ES Bringa - Degenkolb szerint Gilbert generációja legjobb klasszikus-menője
Degenkolb szerint Gilbert generációja legjobb klasszikus-menője
Fotó: Europress/AFP

Degenkolb szerint Gilbert generációja legjobb klasszikus-menője

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/03 14:40
Két kiváló egynapos-menő, John Degenkolb és Philippe Gilbert is érkezik a Lotto-Soudalhoz a 2020-as szezonra. A német versenyző maximálisan alávetette magát csapata érdekeinek azzal, hogy egyértelműen a belgát nevezte meg első számú embernek a klasszikusokra. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy Dege feladta volna saját ambícióit, ami az alábbi interjúból ki is derül.

"John és Philippe érkezésével két igazi vezéregyéniséggel gazdagodtunk. Sok fontos tapasztalatot szereztünk ezzel, ami hiányzott az egész szezon során" - mondta John Lelangue, csapatfőnök. Ezzel egyértelműen rangot adott neked is.
Ja, meg jelzi, hogy egyre öregebb vagyok. (nevet)

"Ők ketten még magasabbra emelhetik ezt a csapatot" - tette hozzá a főnök.
Igen, ez a cél. Szeretnénk átadni minél több tapasztalatot, hogy igazán erős csapatként várhassuk a tavaszi klasszikusokat. Remek a hangulat, amire kiválóan lehet építeni. Ez egy kiegyensúlyozott csapat, amely minden fronton képes lehet jó eredményekre. Caleb Ewan a világ egyik legjobb sprintere, Tim Wellens remekül megy az egynapos és az egyhetes versenyeken is, és érkezik Gilbert, aki generációja legjobb klasszikus-menője. Ő tud talán legtöbbet tenni a csapatért az elképesztő akaraterejével, lelkesedésével, és persze azzal, hogy több nyelven beszél. De nyilván én is megteszem, amit tudok.

Ez nagyon szerényen és visszafogottan hangzik.
A szezonom nem sikerült valami jól. Mondjuk rá azt, hogy stabil volt. 2018-ban betegség és bukás váltotta egymást, az idén legalább ezek elkerültek, jövőre pedig szeretnék újra előrelépni. De visszatérve Gilbert-re, amit leginkább szeretnék eltanulni tőle, az a nyitottsága. Fontos ugyanis, hogy az embernek jó kapcsolata legyen mindenkivel. Csak így lehet kiépíteni azt a kölcsönös bizalmat, melynek hatására a versenyzők tűzbe mennek egymásért. Te is csak így lehetsz nyertes. Máskülönben elszigetelődsz, és nem tudsz eredményes lenni.

dege.jpgFotó: Twitter

Hogyan jellemeznéd a jelenlegi John Degenkolbot?
Még mindig elég gyors, de már nem annyira, mint néhány évvel ezelőtt. Ettől függetlenül még mindig lehet esélyem a klasszikusokon, néhány szép győzelemre jó lehetek.

Teljesen felépültél fizikálisan és mentálisan is a 2016 januári balesetedből?
Igen, minden rendben van. Már nem nézek visszafelé, csak előre. Úgy érzem, ismét képes lehetek elérni azt a szintet, ahol 2015-ben jártam, amikor Sanremót és Roubaix-t nyertem. Persze ehhez minden puzzle-nak a helyére kell kerülnie. Amikor a 2018-as Touron megnyertem a kockaköves szakaszt, sokan arról beszéltek, hogy visszatértem. Én azonban úgy gondolom, ezt meg kellene még erősíteni. Keményen dolgozom ezért. Kellene még egy nagy győzelem, és akkor a helyére kerülne minden.

Ewan arról beszélt, hogy lesz szereped a vonatában. Hol lesz a helyed?
Calebnek nem kell feltétlenül nagy felvezetés. Annyira robbanékony, hogy bárkinek a kerekéről tud sprintelni. Persze, ha néhányan fel tudjuk őt hozni nagy sebességgel az utolsó 500 méterre, az egyértelmű előny. Megpróbálok szerepet vállalni ebben. Ha te nyersz, az nagyon nagy dolog, de, ha részt tudsz vállalni egy csapattársad győzelméből, az is nagyon jó érzés. Én például nagyon boldog lennék, ha Gilbert be tudná húzni a Sanremót, amivel minden monumentum meglenne neki legalább egyszer. És szerintem ez fordítva is igaz, ő is nagyon örülne, ha nekem másodszor is sikerülne ott győznöm. És akkor még ott van Ewan is, akinek a győzelme szintén benne van a pakliban. 

Ez akkor a tökéletes Sanremo-csapat.
Úgy bizony, minden esélyünk megvan a győzelemre. Csak viccelek persze. A Sanremo továbbra is az a verseny, amit a legnehezebb megnyerni. Viszonylag könnyű végigtekerni, de iszonyú nehéz megnyerni. Érdekes kérdés, hogy jövőre lesz-e Poggio, jelenleg ugyanis földcsuszamlás miatt le van zárva. Bárhogyan is, az a fontos, hogy ki lesz majd elöl a Via Román. 

dege2.jpgFotó: Twitter

Hogy néz ki a versenynaptárad?
Ugyanúgy, mint Phil, a valenciai körön kezdek, utána pedig jön az Algarve. A flamand nyitóhétvégén csak a Kruunén megyek majd. Ezt követően életemben először jön a Strade Bianche, majd pedig a Tirreno. A tervek szerint teljes flamand tavaszt tekerek majd, a Roubaix-val bezáróan. És ott szeretnék lenni a Touron is.

Milyen volt, hogy az idén ki kellett hagynod?
Nem túl jó, bevallom. Szerintem felkészült voltam, de a döntés nem az én kezemben volt. De a részletekbe nem akarok belemenni, én ezt már lezártam. Ahogy mondtam, most már csak előre tekintek. 


Het Nieuwsblad

Hozzászólások