ES Bringa - Csalódások, meglepő igazolások, és a legemlékezetesebb pillanat - szerintünk ilyen volt a 2019-es szezon 
Csalódások, meglepő igazolások, és a legemlékezetesebb pillanat - szerintünk ilyen volt a 2019-es szezon 
Grafika: Kovács István

Csalódások, meglepő igazolások, és a legemlékezetesebb pillanat - szerintünk ilyen volt a 2019-es szezon 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/11/13 10:26
Már több, mint egy hónapja, hogy a Lombardiával véget ért a szezon érdemi része. Régen nem láttunk már országúti kerékpárt, de téma - főleg így az év véghez közeledve - azért mindig van. 

Most például a szokásos körkérdés rovatunk keretén belül arra voltunk kíváncsiak, ki mire emlékszik vissza a legszívesebben a 2019-es szezonból. Nagy csalódások, jó egyéni teljesítmények, felejthetetlen pillantatok, na meg persze a 2020-as Giro, mert egy kérdés erejéig a budapesti nagy rajt is szóba került.

Ezúttal meghívott vendégként, a CCC Development Team versenyzője, Valter Attila is válaszolt az ESB kérdéseire.

Az ESB öt kérdése
1. Véget ért a 2019-es szezon. Számodra mi volt a három legemlékezetesebb pillanat? Vagy a legemlékezetesebb? 
2. Van olyan versenyző, akinek kifejezetten örülsz, hogy jól ment?
3. Kiben csalódtál a leginkább? 
4. Kinek az eligazolása lepett meg a legjobban? (ha lehet, csak egy név)
5. Ki az a 3 versenyző, akit a legszívesebben látnál a budapesti Giro rajton? (a magyarokon kívül persze)


Valter Attila (a CCC Development Team versenyzője)

1, A nagyvilágból: Vuelta, Pogacar 2 szakaszgyőzelemmel elégedetlen ezert vállal egy szólót az utolsó szakaszon, és felugrik a dobogóra.
Fetter Erik cipős sztorija a VB-ről. A szezon csúcspontja, ha verseny közbe tudom meg ,nekem is meg kell állni a röhögéstől:)
Saját pedig egyértelműen a l'Avenir győzelem, habár a VB-s bukásnak azóta is látszódnak a nyomai. 

2, Chaves Giro-s szakaszgyőzelmének nagyon örülök, csupaszív srác, ugyanúgy mosolyog ha veszít. Betegsége után kijárt egy nagy győzelem neki. 

3, Greipelben nem csalódtam, hiszen ilyen pályafutás után megteheti, de szomorú hogy nem jött neki össze semmi idén, nagyon barátságos figura szerintem. Remélem újra a WT-ben majd megmutatja ismét. 

4, Sam Bennett eligazolása azért meglepő , mert arra hivatkozva megy el, hogy nem lesz az első számú, de a Quick Stepben szintén sosem lesz első számú, hiszen ott nincs olyan. Főleg ha Sagan Girózik, esélyes hogy Tour-t mehetett volna. Érdekes hogy szerződést bontott, persze ha nem érezte jól magát, akkor érthető.

5, A Girón: Sagan ✔️(amíg az összes szlovák Győrben lesz, a magyarok bevehetik Pozsonyt:))), Carapaz címvédőként, Pogacar esélyes lenne összetettben.

Szeghalmi Bálint (magyar bajnok kerékpáros, az Eurosport szakértője)

1, A vb végjátéka 
2, Ewan, Alaphilippe, Roglic
3, Greipel, Porte - sokkal több van meg mindig bennük, mint amit idén nyújtottak.
4, Viviani, Gilbert, Carapaz
5, Valverde, van der Poel, Van Aert (ha egyetlen magyar indulna, már akkor boldog lennék)

000_1FQ3FQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Rév Dani (Eurosport)

1. A legemlékezetesebb az Amstel befutója. De ami még beugrik, az a neutralizálás a Touron, amikor páran nem hitték el, hogy ez lesz, és mentek nyélen, meg Fuglsang majdnem elesése a Liege végén.

2. Valter Attilának kifejezetten :) Amúgy örültem, hogy Chavesnek voltak jó napjai a betegsége után, Madrazo Vueltás győzelmének szintén, meg amikor O. Naesen a sok top5 után nyert egy szakaszt a BinckBankon.

3. Ha kivesszük a Kittel-Greipel-Cavendish hármast (motivációhiány miatti visszavonulás; öregség és a segítők totális hiánya; betegség és alighanem öregség, pedig kb egyidősek vagyunk), akkor a sprinterek közül Gaviria volt az, aki jóval kevesebbet hozott számomra a vártnál. Persze mondhatjuk, hogy a szokásos QuickStep effektus, de azért nem volt olyan rossz vonata Gaviriának. A hegyi menők közül Simon Yates teljesített alul talán a leginkább, de mi van pl. Meintjessel? És még írhatnék egy csomó hasonló nevet, akinek tényleg még a jó eredmények reménye is nagyon távol volt.

4. Lehet, hogy hülyén hangzik, de szerintem kazah versenyző nem nagyon ment még el az Astanából, szóval én Zeitset mondom. Ezen kívül szegény Dan Martint sajnálom, amikor az ő kis UAE-pecsétekkel teli útlevelével megpróbál majd bejutni Izraelbe :)

5. Chavest, Hirschit, aki nagy kedvencemmé vált a szezon során, és Higuitát, akivel még februárban nekiálltam zaklatni a kollégákat, hogy milyen rohadt jól megy, aztán elég szépen kinőtte magát. És bár nem volt kérdés, de azért egy megjegyzés: Rebellint nem.

Németh Szabi (a Németh-kerékpár tulajdonosa, az Eurosport szakértője)

1. Mindenképpen a fiatalok jó szereplése, pl: Pogacar szakaszgyőzelmei. 

2. Roglic, de persze a magyar fiúknak és lányoknak a legjobban: Valter Ati, Peák Barna, Vas Blanka, Karl Ádám... 

3. Talán Simon Yates. A tavalyi Giro rossz befejezés és a Vuelta győzelem után idén többre számítottam összetettekben (bár a Tour szakaszgyőzelmek nem olyan rosszak).

4. Carapaz.

5. Sagan (ez megvan), Valverde (nagyon!), Nibali

000_1LP4RF.jpg Fotó: Europress/AFP

Pintér Laci (Eurosport)

1.Van der Poel az Amstelen, Carapaz győzelme a Girón, a jégvihar a Touron, Van Vleuten szólója a vébén

2. Igen, Carapaz, van de Poel és Higuita. Ja, és persze Bernal (már azt hitted, Valter Attit és Vas Blankát kihagyom, mi? :D)

3. A Yates-tesók. Adam a biztató szezonkezdet után kifulladt a Touron, Simon meg be sem indult.

4. Nairo Quintana. Nem a tény, hogy eligazolt, hanem hogy hová.

5. Chavito, Nairoman és Carapaz :)

Kálmán Laci (eurosport.hu)

1. Van egy, ami mindent vitt nálam az idén: Van der Poel győzelme az Amstelen. Tudtuk, hogy erős, de az a brutál energia, amit itt a hajrában mozgósított, az emberfeletti volt.

2. Örültem, hogy Ewannek bejött a váltás. A döntése abszolút őt igazolta. Két szakasz a Girón, kettő a Touron. Lehetőséget kapott, hogy minőségi győzelmeket szerezzen, és ő élt is ezzel. 

3. Bardet mindenképpen csalódás volt, nagyon drukkoltam neki. Sajnálom, hogy nem jött össze neki a Tour, és hogy tulajdonképpen az egész éve gyengén sikerült. Egyébként csípem, ahogy versenyez, úgyhogy kár érte. 

4. Lehet, hogy közhely, de akkor sem értem, a Quintana-Arkea dolgot. Az rendben van, hogy szükségét érezte valamiféle váltásnak, de hogy miért pont az Arkea? Szakmailag legalábbis nem sok érv szól mellette. Mindenesetre érdekes csapat formálódik Quintanával, Bouhannival... 

5. Szeretném, ha Bardet elszakadna a Tourtól, szerintem jót tenne neki, ahogy a Girónak is, ha indulna. Bernalnak nagyon tudnék örülni, simán lehet esélye, hogy 23 éves korára két háromhetest is kipipáljon. A harmadik meg Mollema. :)

000_1J38S4.jpg Fotó: Europress/AFP

Lanti (Eurosport)

1, Chris Froome bukása. Mert alapjaiban határozta meg az egész hátrelévő szezont. Ennek (is) köszönhetően nyerhetett Bernal Tourt, és a Vuelta is más lett volna, ha Froome ott van. 2: Julian Alaphilippe a Touron. Az idei évig szerintem kevesen gondolták, hogy a srác labdába rúghat egy háromhetesen. Végül elég messzire elrúgta. 3: Itt most nagy volt a dilemma Bettiol és Pedersen győzelme, valamint Pogacar vueltás remeklése között, de mivel egy meglepetést már írtam, ezért legyen Pogacar a harmadik. Ilyen fiatalon, ilyen szintű teljesítmény, ilyen érettség, ilyen kiegyensúlyozottság... Figyelemreméltó.

2, Nem mondom, hogy ő volt az év állócsillaga, de rettentően örülök, hogy Sep Vanmarcke végre nyert egy World Tour versenyt. És ahogy ezt így leírom, még mindig nem hiszem el, hogy ez eddig hiányzott neki. Ennek igazán tudtam örülni. Jövőre legyen meg ez első klasszikus.

3, Kittel. Nem benne csalódtam, hiszen az ő élete, és azzal tölti az idejét, amivel szeretné. Csak csalódást jelent, hogy nem látjuk többet, mert az elmúlt időszak egyik legnagyobb sprinter géniusza, és még nagyon sok sikert elérhetett volna.

4, Erre inkább egy csapatot írnék. Kicsit meglep, hogy a Bahrein nem tudott megszerezni egy nagyobb sztárt. Persze lehet, hogy Landa jövőre rám cáfol, de az utóbbi években engem olyan nagyon nem vett le a lábamról a teljesítményével. Komoly költségvetésű csapat, most van náluk nagy átalakítás, minimum arra számítottam, hogy egy korábbi GT győztest szereznek meg. Mondjuk Dumoulint.

5: Mivel a kérdésben nem szerepelt, hogy a mezőnyben, ezért: Lance Armstrong, Chris Horner és természetesen Bart De Clercq :) :)

BG (Eurosport)

1, Nyilván személyesebb élmény, de a bolognai Giro-rajt élőben nagyon jó volt, főleg az, hogy a főtérre való megérkezésünk pillanatában, majdnem elütött minket egy kerékpáros. Aki amúgy a melegíteni induló Dumoulin volt:) Aztán a Tour félbeszakított szakasza, ahol Bernal gyakorlatilag megnyerte a sárgát. Az Amstelt majd biztos írja más, de szerintem elég izgi volt a Giro mini Lombardiás napja is, amikor Roglic bukott, és ment a számolgatás. És ugye nem minden nap közvetítesz élőben magyar sikert (Valter Ati/l'Avenir), ami a 'majdnem eltévedéssel' azért elég ütős lett.

2, Nehéz egy valakit írni, de a Giro után örültem, hogy Viviani nyert egyet a Touron. Az meg egyenesen meglepett, hogy később Nibalié lett a 20. szakasz. Ciccone komoly volt a Girón, és végre Vanmarcke-nak is jött egy rangos(abb) győzelem. Ja és Kristoff!! Az a GW ugye...! 

3, Quintanát gondolom nem ér írni:), de én tényleg hittem benne. Nem tudom miért, de én Simon Yates-től pont ezt vártam (összetettben), Porte pedig már nem hiszem, hogy valakinél is csalódás. Bardet viszont leállhatna ezzel a 'csak a Tour létezik' dolgokkal, bár franciaként az AG2R-ben ez valószínűleg nem annyira könnyű. Amúgy a CCC-ben "csalódtam", hogy nem vitték el Valter Atit egy ilyen szezon után!

4. Viviani nyilván, de a hátteret ott nem ismerjük. Quintana olyan szempontból, hogy Arkea. Bár nem tudom, ő hova mehetett volna... Carapazt a pénz miatt értem, de amúgy sajnálom.

5. Gondolom, Valverde sokaknál szerepel majd - szóval: Bernal, Nibali, Kristoff (Ferrari meg várhatott volna egy kicsit a visszavonulással...)

043_dpa-pa_123836562.jpg Fotó: Europress/AFP

Hozzászólások