ES Bringa - Csak pozitívan!
Csak pozitívan!
Fotó: Europress/Getty

Csak pozitívan!


2014/11/11 10:02

Furcsa egy éven van túl Dan Martin. A Garmin versenyzője megnyerte a Lombardiát, második lett a Flèche Wallone-on, ami mindenképpen pozitív, ugyanakkor a győzelem kapujában bukott a Liège-Bastogne-Liège-en, aztán a Girót kellett az első szakaszon, a csapatidőfutamon feladnia.

Egyetlen jó eredményre van szükséged ahhoz, hogy sikeres szezonod legyen – mesélte a Cyclingnewsnak adott interjújában. Leginkább a pozitív hozzáállása figyelemre méltó: „Nagyon sokat tanultam idén, éppen ezért nem is úgy nézem, hogy akkor ez most egy jó vagy egy rossz év volt. Minden egyes esztendő jó, mert lehet belőle tanulni, egyre érettebb lesz az ember. Idén pedig megtanultam, milyen felépülni és nyerni egy sérülés után.”

Általános jelenség, hogy az ember szereti sajnálni és sajnáltatni magát, ami – valljuk be – nem igazán visz előre. A kerékpárosoknál ez különösen fontos, hiszen hatással van a teljesítményükre, az edzésmunkájukra. „Nem szabad a homokba dugni a fejünket, noha én is megtettem. Megtörtént és kész. Sokkal könnyebb feldolgozni, ha nem a te hibád volt. Én mindkétszer úgy néztem körbe utána, hogy nem értettem, mi történt.”

Ráadásul a Garmin ír versenyzője nem csak a klasszikusokon, hanem a nagy körökön is egyre jobb. Tavaly a Touron villogott, idén pedig a Vueltán végzett hetedikként (először zárt top 10-ben három hetesen) úgy, hogy ott is volt egy komolyabb bukása. „Azért még mindig jobban kedvelem a rövidebb viadalokat. A nagy körök végére már nagyon elfárad az ember a versenyzésben, és azt nagyon nem szeretem.”

Jövőre a Tour de France lehet számára a fő megmérettetés, amelynek útvonala remekül fekszik a hozzá hasonló bringásoknak. „Minden egyes napon oda kell figyelni. Talán akkor állsz hozzá a legjobban, ha 21, egymást követő egynapos versenyként tekintesz rá.” – a Mur de Huy tetején például mindenképpen oda kell majd figyelni rá.

2015-ben egy félig új csapatban fog tekerni, hiszen a Cannondale lesz az új névadó szponzor a Garminnál, és az olasz gárda egy jelentős része is érkezik az összeolvadással. „A filozófia ettől még megmarad. A keret bő 40%-a kicserélődik, viszont a szakmai stáb ugyanaz marad, akárcsak a taktika és a hangulat.”

28 évesen már neki is egyre nagyobb szerep jut: „Még tavaly is úgy hoztam az eredményeket, hogy inkább meghúzódtam a háttérben. Ugyanakkor mostanra rájöttem, hogy egyre nagyobb felelősséget kell vállalnom, például a menet közbeni taktikai döntések vagy a többiek motiválásának tekintetében is.

A szerződése a következő szezon végéig szól, és ugyan most még nem tudja, mit hoz a jövő, de szavaiból kiderül, ha olyan marad a hangulat és a munka a csapatnál, mint amilyen a Garminnál volt, nem fog váltani.

Hozzászólások