ES Bringa - Eszement kerékpáros diéták a fölszaladt koronakilók eltüntetésére
Eszement kerékpáros diéták a fölszaladt koronakilók eltüntetésére
Fotó: Europress/AFP

Eszement kerékpáros diéták a fölszaladt koronakilók eltüntetésére

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/14 16:53
Ismert az új World Tour-naptár, ami azt jelenti, hogy a versenyzők újra elkezdhetnek tudatosan készülni. Persze mindenek előtt meg kellene szabadulniuk a karantén alatt felszedett extra koronakilóktól. Erre vonatkozóan vannak bőven elrettentő példák is a múltból.

Manapság minden csapatnak saját táplálkozási szakembere van, a versenyzők azonban az elmúlt hetekben szabadon kísérletezgethettek. Ez azt jelenti, hogy nem ritkán mennyiségben és minőségben is jelentősen eltértek attól, ami ideális lett volna számukra. Az alábbiakban olyan fogyási próbálkozások következnek az elmúlt évekből, melyekkel nem biztos, hogy kéne kísérletezni.

Victor Campenaerts, aki egy kicsit túltolta a cukrot

"2015-ben a Topsport Vlaanderennél még nem voltam olyan profi, mint most vagyok. Úgy is hívtak, hogy a kövér srác. Erre én úgy reagáltam, hogy az egész szezon során jóval kevesebbet ettem, mint kellett volna. Fogytam hét kilót, de teljesen kimerültem. Szeptemberre a testem totál elhasználódott."

Amikor nincsenek versenyek, Campenaerts időszakos böjtölést folytat, ami egyértelműen bevált a számára. 

"Nyolc órán keresztül ehetsz, aztán tizenhat órán át semmi. Az a legnagyobb előnye, hogy abban a nyolc órában nagyjából azt ehetsz, amit akarsz."

Aztán jött a kényszerpihenő, és Campenaerts úgy döntött, kipróbál egy cukordiétát.

"Sok ember, amikor fogyni akar, teljesen kiiktatja a szénhidrátokat az étrendjéből. Élsportolóként azonban sok cukorra van szükségünk, amikor komoly igénybevételnek vagyunk kitéve. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy csak szénhidrátot eszem, és a fehérjét, meg a zsírt teljesen mellőzöm." 

"Rizst, kukoricát, ketchupot, banánt, szárított gyümölcsöt és kristálycukrot ettem, semmi mást."

"Az edzéseken jól éreztem magam, de összességében mégsem annyira. Mivel nem fogytam, egy hét után abbahagytam."

Jos van Emden, aki fél évig nagy dózisban tolta az almát

"Miután 2011-ben ötödik lettem az Eneco Touron, meggyőztem magam, hogy ha sikerül fogynom, akkor nyerhetek is többnapos versenyeket. 2012-ben elkezdtem kevesebbet enni. Hogy csillapítsam az éhségem, egy nap betoltam három Granny Smith almát. Hogy miért pont azt a fajtát? Mert savanyú, így elveszi az éhséged. Ráadásul könnyen hozzáférhető volt bárhol, bármikor. Otthon is felhalmoztam egy nagyobb mennyiséget, de aztán a segítők is beszerezték nekem."

Jos van EmdenJos van Emden, Fotó: Twitter

"Hat hónapig csináltam. Vesztettem hét kilót, de az eredmény mégsem volt jó. Nem éreztem jól magam, bizonytalan voltam és túl sovány. Szerencsére, időben abbahagytam, és ezt az őrültséget nem ajánlom senkinek. Vannak ennél sokkal jobb módszerek is, ráadásul azóta irtózom az almától."

Tiesj Benoot, aki a tisztítókúrája alatt folyton a vécén kötött ki

"Én is alkalmaztam az időszakos böjtölést. A téli időszakban hetente kétszer csináltam. Jó volt, és kedvező hormonális hatása is volt, az elmúlt években mégis leálltam vele."

A Sunwebnél intenzív táplálkozási tanácsokkal látják el. "Soha nem követtem semmilyen extrém étrendet, mert ha kiderül, hogy nem működik, akár egy egész éved is rámehet."

Másfél hónappal a Párizs-Nizzán szerzett szakaszgyőzelme után, Benoot két kilóval nehezebb. "Imádom az édességeket, és nem akarok úgy élni, mint egy szerzetes ebben az időszakban. Igaz, méregtelenítést sem akarok többé csinálni."

Tiesj Benoot,Tiesj Benoot, Fotó: Europress/AFP

"Victor mesélt nekem egy olyan diétáról, amelyben csak gyümölcslé és alacsony zsírtartalmú cottage cheese szerepelt. A Liége után volt egy kis szünetem, és méregteleníteni akartam a testem. Négy napig csináltam."

"A probléma az volt, hogy baromi sokat kellett vécére járnom. Éjjel ötször is fel kellett kelnem pisilni."

"Remek tapasztalat volt, de soha többet nem fogom megismételni. Senkinek sem ajánlom. Nem is értem, Victor hogy tudta sokáig csinálni."

Laurens de Vreese, aki a szőlőben látta a fogyáshoz vezető utat

De Vreese 10 évvel ezelőtt még csak egy ifjú ígéret volt, aki rutintalan profiként próbált kapaszkodót találni magának. 

"Frank Vandenbroucke és én közel laktunk egymáshoz, így aztán rendszeresen együtt edzettünk. Egyszer mesélt nekem egy szőlődiétáról. Egy kicsit tanulmányoztam a dolgot, aztán elkezdtem alkalmazni. Először túlélsz valahogy három napot zöld teán, aztán négy napig csak zöld szőlőt eszel. Ez afféle tisztítókúra volt, és kétségtelenül működött, mert egy hét alatt fogytam öt kilót. Extrém dolog volt, az edzések persze alig mentek."

Laurens de Vreese,Laurens de Vreese, Fotó: Twitter

"Amikor zöld lett a székletem, tudtam, hogy abba kell ezt hagynom."

"Néhány évvel később kipróbáltam úgy, hogy szőlő helyett citrusféléket ettem. Ennek az az előnye, hogy a narancs és a grépfrút viszonylag sok cukrot tartalmaznak, úgyhogy az edzések is tűrhetően mennek. De manapság vannak ennél sokkal jobb módszerek, úgyhogy a kedves olvasóknak semmiképp sem ajánlom."

Adam Hansen és a szárazböjt

"Aki fogyni akar, az Adam Hansent kell, hogy felhívja" - mondja Campenaerts. "Ha le akar adni 9-10 kilót, nem eszik addig, amíg fogy 12-13-at. Ezután visszaáll normál étrendre, és visszaszed 2-3 kilót."

"Most olyan étrenden vagyok, hogy 48 óra alatt egyszer eszem" - meséli Hansen. "Amikor edzek, utána eszek délután. A következő nap nem edzek, de nem is eszem semmit. Ez a módszer ideális zsírégetésre. Öt kilót tudok vele fogyni egy hét alatt."

Ha valaki azt hinné, a dolog ennél extrémebb már nem lehet, az nagyot téved.

Adam Hansen,Adam Hansen, Fotó: Europress/AFP

"Volt olyan, hogy három napig nem ettem és nem is ittam semmit. Mivel a test képes a környezetből is vizet felvenni. Nem is zuhanyoztam, és nem is mostam fogat." 

"Három nap után már ott tartottam, hogy három és fél kiló zsírt vesztettem. Ez azért veszélyes, úgyhogy maximum csak orvosi felügyelet mellett ajánlom. De leginkább sehogy."


Het Nieuwsblad

Hozzászólások