ES Bringa - Dan Martin szakaszt nyert, Froome és Dumoulin is kapott
Dan Martin szakaszt nyert, Froome és Dumoulin is kapott

Dan Martin szakaszt nyert, Froome és Dumoulin is kapott

Bodnár Gergő ·
2018/07/12 18:09

Mindenki sokat várt a mai szakasztól, már csak a múlt miatt is. 2011-ben a Mur de Bretagne-on meccselt nagyot Contador és Evans, három évvel korábban pedig (mikor Vulliermoz nyert) az esélyesek közül Nibali és Bardet is hátrányba került. Most is lehetett arra számítani, hogy egy-két nagy névnek, nem fog jólesni ez a befutó.


Ez történt
Az érdekességek már egy százassal a befutó előtt elkezdődtek, hisz az oldalszél miatt egy ideig három részre szakadt a mezőny. Jó pár percen keresztül, Nibali, Quintana, és Roglic is a hátsó csoportban tekert. Aztán huszonöttel a vége előtt Fuglsang maradt le egy kisebb bukás, majd az azt követő kerékpárcsere miatt.


A Mur de Bretagne lábához érve viszont már együtt volt a mezőny, de az első áthaladás során (a szembe szél miatt) még nem volt komoly tempó.

Bő 5 kilométerrel a vége előtt Dumoulin kapott a lehető legrosszabb pillanatban defektet, elől pedig már érthető módon hatalmas volt a tempó. Nem sokkal az utolsó mászás kezdete előtt Bardet is kerékpárt cserélt, és végül 31 mp hátránnyal jött meg.

De nem ő járt a legrosszabban, hisz Dumoulin 53, Zakarin 12, Uran meg 11 másodpercet kapott a Mur de Bretagne-on. Az viszont gyorsan jegyezzük meg, hogy utóbbi két versenyző erőből szakadt le. Froome-hoz hasonlóan, aki a főmezőnytől (Valverde, Alaphilippe, Nibali, Quintana, Porte, Roglic, Fuglsang, Landa) 8 másodpercet kapott.

A szakasz Dan Martiné lett, aki nagyon korán - 1 kilométerrel a cél előtt - indult meg, de tényleg elképesztően erős volt. Az UAE csapata először nyert háromhetesen ebben az évben, miközben Geraint Thomas feljött a második helyre összetettben. De a sárga maradt Van Avermaet-nál, aki szépen, a sor elején jött meg.

Érdekes nap volt, és pár összetett esélyes - ahogy arra számítani lehetett - összeszedett némi időhátrányát. Tom Dumoulint ráadásul utólag 20 másodpercre meg is büntették, mivel túl sokat ment a csapatkocsija mögött.

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: 
ITT


A szakaszgyőztes - Dan Martin (UAE Emirates)
Ő nagyon szereti az ilyen befutókat, és gyönyörűen meg is csinálta a mai szakaszt. Martin másodszor nyert ebben az évben, neki egyenlőre jó Tourja van. És emlékezzünk rá mit mondott a rajt előtt. Ő csak egy olyan versenyt szeretne, ahol se bukás, se betegség nem nehezíti a dolgát.

A nap száma - 53
Ötvenhárom másodperc hátránnyal jött meg Tom Dumoulin, aki gyakorlatilag elveszítette azt az előnyét, amit a például a Movistarnak adott a hétfői csapatidőfutamon. 

A nap nyilatkozata
"Izgalmas volt a befutó. Mivel hamarosan apuka leszek, nagyon bízom benne, hogy a feleségemnél még nem indult meg a szülés." (Dan Martin)

Ez jön
Pénteken Chatres-ba érkezik a mezőny, újra jöhetnek a sprinterek. Papíron nem lesz ez egy nehéz szakasz, menet közben mindössze egy negyedik kategóriás dombocskát kell megmászni.

A szintrajz: ITT
TV: 12.00 - Eurosport, esti összefoglaló: 21.00Hozzászólások