ES Bringa - Demoitié özvegye ismét egy kerékpáros mellett találta meg a boldogságot
Demoitié özvegye ismét egy kerékpáros mellett találta meg a boldogságot
Fotó: DeMorgen

Demoitié özvegye ismét egy kerékpáros mellett találta meg a boldogságot

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/22 09:14

A 2016-os Gent-Wevelgem egyik lejtmenetében négy kerékpáros bukott, köztük Antoine Demoitié, akit elütött egy motoros. Kórházba szállították, azonban az életét már nem tudták megmenteni, és a fiatal belga versenyző másnap reggel felesége és családja körében elhunyt.

Astrid Collinge, Demoitié özvegye, miközben megpróbálta feldolgozni férje elvesztését, nem szakadt el a kerékpársporttól. 

"Ha együtt élsz egy versenyzővel, akkor a kerékpár átveszi az uralmat az életed felett" - mondta Collinge, aki ápolóként dolgozik a Touron és a Liége-en. A sors egyébként úgy hozta, hogy ismét megtalálta a szerelmet egy másik kerékpáros, a Sunwebes Louis Vervaeke oldalán. A pár nemrégiben házasodott össze.

A belga kerékpársort rendkívül kemény időszakon megy keresztül az utóbbi években. Nem sokkal Demoitié halálát követően Daan Myngheer szívrohamot kapott és két nap múlva életét vesztette. Két hónappal később Stig Broeckx ütközött egy motorossal, melynek következtében kómába esett. Jött 2018. áprilisa és a Roubaix, ahol Michael Goolaerts szívroham következtében meghalt. Majd következett két héttel ezelőtt Bjorg Lambrecht tragédiája a lengyel körön.

Ezek a veszteségek komoly megrázkódtatást jelentettek Collinge és Vervaeke számára. Lambrecht halála után a Sunweb versenyzője meg is kérdezte feleségét, hogy kiszálljon-e a profi sportból. Ő erre csak ennyit mondott: "Az élet nem lehet velem olyan kegyetlen, hogy ugyanaz még egyszer megtörténjen."

"Most újraélek mindent" - mesélte Collinge. "Felébredek az éjszaka közepén, és eszembe jut, hogy mit csinálhat éppen a gyászoló család. Hogy biztos most mennek a kórházba, most várják a boncolás eredményét, most kezdik szervezni a temetést... Ez a baleset visszarepített az időben három és fél évvel. Iszonyú nehéz."

dem2.jpg Fotó: Europress/AFP

Vervaeke, aki nagyjából ugyanaz a generáció, mint Lambrecht és Demoitié úgy véli, muszáj elfogadni, hogy mindez a versenyzés része.

"Én félek a motoroktól, rendkívül ijesztőek, és szerintem a mezőny zöme így van ezzel. Közben pedig ugye ott teker 60-nal az egész mezőny, mindenki ideges, megy a helyezkedés. Pontosan tudod, hogy elég, ha csak egy ember hibázik, és mindannyian a földre kerülünk. Ez időnként meg is történik, de rendszerint komolyabb baj nélkül. Mi könnyűek vagyunk, de a motorosok 50 kilós gépek."

Ha Vervaeke bukik, teljesen érthető módon, felesége gyomra összerándul. "Láttam a tévében, hogy Louis földre került a Nizzán. Ez előfordul, ám ezúttal nem tért vissza a mezőnybe. Nem jött semmi hír, kezdtem pánikolni, hogy mi lehet vele. A csapatnak nem volt meg a számom, nem tudtak szólni nekem, hogy súlyos-e a dolog, vagy sem." Vervaeke közben komoly agyrázkódást szenvedett.

"Megéri mindez a kockázatot?" - tette fel magának a kérdést. "De hisz erről álmodtam iskoláskorom óta."

"Ez a szenvedélye" - mondta a felesége. "Semmi értelme nem lenne azt mondani neki, hagyja abba."

Vervaeke és Demoitié barátok voltak. Collinge nagyon fontosnak tartja azt a kapcsolatot, ami kettejük között volt. A Facebook-profilján a háttérkép kettejüket ábrázolja, ahogy egymás mellett tekernek egy spanyolországi edzőtáborban.

"Emlékszem, Antoine nagyon boldogan jött haza ebből az edzőtáborból. Elmesélte, hogy megismert egy jó fej srácot."

Demoitié halálát követően a gyász közel hozta őket egymáshoz. A kapcsolat szépen lassan szerelemmé fejlődött.

ver2.jpg Fotó: DeMorgen

"Őrülten egymásba szerettünk. Eleinte aggódtam, hogy Astrid megint kifogott egy kerékpárost..., de többé már nem teszek fel ilyen kérdéseket" - mondta Vervaeke. "Én mindig csak a második férfi lehetek Astrid életében. Már volt egy férje előttem, és ezt én természetesen elfogadtam. Mindez hozzá tartozik, része annak, ahogy tekint a világra. Ő attól az, aki, amin keresztülment élete során. És Antoine nélkül én sosem találkoztam volna vele."

"Minden sokkal jobb, amióta Louis része lett az életemnek" - mondta Collinge. "Előtte nem tudtam aludni, nem tudtam nevetni... nagyon nehéz volt. Néha még vannak depressziós pillanataim, de Louisnak köszönhetően egyre gyakrabban veszem észre, milyen szép is az élet. Az elején volt egy kis bűntudatom, de most már úgy gondolom, lehetetlen, hogy többé ne lehessek boldog."

"Amikor bemutattam őt a családnak, a barátaimnak, sírtak örömükben. Szerintem megkönnyebbültek. Louis rengeteg pozitív energiát, fényt hozott az életünkbe."

"Antoine bennem él tovább. Nagyon szerette az életet, de elment, én viszont itt vagyok. Nem tehetek mást, mint, hogy tovább élek. Ez a legtöbb, amivel tiszteletemet tehetem az ő sorsa előtt.


(Forrás: cyclingtips)

Hozzászólások