ES Bringa - Degenkolb: "Annyit kaptam a kockakövektől, hogy vissza kellett adnom valamit"
Degenkolb: "Annyit kaptam a kockakövektől, hogy vissza kellett adnom valamit"
Fotó: Europress/AFP

Degenkolb: "Annyit kaptam a kockakövektől, hogy vissza kellett adnom valamit"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/03/12 10:27

John Degenkolb legnagyobb sikerei közül kettő Roubaix kockaköveihez kötődik. 2015-ben itt nyerte második nagy klasszikusát, tavaly pedig a Tour de France kilencedik szakaszán szerzett itt egy rendkívül emlékezetes győzelmet.

"Nagyon jó a stratégiánk az idén, és eddig minden tökéletesen alakul. Ráadásul elég jó formában vagyok."

Ezt mondta Degenkolb, aki jelenleg a Nizzán versenyez. Megvan már az első idei győzelme a provence-i körről, és viszonylag szerencsésen túl van egy bukáson is, melybe még az algarvei kör első szakszán keveredett. 

De legalább ennyire fontos az is, hogy az élére állt egy adománygyűjtő kampánynak, melynek az volt a célja, hogy megmentsék az U19-es Roubaix-t. 28 napot adtak maguknak, hogy összegyűjtsenek 10 ezer eurót, a tervet azonban kevesebb, mint 24 óra alatt teljesítették.

"Olvastam a Twitteren, hogy bajban vannak, hogy komoly lyuk tátong a költségvetésben. Én meg azt mondtam magamban, 'Ember, tennünk kell, valamit. Pénzt kell szereznünk.' "

Ő maga indította az adakozást 2.500 euróval. Aztán Heinrich Haussler, Tom Dumoulin és Rick Zabel is beszálltak.

"Sokan odajöttek gratulálni. Pedig nincs miért gratulálni. Én csak segíteni akartam. És a dolog tényleg a szívem legmélyéről jött."

dege.jpg Fotó: Europress/AFP

Természetesen nem véletlen Dege ilyen szintű elköteleződése a Roubaix iránt. Karrierjének két itt szerzett győzelme rendkívül erős kötődést jelent a számára. 2015-ben, élete formájában a második monumentumát húzta be itt, tavaly pedig a Tour kilencedik szakaszán megszökött Greg Van Avermaet-val és Yves Lamperttal, akiket aztán a végjátékban sikerült maga mögött tartania. 

"Ez volt az egyik legfelkavaróbb győzelmem. Az, hogy pont itt tudtam nyerni azok után, hogy évekig hiába üldöztem a győzelmeket, katartikus pillanat volt a számomra. Jobban nem is alakulhatott volna. Olyan volt, mint egy tündérmese."

2016. januárjában horrorszerű balesetet szenvedett, melyből óriási küzdelmek árán visszatért ugyan, de az igazán nagy, emlékezetes győzelem, egészen a tavalyi Tourig váratott magára. Volt, amikor már kétségei támadtak a saját képességeit illetően.

dege2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Annyi helyről hallottam, hogy többé már nem leszek képes visszatérni arra a szintre, ahol azelőtt voltam, hogy néha már én is kezdtem ezt elhinni. Ez a győzelem azonban véget vetett a kétségeimnek, és újra elkezdtem komolyan bízni magamban."

Annyit kapott a kockakövektől, hogy úgy érezte, vissza kell adnia valamit. Így jött az adománygyűjtő akció, és így jött az az ötlet is, hogy ő legyen a verseny nagykövete.

"Látták, milyen szenvedéllyel viszonyulok a verseny, és úgy általában a klasszikusok iránt. Én meg mondtam, hogy talán csinálhatnánk valamit együtt."

"A Roubaix hihetetlenül sokat jelent nekem. Ez a verseny nem csak úgy magától létezik, nekünk, versenyzőknek is tennünk kell érte, hogy megőrizzük. Elképesztő hagyománya van, amit nem szabad hagynunk elhalványulni."


(Forrás: Rouleur)

Hozzászólások