ES Bringa - De Gendt: "A cél az első szakasz megnyerése a Touron, a sárga trikó pedig a bónusz"
De Gendt: "A cél az első szakasz megnyerése a Touron, a sárga trikó pedig a bónusz"
Fotó: Europress/AFP

De Gendt: "A cél az első szakasz megnyerése a Touron, a sárga trikó pedig a bónusz"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/08/05 12:56
A ma induló Lengyel körön újrakezdi szezonját a Lotto belga versenyzője is. A szökevénykirály idén is a Tourt helyezi programja középpontjába, a szakaszgyőzelem mellett pedig a sárga trikó megszerzését sem tartja kizártnak.


szerdán rajtoló Lengyel Körön nem csak három magyar versenyző áll rajthoz, de ott lesz a startnál a szezonját újraindító Thomas De Gendt is. A belga versenyző a Tourra készülve kezdi el gyűjteni a kilométereket, hiszen elsődleges célja (az ardenneki egynaposok és a Vuelta mellett) idén is a szakaszgyőzelem lesz a Francia körön. Egy friss interjúban erről, és esélyeiről a sárga trikóra is beszélt, de felidézte kedvenc pillanatait a korábbi évek versenyeiről is. 


A Tourról és az idei céljairól a versenyen:

Számomra a Tour egyértelműen a legnagyobb versenyek egyike, egyben az egyik legnehezebb is. Nem csak az útvonal miatt, hozzátesz a stressz is, meg az, ahogy az emberek beszélnek a versenyről. Mindenki nagyon tiszteli, de ez egyben hatalmas nyomást is eredményez, ez teszi igazán nehézzé. 

Még nem tanulmányoztam részletesen az idei útvonalat. A szakaszok pontos átnézésével várok kb egy héttel a verseny előttig. Így egyelőre csak az első szakaszt és az utolsó előtti napon lévő időfutamot szúrtam ki. 

Mondtam korábban is, hogy az első nap idén jó lehet a szökevényeknek. Lehet esélyem a győzelemre, a sárga trikóra viszont nem is gondoltam korábban. Viszont ha megnyered az első szakaszt, természetesen tiéd az összetett vezetés. Szóval a sárga trikó nem a cél, az a szakaszgyőzelem, de ha az megvan, remek bónusz lenne.

de-gendt-szokes.jpgFotó: Europress/AFP

A szökésekről és egyéb feladatokról: 

Egyre nehezebb bekerülnöm az elmenésekbe, ezt már a Párizs-Nizzán is érzékeltem. Szükséges, hogy nehéz legyen a szakasz eleje, síkon teszik rám a kereket, így nem tudok meglógni. Alapból egyre többen követnek engem, remélem ez a Touron nem jut el odáig, hogy egyáltalán nem tudok szökésbe kerülni. Igazán sose tudod, melyik az a nap, amikor esélyt kapsz támadni. Néha olyan szakaszokon is megindulok, amikor papíron nem fekszik nekem a nap, mégis harcolhatok a végén a győzelemért. Szóval készen kell állni bármire. 

Általában azért a szakasz előtt tudom, hogy a csapat mit vár tőlem, szóval ha tényleg azt szeretnék, hogy dolgozzak Ewanért vagy Wellensért, akkor tudatják velem és maradok a mezőnyben. Ez nem egy éles váltás, ugyanúgy része a munkámnak.

A tavalyi szakaszgyőzelméről: 

Előző évben a verseny alakulása tette nagyon különlegessé a sikert. Nyerhetsz szökésből 3-4 perc előnnyel is, és persze boldog vagy tőle, de úgy sokkal kevésbé emlékezetes. Még mindig sok embertől hallom, hogy a tavalyi győzelmem olyan izgalmas volt, hogy ülni sem tudtak a végén.

A versenyhelyzet tette igazán érdekessé. Először leszakítottam De Marchit, de utána még meg kellett védenem az egyperces különbséget a mezőnnyel szemben. Nem számítottam rá, hogy Alaphilippe és Pinot ilyen terepen támadnak majd, miattuk alakult ilyen szorosan a szakasz vége. 

2016-ban a Ventoux-n szerzett győzelmem teljesen más volt. Persze egy legendás emelkedő, de az izgalom koránt sem volt ekkora. Csak egy egyszerű hajrá volt 2-3 versenyző között. 

de-gendt-szakasz.jpgFotó: Europress/AFP

Két kedvenc Tourjáról: 

Amikor 2015-ben négy szakaszt nyertünk Greipellel, annak nagyszerű dolog volt részese lenni. Tavaly pedig szintén összejött a négy, nem csak az én győzelmem, hanem Ewan sikerei is boldoggá tettek mindenkit. Amikor nyertem, kicsit mindenkiről lekerült a nyomás, a többi győzelem így már könnyebben jött. 

Ráadásul mindkét évben nyertünk a Champs-Élysées-n, ami azért is különleges, mert utána bulizol a szponzorokkal. Ha ott nyer a csapat, mindenki vidám és győztes hangulatban van. Ha új szerződést akarsz kérni, az a tökéletes pillanat, hiszen a szponzorok ott vannak és boldogok.:)


Procycling

Hozzászólások