ES Bringa - Csak simán Evenepoel
Csak simán Evenepoel
Fotó: Europress/AFP

Csak simán Evenepoel

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/13 19:04

Sokan már most az új Eddy Merckx-nek hívják, ő viszont simán csak úgy mutatja be magát, hogy egy átlagos belga srác, aki azt csinálja, amit igazán szeret. És amit nagyon tud, legalábbis ezt mutatják az eddigi eredményei.

Pedig bő két éve még focizott, ő volt a belga U16-os válogatott kapitánya, de mint mondja, ennek ellenére a labdarúgást igazán soha nem szerette.

"Amikor még játszottam, akkor is kerékpárt néztem a tv-ben. A Flandria és a Roubaix szent nap volt nálunk, de Gilbert 2011-es Liége győzelmét például élőben láttam. És szerencsére Contador háromhetes győzelmeire is emlékszem. Egyébként védekező középpályás voltam, picit olyan stílusban játszottam, mint most Nainggolan. Mindkét lábamat tudtam használni, ami a posztomon kifejezetten nagy előnynek számított. Amúgy mostanában azért nézek némi focit, de igazából csak a BL meccseket követem. Ja, és Arsenal szurkoló vagyok."

Szinte hihetetlen, de 2017 áprilisában volt először rajtszám a hátán. Az első évében, 7, tavaly 35 versenyt nyert. A junior eb-t például bő kilenc perces előnnyel húzta be. Az innsbrucki vb-n az sem akadályozta meg a sima győzelemben, hogy a hajrában defektet kapott, és két percet várt a kísérőkocsijára.

Főleg utóbbi, vagyis a junior vb megnyerése után kapta fel nagyon a belga sajtó, hisz akkor már a Quick-Stepes szerződése is biztos volt.

DylNT4iWoAMXCLd.jpg Fotó: twitter

"Elég nehéz feladat a profik között tekerni, és napról-napra készülni, inkább próbálom nem elolvasni a rólam szóló cikkeket. Egyébként is a belga sajtó képes túlzásokba esni. A vb győzelmem másnapján például a barátnőm iskolája elől jelentkezett be egy tv csatorna, mert szerették volna megnézni, hogy milyen helyen tanul. Na ez már szerintem egy kicsit sok."

Ezzel nagyjából Tom Boonen is egyetért, aki nemrég a belga Humo magazinnak nyilatkozott Evenepoel-ról.
"Nem egészséges az a felhajtás, ami ezt a srácot körülveszi. Nem kétség, nagy tehetség, én sem láttam még senkit, aki ennyire dominált volna a juniorok között. De adjunk neki időt. Egyébként meg szerintem belőle nem egynapos menő lesz. Sokkal inkább a háromhetesekre mehet rá. A mostani fiatalok közül rám inkább Jasper Philipsen hasonlít." 

Sokak szerint viszont Lefevere keze alatt - és persze a példaképnek számtó Gilbert mellett - Evenepoel a lehető legjobb helyen van.

"Az előző télen is voltam a Quick-Steppel edzőtáborban, és már akkor éreztem, hogy nekem ide kell jönnöm. Egyszerűen megfogott a hangulat. Igazából az Európa-bajnokság után lett biztos, hogy ide igazolok. És igen, nagyon durva Gilberttel együtt edzeni. Sokat beszélgetünk, folyamatosan tanítgat."  

Merthogy Evenepoelnak erről szól majd az idei szezon. A tanulásról. Kihagyta az U23-at, és egyből megérkezett a profik közé. Fel kell vennie a ritmust, ez pedig még neki sem lesz egyszerű feladat. Annak ellenére, hogy az első felnőtt versenyén (San Juan), kilencedik helyen zárt összetettben, és a legjobb fiatal lett.

"Ami egyből, már az edzőtáborban feltűnt, hogy a profik elképesztően gyorsan mennek. Főleg a síkon. De a többiek azonnal mondták, hogy nem kell félni, mert már most jó kondiban vagyok."

DyXGoJtWoAAPy25.jpg Fotó: twitter

Akárcsak élete első félmaratonján, amikor az édesapját is meglepve, 1 óra 16 perces idővel ért célba."Apu jó tempót ment, én csak követtem, Meg egyébként is érdekelt, hogy milyen stílusban futnak elől a kenyaiak..."

Annak ellenére, hogy a belga médiában kész csodagyereknek tartják, ő egyáltalán nem tartja különlegesnek magát.

"Olyan vagyok, mint egy átlagos 18 éves srác. Nem csinálok extra dolgokat. Amikor csak tudok a családommal és a barátnőmmel vagyok, zenét hallgatok, vagy nyomom a PS-t."

És mi lenne a nagy álom?

"Egy háromhetes győzelem. De ez még messze van. Nem is értem az újságrókát, hisz a profik között még semmit nem bizonyítottam. De ők azért Merckx-hez hasonlítanak, aki rengeteg nagy kört nyert. Még azt sem tudom, hogy milyen versenyeken lehetek jó. Bár gyanítom, ezzel a testfelépítéssel, nem fogok a kockaköveken szárnyalni. Szerencsésnek tartom magam, hisz hamar megérkeztem a profik közé. De nagyon hosszú út áll előttem. Szóval légyszi, adjatok nekem egy kis időt."

Hozzászólások