ES Bringa - Dina Marci: "Most tényleg minden lehetőséget meg kell ragadni"
Dina Marci: "Most tényleg minden lehetőséget meg kell ragadni"
Fotó: Europress/twitter

Dina Marci: "Most tényleg minden lehetőséget meg kell ragadni"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/28 08:50
"Itt mindenki nagyon pörög. Olyan szinten le van fogyva egy-két olasz, hogy nem hiszem el. Aki alapból 82 kiló, most 73....Elképesztően motivált mindenki, már eléggé szeretnénk kezdeni" - mondja Dina Marci, aki Valter Attilához hasonlóan ott lesz a ma rajtoló Burgos-i körön. 

A két magyar versenyző számára tehát Spanyolországban folytatódik folytatódik a 2020-as szezon, nálunk pedig szombaton a Strade Bianchéval.

És ha már a leállás utáni első versenyen két magyar is ott lesz, hétfő este mindkettőjüket felhívtuk. Elsőként jöjjön Dina Marci, aki utoljára február végén, a Tour of Antalyán tekert élesben.


Visszagondolva a tavaszra, milyen volt ez a pár hónap versenyzés nélkül?

Sok minden történt az elmúlt hónapokban, de kb. mindent semmittevésnek éreztem. Elég demotivált voltam, nem is tudtam annyira odafigyelni a kajára, picit elhíztam, és volt olyan, hogy az edzések sem mentek igazán. Aztán elköltöztem otthonról, plusz kiderült, hogy folytatódik a szezon, és ez visszahozott. Onnantól kezdve már minden tök jól ment. Most azt mondom, hogy eléggé rendben van a forma, és az edzőm szerint is nagyon jók a számaim. 

Mit jelent nálad az "elhízás":)?

A téli súlyom 71 kiló szokott lenni, januárban lementem 68-ra, aztán az a 3 kg vissza is jött április környékén. Minden reggel mérem a súlyomat, töltöm fel a TrainingPeaks-re, szóval az edzőm mindent látott. De ő sem izgult, mivel tudtuk, hogy 2 hónapon belül úgyse kezdjük újra a versenyzést. Azt mondta, hogy amúgy se baj, ha egy kicsit több a zsírréteg rajtam, úgy ellenállóbb a szervezetem.

Mennyit és, hogy lehetett edzeni, versenyek nélkül?

Az elején volt olyan, hogy 1-1.5 hétig fel se kellett ülnöm a bicóra, olyanokat mondtak, hogy menjek el túrázni, plusz sokat sétáltam a kutyánkkal. Utána jött egy ilyen általános szinten tartás, 6-8 hetet edzettem 20 óra fölött, plusz heti 2-3 kondi, ami kicsit "megfogott", szóval kellett utána egy rövid pihi. De aztán megint jött egy újabb edzésblokk, ami már rávezetett a Burgosra. De ez nem olyan volt, mint a téli alapozás vagy a forma időzítése egy versenyre, hanem valahol a kettő között.

67101481_2375419559170556_3773880002265743360_n.jpgFotó: Bak Ferenc

Mennyit beszéltetek a leállás alatt a csapatban egymással?

Volt 2-3 videokonferenciánk, több webes megjelenésünk, mint például a virtuális Tour de Hongrie, az edzőmmel Carlossal viszont minden nap beszéltem. Ő pedig heti bontásban jelent rólunk, szóval a felső vezetés is látja, milyen állapotban vagyunk. Basso is mondta, hogy álljunk készen, hisz ha elkezdődik az idény, akkor nagyon el fog kezdődni. Most sokkal kevesebb lehetőségünk lesz, mint egy normál szezonban, szóval minden lehetőséget meg kell ragadni. A Burgos-on is szökni kell, amikor csak lehet.

A Kometáról nem sokat lehetett hallani a hírekben, de ti "megéreztétek" a leállást?

Ezt szerintem mindenki megérezte, a kisebb sorok sem kivételek. Mondjuk úgy, hogy kihúztuk.

Mennyire izgultál az utazás miatt? Járványhelyzet van és régen repültetek. 

Én egy dolgon paráztam, hogy el ne rontsak valamit. Mindent magunknak intéztünk, a korona-tesztet is, és annyi egyéb doksit kellett kitölteni, hogy attól féltem, elfelejtek valamit. És ezért majd nem engednek be Spanyolországba. Ami meg a járványt illeti, hordom a maszkot, bár ebben a régióban, ahol most vagyunk, amúgy is mindenhol kötelező. Én sem magam miatt félek, de nyilván nem szeretnék kicseszni a csapattal. És főleg nem szeretném továbbadni mondjuk a nagyszüleimnek a vírust, akikre meg kifejezetten veszélyes lehet.

Kocsimosás, egy boldog kutya és a monti - Dina Marci naplója | Eurosport

Nemrég a Het Nieuwsblad munkatársai arról kérdezték Yves Lampaert-ot, hogy mennyire unalmasak számára a hétköznapok, főleg a Flandria hetében. Mivel a naplókészítés ebben az időszakban kifejezetten érdekes dolog egy profi kerékpárostól, így ellopva a belga újság ötletét, a Kometa-Xstra versenyzőjét, Dina Marcit kértük meg arra, hogy írja meg, neki milyen volt az előző hete, mikor és mennyit tudott edzeni, illetve miket evett egészen pontosan.

Van valami extra szabályzat a Kometánál a vírus miatt?

A csapaton belül van egy COVID-protokoll, ezt alá kellett írni, ebben vannak szabályok, de semmi extra. Maszk meg kézfertőtlenítés. Illetve ne cipőbe menjünk be a szobába, hanem egyből vegyük át a papucsot, és amit lehet fertőtlenítsünk. De a vacsi közben egymás mellett ülünk, és két ágyas szobákban alszunk. Bár én most pont egyedül lakom, mert páratlanul vagyunk.

A csapaton belül milyen a hangulat? Valaki tart a versenyzéstől, vagy alig várjátok a kezdést?

Itt mindenki nagyon pörög. Olyan szinten le van fogyva egy-két olasz, hogy nem hiszem el. Aki alapból 82 kiló, most 73....Elképesztően motivált mindenki, már eléggé várjuk a kezdést.

Naesennek volt egy olyan nyilatkozata, hogy a leállás és az országokat érintő más-más szabályok miatt, kétsebességes lesz a mezőny. Szerinted is?

Szerintem két hónap alatt vissza lehetne hozni a formát. Atival jöttem ki a repülőn, és pont vele beszélgettük arról, hogy az olaszok akik leálltak, állítólag napi 7-8 órákat mentek edzésen. De állandóan. Nem hiszem, hogy kétsebességesek lennénk. Vagy ha igen, én legyek az első felében:)

Ma rajtol a Burgosi kör. Ez neked felkészülési verseny, vagy egyáltalán nem?

A Burgos nálam nem lehet felhozó verseny. Négy hétig magaslati sátorban aludtam, komolyan edzettem, a számok teljesen biztatóak. Ez olyasmi lesz szerintem, mint a Valencia volt, csak talán egy fokkal durvább. A Top 20-nak örülnék, de ezt ki se mondtam. Maradnék a realitások talaján, így inkább az a válaszom, hogy szeretnék jól menni.

EeAEOtAWoAAjsSx.jpgFotó: twitter

A Burgos után hol indulsz?

Hát, nagyon sok versenyem nem lesz. Ezután jön a l’Ain, az országos bajnokság (időfutam+mezőny), a magyar kör, és bízom benne, hogy a vb is. Aztán még egy októberi spanyol egynapos. Meg remélem, hogy egy kis monti a végén. De a Getxo-ra nem megyek, az hiába van beírva a Procyclingstats oldalára.

A szerződésed az év végén lejár, tudni már valamit arról, hogy mi lesz veled jövőre?

Egyelőre semmit nem tudok, de sok mindenről nincs is mit beszéli, hisz nem voltak versenyek. Nekem van egy biztató eredményem januárból, de semmi több. Nem vagyok profi, értem nem fognak sorba állni. Épp ezért kell jól menni a következő hetekben. 

Hozzászólások