ES Bringa - Dan Martin: Majdnem annyiszor buktam az Ardennekben, mint ahányszor dobogóra álltam
Dan Martin: Majdnem annyiszor buktam az Ardennekben, mint ahányszor dobogóra álltam
Fotó: Europress/AFP

Dan Martin: Majdnem annyiszor buktam az Ardennekben, mint ahányszor dobogóra álltam

Szántó PetraSzántó Petra
2019/04/21 22:29

Egy valamit tudni kell Dan Martinról. Soha nem adja fel.

Talán ez is az oka, hogy miért olyan jó ő az ardenneki klasszikusokon. Nyolcszor top 10-ben, ebből ötször dobogón végzett mind a Flèche Wallonne-on, mind a Liège-Bastogne-Liège-en, két olyan ardenneki egynaposon, melyre most is nagyon készül.

Utóbbit megnyerte 2013-ban, ám a Flèche Wallonne-t még sohasem sikerült, és ez az, amit nagyon hiányol az önéletrajzából.

„2008-ban tekertem először a Flèche Wallonne-on, és azonnal megtetszett. Egészen különleges a hangulata, hiszen folyamatosan érezhető a feszültség, ahogy mindenki próbál talpon maradni és próbálja megtartani a pozícióját. Ez a feszültség pedig folyamatosan növekszik egészen addig, amíg utoljára meg nem másszuk a Mur de Huy-t. Taktikus verseny, nehéz és kemény. Majdnem annyiszor buktam, mint ahányszor dobogón álltam, és pont ezért, ez az a verseny, amit nagyon meg akarok nyerni.”

Az elmúlt öt évben háromszor is dobogóra állt ezen a versenyen, így joggal hihetjük Dan Martinról, hogy most már pontosan tudja, mi az az apró lépés, ami hiányzik a győzelemhez. 

„Minden az edzésen múlik. Ebben az évben nagyon sokat segített a baszk körverseny a robbanékonyság megszerzésében, amit a klasszikusokon nem hátrány. A tapasztalat és a rutin is mellettem szól, pontosan tudom, hogyan kell kezelni egy ilyen versenyt, így remélem, idén elérem a célomat.”

066_DPPI_20317085_018.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ír versenyző azt is fontosnak tartja, hogy ebben a szezonban nagyon kiegyensúlyozottak az eredményei. Ötödik lett a valenciai körön, hetedik az UAE-n és második Baszkföldön. 

„Idén még nem nyertem, de versenyben voltam a legjobbakkal. Lehet, hogy nem kiemelkedőek az eredményeim, viszont nagyon stabilak, így készen állok egy nagy győzelemre: szeretnék megnyerni egy nagy tavaszi klasszikust!”

Riválisok, kihívók persze akadnak bőven. Alejandro Valverde nem csak ötszörös győztese a Flèche Wallonne-nak, azóta már világbajnok is. 

„Alejandro...hát ő Alejandro. Ugyanúgy szeret versenyezni, mint én, és már nincs rajta semmiféle nyomás. Azok után, amennyit ő nyert, tök nyugodtan tekerhet majd a világbajnoki mezében. Ettől persze még a favoritok közé tartozik, de balgaság lenne csak őt figyelni a mezőnyben. Nagyon sokan vannak egészen kiváló formában, biztos vagyok benne, hogy nyílt verseny lesz.”

Az, hogy Dan Martin nem nyert még Flèche Wallonne-t, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne akarna másodszor nyerni Liège-Bastogne-Liège-t. A 2013-as győzelem után kétszer is volt a siker kapujában, szó szerint, hiszen 2014-ben az utolsó kanyarban bukott, 2018-ban pedig a második helyen ért célba. 

A La Doyenne idén újabb riválisokat hozhat, hiszen az útvonal-változások növelhetik Peter Sagan esélyeit is, aki életében először áll rajthoz Liège-ben. 

„Majd meglátjuk, mennyire fekszik Sagannak ez az útvonal, de az biztos, hogy az utolsó méterek neki kedvezhetnek. De azt se felejtsük el, hogy előtte erősnek kell lennie az emelkedőkön is. Az biztos, hogy más verseny lesz az idei, sokkal nyitottabb, mint korábban. Sokkal agresszívebben kell majd támadni, amihez viszont nagyon erős csapat kell. Szerencsére nekem erős csapatom van.”

000_Par7537936.jpg Fotó: Europress/AFP

Az biztos, hogy az idei verseny más lesz, mint a többi, hiszen az útvonal is változik. 

„Az elmúlt években mindenki az utolsó emelkedőre várt. Most más lesz az útvonal, így korábbi támadásokra kell számítani. Nagyon kíváncsian várom, mi lesz, mi is végig járjuk az útvonalat, és kitalálunk valami jó kis stratégiát." 

Őszinte, mégis elszánt, így jellemezhetjük legjobban Dan Martint, aki csendes magabiztossággal készül a következő hétre, és megpróbál a dobogó alsó fokairól ezúttal végre a legfelsőre lépni. 

„Mindig hatalmas motivációval indulok az Ardennekbe. Nagyon nagy versenyhét következik, én pedig már alig várom.”  (Forrás: Cycling Weekly)

Hozzászólások