ES Bringa - Dave Brailsford töretlenül bízik Froome visszatérésében
Dave Brailsford töretlenül bízik Froome visszatérésében
Fotó: Europress/AFP

Dave Brailsford töretlenül bízik Froome visszatérésében

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/18 09:06
A Team Ineos igazgatója meg van győződve arról, hogy Chris Froome vissza fog térni az életveszélyes bukása után. A brit versenyző komoly sérüléseket szenvedett, miután 65 km/h-s sebességnél a falba csapódott a Dauphiné negyedik szakaszának pályabejárásán.

A négyszeres Tour-győztest jelenleg a St Etienne-i egyetemi kórházban ápolják egy hatórás műtétet követően, de Brailsford nem gondolja, hogy versenyzője a súlyos sérülései ellenére visszavonulna.

"Nagyon nehéz helyzet ez, hogy teljesen őszinte legyek" - mondta a Team Ineos vezetője a BBC 5 Live Sportsweek-nek. 

"Úgy gondolom megpróbál visszatérni. Ki tudja, ez a bukás milyen hatással lesz rá, de nem hiszem, hogy egyszer csak úgy gondolja, hogy felakasztja a kereket és abbahagyja. Sokkal inkább amellett vagyok, hogy rettentő keményen fog dolgozni a rehabilitáció alatt és kisajtol magából mindent. Ugyanolyan hozzáállása lesz a rehabilitációhoz, mint magához a sportághoz. Ha fogadnom kéne, azt mondom látjuk még őt a jövőben.” 

Froome eltörte a jobb combcsontját, a csípőjét, a könyökét, és egyes hírek szerint a nyaki csigolyában is mutattak ki törést. A bukás a negyedik szakasz, az időfutam pályabejárásán történt. A brit versenyző csapattársával, Wout Poelsszal tekert, és már az ITV egyik felvételéből hallatszik, ahogy a holland mondja Froome-nak, hogy ne vállaljon kockázatot, nem sokkal ezután esett el a négyszeres Tour-győztes. És szállt bele ebben a falba.

Poels a Cyclingnewsnak mesélte el a történteket. 

"Soha senkit nem láttam még ilyen keményen elesni az orrom előtt, sokkban voltam, még az időfutamom előtt egy órával is remegtem. Az egy szerencsénk az volt, hogy szinte rögtön ott volt a bukás után egy mentőautó, ezért én nem is mertem odamenni, miután megjött a segítség. Vannak olyan dolgok, amiket inkább nem akarsz látni.” 

Maga Poels is érintett volt korábban egy komoly bukásban, még 2012-ben. A Touron akkor nagy sebességnél esett el, megsérült a veséje, a lépe, valamint a tüdeje is, ezenkívül három bordája is eltört. A holland három hónapig nem ülhetett kerékpárra, azonban Froome bukását követően a Dauphinén nyert egy szakaszt, és a győzelmet barátjának és csapattársának ajánlotta.

000_1HG4B2.jpg Fotó: Europress/AFP

A pályabejáráson közvetlenül Froomék mögött érkezett Dan Martin, akit szintén nagyon megrázott az eset és még az ötödik szakasz előtt nyilatkozott a Cyclingnewsnak.

"Még mindig látom magam előtt az esetet. Neil Stephensszel (az UEA Emirates sportizgatója) követtük nem sokkal a Team Ineos versenyzőit, de az emelkedő tetején utolértük őket, viszont nem akartunk zavarni, így mögöttük maradtunk. Ezután történt a bukás.” 

"Megálltunk Neillel, 20 másodpercig néma csöndben néztünk egymásra, remegtünk. Ott voltam az Ineos kocsijánál és kérdeztem, tudunk-e valamiben segíteni, azt hittem sokkal rosszabb a helyzet, azt gondoltam, hogy akár meg is halhatott volna. Ilyesmit látni nem éppen a legjobb dolog. Egyszerűen nem volt esélye lassítani. Nem is szerettünk volna megszólalni egészen addig, amíg az Ineos nem ad ki egy közleményt a bukásról, meg akartuk adni a tiszteletet Chrisnek és a családjának.” 

Martin azt is hozzátette, hogy ez bárkivel megtörténhet, bármikor.

"Ez is azt mutatja, mennyire veszélyes sport a kerékpár. Nem csak nekünk profiknak, de bárkinek, ilyesmi bárkivel megtörténhet. Ez egy eszméletlenül nagy bukás volt, hatalmas szélben. Velem is volt már ilyen edzés során, de sokkal lassabb sebességénél. Amint levettem a kezemet a kormányról, hogy lehúzhassam a karmelegítőt, elkapott a szél és már feküdtem is az aszfalton. Chris nagyon szerencsétlenül járt.” 

Viszont térjünk vissza Brailsfordhoz, aki szerint egy ilyen eset után újra  kellene gondolni a versenyzők biztonságát.

"Egy ilyen nagy baleset után leülsz gondolkozni a biztonságról. Napirendi pontnak kell lennie egy ilyen esetnek, hiszen a sport velejárója az, hogy ekkora rizikót vállalj, csak azért, hogy magas szinten versenyezhess. Különböző veszélyek járnak ezzel a sporttal, és alaposan meg kell vizsgálnunk, nem csak csapat- és versenyzői szinten, hanem a sportág szintjén is, hogyan minimalizálhatnánk a veszélyt.” 

000_1HJ7OQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Brailsford azt is felvetette, hogy a versenyzők viselhetnének különleges kevlár lapú ruházatot, hogy jobban védve legyenek a becsapódástól.

"Van még mit fejlődni és lássuk be, ha az egész sportág kiegyezne abban, hogy az ’X’ márkában kell versenyeznünk, akkor senki sem kerülne hátrányba, mert mindenki ugyanazt csinálná. Itt az esély, hogy mérlegeljünk és elgondolkozzunk, hogy a Formula 1 mennyit haladt előre az múlt 10 vagy 15 évben. Miért ne lehetne erre képes a kerékpársport?”  

Brailsford nem biztos benne, mikor fog Froome visszatérni, de azt is megjegyezte, hogy az Ineos így extra motivációval rendelkezik, hogy megnyerjék az idei Tourt csapatkapitányuknak.

"Szerintem ez ilyenkor teljesen kézenfekvő és logikus, ha valaki ennyire tragikus dolog történik. Ez az emberi reakció, egyáltalán nem lenne meglepő, ha a többiek még jobban motiváltak lennének. Elárasztottak minket az érzelmek, nem csak őt, hanem az egész csapatot és biztos vagyok benne, hogy ez a Tour ideje alatt is így lesz.”


Szöveg: Vankó Lázár Bence
Forrás: telegraph.co.uk

Hozzászólások