ES Bringa - De Gendt szökésből nyert, Alaphilippe újra sárgában
De Gendt szökésből nyert, Alaphilippe újra sárgában
Fotó: Europress/AFP

De Gendt szökésből nyert, Alaphilippe újra sárgában

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/13 17:50
Lassú kezdés, majd elég izgalmas befejezés a Tour szombati szakaszán, melynek végén újra Alaphipphez került a sárga trikó. De tett is érte, akárcsak De Gendt, aki egész napos szökés végén nyert. Az összetett esélyesek közül már Pinot áll a legjobban, aki 19 másodperccel vezet - a ma egy kisebb bukásba keveredő - Geraint Thomas előtt.

Ez történt
Kétszáz kilométer, nulla sík út, négyezer méter szintkülönbség, és hét kisebb emelkedő. És a nagy kérdés: mennyire mozgatja ez a nap - pontosabban az utolsó pár kilométer - az összetett esélyesek fantáziáját? Mert arra szinte biztosan lehetett számítani, hogy Alaphilippe rá fog menni a sárga trikóra. A Quick-Step versenyzője, akárcsak a 3. napon aratott győzelme során, korán, az utolsó emelkedőn indított, de ezúttal nem egyedül, hanem Pinot-val együtt ment el a célig. Olyan jól haladtak, hogy Alaphilippnek meg lett a sárga, a szakaszt pedig második helyen záró Pinot adott egy keveset a  riválisoknak. Így 8 szakasz után már ő áll a legjobban. Pillanatnyilag 19 másodperccel megy Geraint Thomas előtt, aki a mai szakasz végén benne volt egy kisebb bukásban (ITT a videó).

A szombati napot (és nem mellesleg mind a 7 emelkedőt) Thomas De Gendt nyerte, aki a 0. kilométernél lépett el. Vagyis egy 200 kilométer hosszú, egész napos szökést vitt végig.

Julien Alaphilippe holnap a franciák nemzeti ünnepén tekerhet sárgában, ami mondani sem kell, hogy mekkora dolog lesz számára. 

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: 
ITT


A szakaszgyőztes - Thomas De Gendt (Lotto Soudal)
Jól ismerjük, de talán ma még többen megszerették. Egész napos - 200 km hosszú - szökést vitt végig, 2016 után nyert újra a Touron. Szobatársa Tim Wellens, továbbra is pöttyösben.

A nap száma - 19
Tizenkilenc másodperccel vezet Thibaut Pinot, a mögötte legjobban álló összetett esélyes, Geraint Thomas előtt.

A nap mondása
"Ez Alaphilippe szakasza volt. Ő tényleg nagyon megérdemli a sárga trikót." (Giulio Ciccone)

Ez jön
A franciák nemzeti ünnepén, Romain Bardet városában, Biroude-ban lesz a befutó. Vasárnap sem vár túl sok sík a mezőnyre.

A 9. szakasz szintrajza: ITT
TV: 12.55 - Eurosport

Hozzászólások