ES Bringa - A 2020-as csapatértékelő (2. rész)
A 2020-as csapatértékelő (2. rész)
Fotó: Europress/AFP

A 2020-as csapatértékelő (2. rész)

Bodnár GergőBodnár Gergő
2021/01/08 17:10
Mivel az idei World Tour szezon biztosan nem kezdődik el januárban, még van egy kis időnk a visszapillantásra. Jön a szokásos év végi csapatértékelő, amely most átkerült  2021 elejére.

A háromrészes sorozatunkban abc sorrend szerint haladunk, így osztva három részre a 18 fős WT-mezőnyt. Egy rövid jellemzés mellett minden alkalommal kitérünk az adott sor legjobb 2020-as eredményére, a pontos győzelmi számára és arra, mennyire volt aktív az átigazolási piacon.

A második rész csapatai: Deceuninck-Quick Step, EF Pro Cycling, Groupama-FDJ, INEOS Grenadiers, Israel Start-Up Nation és Lotto Soudal.

A 2020-as csapatértékelő (1. rész) | Eurosport

Mivel az idei World Tour-szezon biztosan nem kezdődik el januárban, még van egy kis időnk a visszapillantásra. Jön a szokásos év végi csapatértékelő, amely most átkerült 2021 elejére. A háromrészes sorozatunkban abc sorrend szerint haladunk, így osztva három részre a 18 fős WT-mezőnyt.


Deceuninck- Quick Step

Egy ilyen rövidített idényben is szereztek 39 győzelmet, amivel megszokott módon vezetik a csapatok rangsorát, nincs ezen mit magyarázni. A sprintek mellett (Bennett 7 győzelemmel és Tour zöld trikóval zárt) most már a többnaposokon is tényezők Evenepoel és Almeida révén, lassan nincs gyenge pontjuk. Talán egyedül a klasszikusok sikerültek gyengébben, de Alaphilippe vb-győzelme mindenért kárpótolhatta őket. És nem volt messze a Liége siker sem… ahogy egyébként Bennett Vueltán elvett szakaszgyőzelme a csapat történetének 100. sikere lett volna háromhetesen. Ez végül nem jött már össze, de gyanítjuk, idén nem kell majd rá sokat várni.

Legjobb eredmény: Sam Bennett (Tour zöld trikó), Julian Alaphilippe (világbajnoki cím és TdF szakasz)
Győzelmek: 39 (ebből WT: 10)

Az átigazolási piacon: Ezúttal elmaradt a megszokott mozgás, nem kellett igazán nagy neveket pótolni. Csak Bob Jungels távozott, jött viszont Mark Cavendish, akitől senki nem vár már nagy sikereket, de itt talán méltó módon fejezheti be a karrierjét.

000_8RL9VJ.jpgFotó: Europress/AFP

EF Pro Cycling

Nem véletlenül kerültek be az ’év csapata’ szavazásunkba, hat háromhetes szakaszgyőzelem, Dauphine-összetett és egy Vuelta dobogó a mezőny egyik legkisebb költségvetésével elég szép teljesítmény. A klasszikusokon ugyan nem tudták megismételni a tavalyi bravúrt (Bettiol közel sem volt a címvédéshez a Flandrián), de bőven lehet még több ebben a csapatban, ha mondjuk Higuita nem sérülten tölti a fél idényt…Ami érdekes, hogy a csapat mindhárom nagy körön szakaszt nyert, erre utoljára 2011-ben voltak képesek, még Garmin-Cervélo néven.

Legjobb eredmény: Daniel Martinez (Dauphine összetett)
Győzelmek: 17 (ebből WT: 8)
Az átigazolási piacon: Több nagy név (Vanmarcke, Woods, Dani Martinez) távozott, a helyükre pedig fiatal kolumbiaiak mellett egyelőre Michael Valgren érkezett pótlásnak. Ez az igazolás mondjuk jól is elsülhet, a dán versenyző rosszabb aligha lesz, mint az NTT-ben volt...

000_8UC7ZT.jpgFotó: Europress/AFP

Groupama-FDJ

A francia csapatoknál mindig a szezon meghatározó része a Touron mutatott teljesítmény, ez pedig Pinot újabb bukásával ismét nem sikerült jól a csapatnak. Az, hogy az idényük mégsem kudarc, elsősorban Démare érdeme, aki ősszel szenzációsat ment, egyebek mellett 4 szakaszt nyert a Girón. Érdemes még kiemelni Gaudu-t, aki a Vueltán nem versenyzett rosszul, szépen lassan megkaphatná a maga esélyét akár a Touron is…Arnaud Démare egyébként 14 győzelemmel zárta az évet, amivel a mezőny legtöbbet nyerő versenyzője lett és mellesleg 2014 óta nem szerzett ennyi sikert egy szezonon belül. 

Legjobb eredmény: Arnaud Démare (4 Giro szakaszgyőzelem)
Győzelmek: 20 (ebből WT: 6)
Az átigazolási piacon: Lehettek ismét bármilyen passzívak az átigazolások terén, most egyértelműen ők a piac nyertesei, hiszen már a csapatban tudhatják Valter Attilát is. :)))) Ezzel rengeteg új magyar rajongót egészen biztosan szereztek maguknak, mi pedig nagyon kíváncsian várjuk, milyen szerepet szánnak Atinak a következő idényben. 

000_8TU6NT.jpgFotó: Europress/AFP

Ineos Grenadiers

Fura egy év volt ez az Ineos számára, ha másért nem, azért biztos, mert nem ők nyerték a Tourt. Övék lett viszont Geoghegan Hart révén a Giro, és nem voltak messze a Vuelta-győzelemtől sem. Konkrétan 24 másodpercre, és egy árnyalattal talán későn megindított támadásnyira. A Girón egyébként nagyot ment az egész csapat: Ganna érinthetetlen volt az egyenkéntiken, összesen hét szakaszt húztak be, ami idei győzelmeiknek közel a fele. Úgy lett ebből egy egészen jó szezon, hogy a három nagy, Froome, Thomas és Bernal ehhez elég kevéssel járult csak hozzá. A legnagyobb pillanatuk talán az volt, amikor Kwiatkowski és Carapaz kéz a kézben nyerték meg a Tour 18. szakaszát.

A legjobb eredmény: Tao Geoghegan Hart (Giro összetett)
Győzelmek: 19 (ebből WT: 11)
Az átigazolási piacon: Régóta köztudott, hogy Froome távozik. Ez az év azonban jól bizonyította, hogy ez egy kicsit sem fogja megrázni a csapatot. Érkezik viszont Adam Yates, akinek jól láthatóan valóban új impulzusokra van szüksége, ám, hogy összetett menőként milyen szerephez juthat, az nagy kérdés. Visszajön a Trekből Richie Porte egy Tour-dobogóval a zsákban, valamint érkezik az EF-nél nagyon szépen fejlődő, a Touron 2020-ban szakaszt nyerő Daniel Martinez is.

000_8TU6WA.jpgFotó: Europress/AFP

Israel Start-Up Nation

Nehéz megítélni a teljesítményüket, hisz ez volt az első évük a World Tourban. Elsősorban Dan Martin volt az, aki hozta az eredményeket, hisz nyert szakaszt a Vueltán, negyedik lett összetettben és szerzett egy értékes ötödik helyet a Fléche Wallonne-on is. Hofstetter megnyerte a Samyn-t és bejött hatodiknak a Kuurnén. Fontos volt még a számukra Alex Dowsett szökésből szerzett győzelme a Girón. Aki csalódás, ő Nils Politt, akitől a tavaly előtti nagy kockaköves menetelés után 2020-ban mindenképpen többet várhattunk. 

A legjobb eredmény: Dan Martin (Vuelta összetett 4. hely), Alex Dowsett (Giro-szakasz)
Győzelmek: 10 (ebből WT: 2)
Az átigazolási piacon: Politt egy éve érkezett, de már távozik is a csapattól, a Boránál próbál majd szerencsét. Az érkezők közül a legfontosabb egyértelműen Froome, hisz köré épül majd a csapat 2021-ben. Nem kérdés, hogy a négyszeres Tour-győztes minden segítséget megkap majd annak érdekében, hogy megszerezze az ötödiket. Fontos érkező még Sep Vanmarcke, aki az egynaposokon próbál meg dobni valami nagyot, valamint Michael Woods, aki szintén jó lehet a klasszikusokra, de akár Froome fontos segítőjeként is bizonyíthat. 

000_8RU3H8.jpgFotó: Europress/AFP

Lotto Soudal

Nem volt túl szerencsés évük, de azért gyűjtögették a győzelmeket. Elsősorban Caleb Ewan és Tim Wellens. Az ausztrál sprinter nyert két szakaszt a Touron, és behúzta a Schledeprijst, sőt a szezon elején is remek formában tekert. Wellensnek kevésbé ment az egynaposokon, mint a korábbi években, de két Vuelta-szakaszgyőzelemmel azért szépen megmentette a szezonját. Gilbert egész évben szenvedett, igaz az Omloopon és a Sanremón azért tízben zárt. Jött a Tour, ahol eltört a patellája (térdkalács), ami miatt ki kellett hagynia a még hátralévő klasszikusokat is.

A legjobb eredmény: Caleb Ewan (Tour-szakasz)
Győzelmek: 12 (WT: 8)
Az átigazolási piacon: Nem volt nagy jövés-menés a csapatnál. A távozók részben olyanok, akik egyszersmind be is fejezték a pályafutásukat, ilyen például Adam Hansen. Az érkezők pedig szinte kivétel nélkül fiatalok a Lotto Soudal utánpótláscsapatából. Jövőre tehát várhatóan megint elsősorban a sprintekben, az egynaposokon és szökésekből igyekeznek majd nagyot villantani. 

043_2563560.jpgFotó: Europress/AFP

A következő részben: Mitchelton-Scott, Movistar, NTT Pro Cycling, Team INEOS, Jumbo-Visma, Team Sunweb, Trek-Segafredo, UAE-Team Emirates 

Hozzászólások