ES Bringa - Cserbenhagyta a Katusha, de az AG2R-től kapott egy második esélyt
Cserbenhagyta a Katusha, de az AG2R-től kapott egy második esélyt
Fotó: Europress/AFP

Cserbenhagyta a Katusha, de az AG2R-től kapott egy második esélyt

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/21 16:54
Pocsékul alakult Harry Tanfield bemutatkozó WT-szezonja, ráadásul a Katusha is alaposan cserbenhagyta őt. A brit kerékpáros azonban kapott egy második esélyt az AG2R-től, akik szerződést ajánlottak neki 2020-ra.

Ha minden jól alakul, egy nyugis ősz várt volna Tanfieldre, ugyanis tavaly ilyenkor kétéves szerződést kötött a Katushával. Jött azonban a hideg zuhany, hogy a csapat ebben a  formában megszűnik, ugyanis átveszi őket az Israel Cycling Academy. A dolog egy ideje már lógott a levegőben, de csak egy hónappal ezelőtt vált biztossá.

Mivel a csapat már korábban leigazolt néhány versenyzőt, az új menedzsment gondban volt, hogy mitévő legyen azzal a 11 kerékpárossal, akiknek még 2020-ra is volt szerződésük a Kathusával. 

"Júliusban kaptunk egy levelet arról, hogy a csapat valószínűleg megszűnik" - mesélte Tanfield. "De azt írták, ne aggódjunk, ők majd mindent megoldanak. Azok, akiknek 2020-ra is van szerződésük, biztonságban vannak."

"Aztán szeptember végén azt mondták, hogy amit tudtak, megoldottak, de a szerződéssel rendelkezők fele mehet, amerre lát. Szó se róla, nem repdestünk az örömtől, hisz már gyakorlatilag októbert írtunk."

"Az volt a legdurvább, hogy a csapat részéről senki sem keresett meg, csak a menedzseremen keresztül tájékoztattak" - mondta Tanfield, aki nem sokkal korábban vesztette el az édesanyját. "Semmi indoklás, vagy ilyesmi. Csak két lista. Egy azokról, akiket akartak, egy pedig azokról, akiket nem."

"Alaposan benne hagytak a csávában. Talán a fizetésünket megkaptuk volna, nem tudom, odáig sosem jutott el a dolog. De engem a pénz nem érdekelt. Ott akartam maradni a csapatnál, tovább dolgozni és fejlődni. Az ember azt hiszi, biztonságban van, aztán tessék."

tanfield2.jpgFotó: Europress/AFP

Tanfield ügynöke közben telefonálgatni kezdett. Elsők között hívta föl Vincent Lavenu-t, az AG2R csapatfőnökét, akivel, akivel tavaly már közel voltak a megegyezéshez, ám Tanfield a Canyon kerékpárszponzor miatt végül a Katusha mellett döntött. 

A tárgyalások eredményre vezettek, így Tanfield jövőre az AG2R színeiben versenyez majd. Lavenu megerősítette, hogy a brit kerékpáros januártól tőlük kapja majd a fizetését, igaz valamivel kevesebbet, mint a Katushától kapott volna. Ez azt jelenti, hogy az eredeti szerződésből fennmaradó 5 ezer eurót az Israel teszi majd hozzá Tanfield járandóságához.

"Örülök, hogy minden rendeződött, és most azon leszek, hogy bizonyítsak. A tavalyi év pocsékul indult a számomra, márciusig ugyanis nem tudtam versenyt befejezni. Iszonyúan éreztem magam, teljesen haszontalannak. Bő két óra után, a verseny még alig kezdődött el, de nekem már lefőtt a kávé."

"Volt bennem üzemanyag, de az állóképességem sehol nem volt. A dolog aerob része elveszett, miközben télen pályáztam. Teljesen más a kettő. Sehol nem voltam a 2018-as formámhoz képest. Kb. augusztus volt, mire újra magamra találtam."

tanfield0.jpgFotó: Europress/AFP

Új csapatával is elsősorban a klasszikusokra és az időfutamokra készül új kerékpárral és új felszereléssel, ami, mint mondja a csapatváltás kapcsán mindig a legnagyobb aggodalom.

"Jövőre úgy kell mennem egész évben, ahogy most a szezon vége felé. A feladatom hasonló lesz, a klasszikusokon kell majd segítenem Oliver és Lawrence Naesent, Stijn Vandenbergh-et, Sylvain Dillier-t. A célom, hogy minél többet tanuljak tőlük."

"A többi versenyről még nem beszéltünk, de bizonyítani akarok, erősen kezdeni a szezont, és meggyőzni a csapatot arról, hogy érdemes lenne hosszabbítani velem."

"Rendkívül hálás vagyok Vincent-nak, amiért ismét lehetőséget ad nekem. Bárcsak már tavaly is az ő ajánlatát fogadtam volna el..."


cyclingnews

Hozzászólások