ES Bringa - Dariusz Milek: A cipőkirály, aki a kerékpársportot is meghódítaná
Dariusz Milek: A cipőkirály, aki a kerékpársportot is meghódítaná
Fotó: Europress/AFP

Dariusz Milek: A cipőkirály, aki a kerékpársportot is meghódítaná

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/18 10:32
Ha valamelyik World Tour-csapat egy milliárdos üzletember tulajdonába kerül, az illető gyakran a figyelem középpontjában találja magát. Dariusz Milek CCC-je azonban hiába szerepel a legmagasabb szinten, a lengyel üzletember neve mégis alig ismert a sport világában. Pedig az egykori bringásból lett cipőkirály mögött olyan életút áll, amit érdemes elmesélni.


2019 július 13., péntek, a Tour de France időfutamának napja. Bár már csak órák választják el a versenyzéstől, a mezőny egyik legnagyobb sztárja, Greg Van Avermaet készülődés helyett egy látványosan jómódú, mégis jelentéktelennek tűnő középkorú férfi társaságában mosolyog lelkesen a kamerába. Nincs ebben semmi meglepő, a Tour fennállása óta évente vagyonos emberek százai fizetnek a lehetőségért, hogy a sport ikonjai mellett villoghassanak, busás hasznot hozva ezzel a szervező ASO-nak. Ez a helyzet mégis más, a Van Avermaet mellett álló fickó ugyanis jócskán túlfizette a fotózáshoz szükséges számlát. 

Hiszen ez a férfi nem más, mint Dariusz Milek, a CCC World Tour sorának milliárdos tulajdonosa. Bár csapata, melyben Van Avermaet is teker, ma már több mint egy éve átvette a megszűnő BMC helyét a mezőnyben, Mileket mégis alig ismerik a kerékpársport berkein belül. Ennek oka nagyrészt az, hogy az üzletember szeret a háttérben maradni, a Touron tett látogatása a ritka kivételek egyike. Nem használja aktívan a médiát, és olyan elődeivel szemben, mint mondjuk Oleg Tinkoff, nem folyik bele a csapat mindennapi életébe. Ráadásul cége sem ismert olyan, a kerékpársport bázisának számító országokban, mint Belgium vagy Franciaország.   

Mégis Lengyelország 4. leggazdagabb embere, akit hazájában (vállalata, a csapatnak is nevet adó CCC profilja után) csak cipőkirálynak neveznek, maga is egykori versenyző, aki vagyonából közel 20 éve támogatja a sportot. Mára pedig készen áll arra, hogy a legmagasabb szintet is meghódítsa. 

EKcT6h9XsAEcsRl.jpg Fotó: Twitter

Mint szinte minden történetet a kerékpározás világában, Milekét is a nagy elődök inspirálták. Gyermekkorában, a hetvenes évek első felében a lengyel bringasport az aranykorát élte, bár profi sport hivatalosan nem is létezett az országban. Az olyan legendák, mint Ryszard Szurkovski viszont dominálták a keleti blokkban meghatározó Békeversenyt, aminek megnyerése a kerékpározást 1981-ben elkezdő Milek nagy álma is volt. Bár ezt a célját a szovjet blokk összeomlása miatt soha nem érte el, egyáltalán nem volt rossz versenyző, 1985-ben például 27 győzelem mellett 2. helyet szerzett hazája nemzeti bajnokságán.

Ennél azonban későbbi karrierje szempontjából sokkal fontosabb volt, hogy mint számos más fiatalnak a keleti blokkban, a sportolás Mileknek is megnyitotta a kaput nyugatra, ahol megtapasztalhatta a kapitalizmust. Ráadásul az ilyen utakról hazacsempészett termékekből, mint például egy márkás cipő, tisztes haszonra is szert tehetett. Bár miután nem vették fel a hadsereg csapatába, versenyzői pályafutása rövidesen véget ért, a Szovjetunió szétesését követően története a korszakra jellemző fordulatot vett. 

Amint megnyíltak a határok, a piac működését már jól ismerő fiatal Milek kocsiba szállt és Ausztriába utazott, ahonnan nyugati termékeket árulva tért haza. Alig telt bele egy év, és az ilyen kereskedésből szerzett pénzével megjelent egy bajban lévő lublini cipőbolt kiárusításán, ahol bagóért felvásárolta az akciós téli készletet. Másnap rögtön eladott belőle 50 párat, tisztes haszonnal. 

1996-ra az olcsó, átlagember számára is megfizethető olasz importcipőkre épülő vállalkozása már a CCC nevet viselte, és közel 400 üzlete volt országszerte. Milek a lengyel gazdaság fellendülésével párhuzamosan milliárdos lett, pénzét pedig rövidesen elkezdte befektetni egykori sportjába. 2001-ben a CCC logója megjelent egy kis lengyel-olasz csapat mezén, a keret pedig 2003-ra olyan sztárokkal rendelkezett mint az '96-os Giro győztese, Pavel Tonkov. A sor meghívást is kapott az olasz körre, ahol a 12. helyet szerezték meg összetettben. Úgy tűnt, minden jól alakul, a World Tour létrejötte azonban közbeszólt.   

000_APP2003052080600.jpg Fotó: Europress/AFP

Mivel csapata nem kapott helyet az elit mezőnyben, enélkül pedig képtelen volt a legnagyobb versenyeken részt venni, Milek rövidesen kivonult a profi sportból. Ugyan a lengyel kerékpározást továbbra is támogatta, a CCC hosszú éveken át csak a tápláléklánc alján, kontinentális sorként létezett. Ez idő alatt az üzletember tovább hizlalta vagyonát, plázákat nyitott és filmstúdiót alapított, a CCC pedig mára 18 országban van jelen, a világ 2057. leggazdagabb emberévé téve Mileket.  

2013-ban aztán újabb fordulat következett, a csapat ismét pro-kontinentális szintre lépett, Milek pedig igazi olasz rajongóként szerződtette a már ekkor is 41 éves Davide Rebbelint. A veterán olasz korát meghazudtoló módon versenyzett, a csapat pedig a következő években számos kisebb győzelmet szerzett. Olyan lengyel sztárok megszerzésre, mint Rafal Majka vagy Michael Kwiatkowski ugyan nem volt esélyük, 2017-ben a felmerülő Lengyelországi nagy rajt pletykái miatt ismét meghívást kaptak a Girora. A csapat ezúttal sem vallott kudarcot, elsősorban Jan Hirt révén látványosan versenyeztek és jól is szerepeltek.

A következő évben az Astanába igazoló cseh versenyző példája azonban jól megmutatta, mi a probléma a pro-kontinentális szinten való versenyzéssel. Bár egy ilyen csapat fenntartásához elég a szponzortól "csak" évi 4-5 millió euró, ezért többnyire másodvonalas versenyek és az ezzel járó csekély megjelenés jár cserébe, hiszen például a háromhetesek szervezői szinte mindig előnyben részesítik a hazai sorokat. A legjobb versenyzők viszont épp ezért nem akarnak itt megragadni, hanem World Tour-szintre vágynak. Így tehát végső soron Milek célja is ez lett. 

066_DPPI_20317118_065.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezek után nem volt meglepő, hogy amikor a tulajdonos Andy Rihs halálával a BMC csapata veszélybe került, Milek jó üzletemberként a meglátta a lehetőséget, és közel 20 millió eurós befektetéssel bevásárolta magát a profi kerékpározás legmagasabb szintjére. Bár külső szemmel nézve ez könnyen egy jöttment milliárdos pénzszórásának tűnhet, Milek élettörténetét látva megérthetjük, hogy a bringázás nem múló hobbi az életében. Bár csapata tavaly a World Tour-mezőnyben újoncnak számított, közel 20 éves fennállásával csak olyan nagy múltú sorok vetekedhetnek, mint a Lotto vagy az FDJ. 

A CCC, akárcsak maga Dariusz Milek, nagyon komoly utat járt be az évek során. A csapat kis helyi sorból a World Tour-mezőny szerves részévé fejlődött, tulajdonosa pedig a nyugatról csempészett cipőkkel kereskedő amatőr versenyzőből milliárdos üzletember lett. 

Pokolian hosszú út volt ez, mégis, mint minden utazás egy igazi kerékpáros életében, számára egyáltalán nem távolság. 


Szöveg: Szabó Bence

Forrás: Procycling Magazin

Hozzászólások