak, hogy időben Párizs környékére érkezhessenek.

7 hektárnyi szabad terület a célnál
Azt tudjuk, hogy a városok hatalmas összegeket fizetnek azért, hogy tőlük induljon, vagy épp náluk érjen véget egy szakasz. De ez nem minden. A célvárosoknak képesnek kell lenni óriási, mintegy 7 hektárnyi szabad terület biztosítására is.

10 orvos
Tíz orvos folyamatosan jelen van a szakaszok során. Ráadásul tíz különböző terület specialistáiról van szó. Ha baj történik, a szervezők hét mentőautót azonnal a helyszínre tudnak küldeni. 

30 emelkedő
Nincs ugyan Mont Ventoux, sem Alpe d'Huez, van azonban 30 másik emelkedő, hogy kielégítse a mászni vágyó versenyzők vágyait. A csúcsok közül ráadásul hat 2,000 méter fölött található.

60 km-nyi kábel
A célterület egyben technikai zóna is. A tévéközvetítések elképesztő mennyiségű kábelt igényelnek. Minden egyes szakaszon nagyjából ennyire van szükség.

68 rádióadó
A Tour nem csak a tévében hihetetlenül népszerű, hanem a rádióban is. Nem kevesebb, mint 68 különböző rádió közvetíti a versenyt.

tdfcables.jpg Fotó: Europress/AFP

94 tévécsatorna
Jó, persze a tévé viszi a prímet. Tavaly összesen 94 csatorna adta a világ legnagyobb kerékpárversenyét.

2,770 méteren a legmagasabb pont
Az idei verseny legmagasabb pontja a Col de l'Iseran. A csúcs eléri a 2,770 méteres tengerszint feletti magasságot.

3,480 km az össztáv
Ennyit tesznek meg a versenyzők három hét alatt Brüsszel és Párizs között. A leghosszabb szakasz 230 km hosszú, a legrövidebb, mely a Tourmalet tetején zárul, 117,5 km. 

4,200 jelzőtábla
A biztonság mindenek előtt. Nagyjából ennyi jelzőtáblát használnak annak érdekében, hogy minden gördülékenyen menjen.

5,000 prospektus
Nem az információs füzetek száma az érdekes, hanem az, hogy ezek közül a szervezők 5,000-et Braille-írással nyomtattak. A Tour tehát gondol a látásukban akadályozottakra is.

29,000  hivatalos személy 
Szintén a biztonság jegyében a francia belügyminisztérium ennyi rendőrt, csendőrt és tűzoltót biztosít a Tourra.

tdfpolice.jpg Fotó: Europress/AFP

1 millió 500 ezer letöltés
A Tournak van egy telefonos appja is. A tavalyit másfél millióan töltötték le.

5 millió 600 ezer tévénéző
A tavalyi nézőcsúcsot az utolsó szakasz produkálta. Csak a francia televízióban 5,6 millió ember követte nyomon a történéseket.

10-12 millió helyszíni néző
Minden évben óriási tömegek állnak az utak mentén. Becslések szerint tavaly több, mint tízmillióan biztatták a versenyzőket a helyszínen. Összehasonlításképp, Belgiumban alig több, mint 11 millióan élnek.


(Forrás: Het Nieuwsblad)

Hozzászólások