ES Bringa - Dennis azt mondja, a házassága és a mentális egészsége volt a tét, ezért hagyta ott a Tourt
Dennis azt mondja, a házassága és a mentális egészsége volt a tét, ezért hagyta ott a Tourt
Fotó: Europress/AFP

Dennis azt mondja, a házassága és a mentális egészsége volt a tét, ezért hagyta ott a Tourt

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/22 16:07
Rohan Dennis nyíltan és sok érzelemmel beszélt a Bahrain-Meridától való keserű elválásról. Mint elmondta, azért hagyta ott a Tourt, hogy megmentse a házasságát, és hogy megóvja magát a mentális összeomlástól.

Mint ismeretes, Dennis a 12. szakasz közben döntött úgy, hogy kiszáll a versenyből. A dolog azért is volt különösen váratlan, mert ő számított a másnap megrendezett egyenkénti egyik legnagyobb esélyesének. Ezt követően nem versenyzett többé a csapata színeiben. Eltűnt egy időre, még a közösségi médiáról is letiltotta magát. 

Segítséget kért és kapott barátjától, a pszichológus Dr. David Spindlertől, valamint edzőjétől, Neal Hendersontól. A világbajnokságon versenyzett újra, ahol egy jelöletlen BMC kerékpáron ülve megvédte világbajnoki címét az egyéni időfutamban. Mint elmondta, ez a vb volt élete legfontosabb állásinterjúja, amely meggyőzte az Ineos vezetőit, akik kétéves szerződést kötöttek az ausztrállal.

"A körülöttem lévők a megmondhatói, hogy mentálisan sokkal jobb állapotban vagyok, mint korábban. És ez a legfontosabb dolog" - mondta Dennis. "A létező legjobb döntés volt, hogy az Ineoshoz szerződtem. Rengeteg minden történt a Touron, a Tour után, és a vb előtt. A bírósági eljárás még mindig zajlik a Bahrain-Meridával."

"Egyébként nem is voltam tisztában azzal, hogy pszichésen milyen nagy bajban voltam. A pszichológusom mondta nemrég, hogy neki már ott volt a fejében, hogy milyen lépéseket fog majd tenni a mentális egészségem érdekében. Nagyon nem voltam jól a Tour alatt. Ezt közben az ember nem is nagyon érzi, ő azonban tudta, hogy nagyon nagy a gáz."

Dennis nem akarta taglalni a volt csapatával kapcsolatos ügy részleteit. Alig várja, hogy túllépjen az egészen, de egyelőre nem áll készen arra, hogy felejtsen és megbocsásson.

"Amíg le nem zárul az eljárás, az ügy itt lesz a fejemben. De nincs bennem keserűség, rengeteget tanultam ebből. A Bahrain a gonosz, rosszakaratú húzásaival egész egyszerűen kényszerített arra, hogy hagyjam ott a csapatot. Közben nem is esett ez le, az egész egy folyamat volt. Ami aztán a Touron történt, elkerülhetetlen volt."

dennis1.jpg Fotó: Europress/AFP

A csapatnál annyira nem álltak jól a dolgok, hogy a pletykák szerint még Vincenzo Nibali is fontolgatta, hogy fogja magát és hazamegy. Ezt végül nem tette meg, de boldogan leszerződött a Trekhez.

"Ami engem illet, végül családi okok miatt hagytam ott a Tourt. A csapatban tapasztalható légkör miatt olyan emberré váltam, akit egyre nehezebb volt elviselni. Én pedig nem akartam gyarapítani azon sportolók számát, akiknek a házassága válásba torkollik."

"Semmit nem csinálnék másképp, nagy baj lett volna, ha nem szállok ki menet közben. Egyébként szándékosan nem vártam meg a szakasz végét, nem akartam rosszat a csapatnak, és, ha a nap végén hagyom ott a versenyt, a dolog még inkább megtervezettnek tűnhetett volna."

"Én egyébként nem akartam sárdobálást. Azt gondoltam, zárt ajtók mögött mindent profin elrendezhetünk. Elindult azonban egy lavina, ami szerintem nem igazán tett jót senkinek."

Dennis az Ineosnál kiválóan érzi magát, különösen a hasonló temperamentummal rendelkező Luke Rowe-val találta meg a közös hangot.

"Vannak csapatok, ahol fontosnak tartják a versenyzőik mentális állapotát, és az Ineos ilyen. Rendelkezésre áll egy szakember, akihez bármikor fordulhatunk. Itt tudják, hogy emberek vagyunk és nem robotok. És tudják, hogy a boldog, kiegyensúlyozott versenyzők tudnak jól teljesíteni. Az edzőtáborban mindenki vidáman tette a dolgát. Mindenki jól érzi magát a bőrében, szerintem ez az egyik titka a csapatnak."

Dennis most a Tour Down Underen versenyez, de a legfontosabb célja természetesen az olimpia. Már Rióban is éremesélyes volt, azonban egy műszaki probléma miatt végül csak az ötödik helyen zárt. 

dennis2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az összetett már nem vonz. Az egyenkéntiken akarok jól menni, és az egyheteseken. Ott leszek a Girón, ahol Richard Carapazt segítem majd a címvédésben és persze rámegyek a három időfutamra. Ott leszek az Algarvén, a Tirrenón, a Tour of the Alps-on, júliusban a lengyel körön, majd pedig jöhet az olimpia. Ott akarok majd csúcsformában lenni."

"Hogy kik lesznek a legnagyobb ellenfeleim? Remco Evenepoel egyértelmű fenyegetést jelent, de nagyon erős  Victor Campenaerts és Wout van Aert is. Vannak olyanok is, akik a Tourról jönnek, mint például Tom Dumoulin. Nehéz megmondani, mi a jó döntés, elmenni a Tourra vagy sem. Én mindenesetre nem akarok kockáztatni."


cyclingnews

Hozzászólások