ES Bringa - "Csak egy életünk van, élvezzük ki!" - Julian Alaphilippe arról, mit tesz azért, hogy a világ legjobbja legyen 
"Csak egy életünk van, élvezzük ki!" - Julian Alaphilippe arról, mit tesz azért, hogy a világ legjobbja legyen 
Fotó: Europress/AFP

"Csak egy életünk van, élvezzük ki!" - Julian Alaphilippe arról, mit tesz azért, hogy a világ legjobbja legyen 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/12/30 09:41
A szavazataitok alapján az év versenyzője lett, így nem árt, ha egy kicsit jobban megismerjük. Nyilván már eddig is rengeteg dolgot tudtunk róla, hisz 14 sárgában töltött touros nap alatt bőven volt idő mesélni. 

De most az átlagosnál is közelebb hozzuk, miután egy olasz kerékpáros magazinnak betekintést engedett a mindennapjaiba. Edzés, étkezés, szabadidő, Julian Alaphilippe mindenről mesélt.


Hogy néz ki egy átlagos heted?
Nincs két egyforma, de ha általában vasárnap versenyen vagyok, akkor a hétfő mindig a feltöltődésé. Sokáig alszom, kényelmesen reggelizem, és maximum 2 órát tekerek. De azt is nyugiban. A kedd a teljes pihenésről szól, akkor hozzá sem nyúlok a kerékpárhoz. A szerda a távolságról szól, akkor sokat megyek. Viszont mindig versenyfüggő, hogy mennyit. Nincs szabály, de az 5-6 óra biztos. Csütörtökön egy kicsit felgyorsítok, gyakorlom a sprinteket, pénteken megyek motor mögött egy keveset, nagyjából 2 órát. Szombaton megint jön valami könnyebb tekerés, aztán a verseny. De mondom, ez nem szentírás, ha fáradtnak érzem magam, akkor változtatok.

A hosszú tekerések mit jelentenek? 
Nem sokkal a Liége után, amikor második lettem, mentem 315 kilométert. Majdnem 10 óra volt. Feszegettem egy kicsit a határaimat.

Az étkezésre mennyire figyelsz? Milyen például egy reggeli nálad?
Ebben szerintem nem én vagyok a követendő példa. Itt sincs szabály, eszem azt, amihez kedvem van. Ha például hosszút megyek, simán bevágok három nagy szelet nutellás kenyeret.

000_1J38Z3.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyedül szoktál edzeni?
Attól függ, de mindig össze lehet futni valakivel. Ha speciális feladatom van, vagy résztávozok, szeretek inkább egyedül lenni. Az innsburcki vb előtt volt egy olyan feladatom, hogy kb. 35-ös tempóval kellett hegyre menni 45 másodpercig. Majd három perc pihi, majd újra. Autóval követtek, és a duda volt a jel, amikor indítanom kellett.

Mit viszel magaddal egy tekeréshez?
Lakáskulcs, telefon, egy defekt javító szett, meg némi pénz mindig van nálam. Rendszeresen megállok, ha jól esik, akár többször is. Van nálam a biztonság kedvéért egy-két gél, de a hosszú edzés közben inkább egy bárban eszem.

Még mindig az unokatesód az edződ?
Persze. Igazából Frank van velem a mindennapokban, de Tom Steels-el együtt állítják össze az edzéstervemet.

Mennyire használod a technikát?
Ameddig más soroknál mentem, nem is volt wattmérőm. Az elsőt itt, a Quick-Stepnél kaptam. Nem érzem szükségesnek, de kell. Az edzők így látják a számokat. Én abban hiszek, hogy a fej a legfontosabb. Lehet, hogy valakinél rosszabb számokat hozok hét közben, de a versenyen nem ez dönt. Sokkal inkább az akarat.

Mi van akkor, ha esik az eső, de tekerni kellene?
Sem a hideget, sem az esőt nem szeretem. Ha szakad, inkább kihagyok egy napot. Ha mákom van, ez hétfőre vagy keddre esik, amikor amúgy sem lenne komoly melóm. Ha szerdán van rossz idő, nincs mese, menni kell. Görgőt csak végszükség esetén használok, és akkor sem sokáig.

000_1J45L8.jpg Fotó: Europress/AFP

Milyen egy Alaphilippe-féle ebéd?
Szerdán ugye hosszút megyek, akkor szinte soha nem eszem otthon. Amúgy mindig. Itt sem figyelek annyira, nincs kötelező elem. Normális vagyok, ha tésztát kívánok, azt eszem. Minden nap változik az életem, nem tudok minden egyes grammot meg adagot előre megtervezni.

Iszol alkoholt a versenyidőszakban?
Sört is, de inkább bort. Szeretem élvezni az életet. De tudom mikor mennyit lehet, és mikor tilos. A mi munkánk nagyon kemény, sok áldozattal jár, de én azt vallom, mégiscsak egy életünk van!

Hogy ünnepeltél például a Sanremo után?
Ott maradtunk a városban, és Stybarral, Richezével meg Vivianival elmentünk egy étterembe. A menü? Sok hús, sok tészta és sok sör.

Gyakran nézed a mérleget?
Azt sem tudom, hol van a sajátom. Az edzőtáborokban mérnek minket, de nekem a súlyommal soha nincs gondom.

Honnan tudod, hogy milyen formában vagy? Számokra vagy az érzésekre hallgatsz?
Időbe telik, ameddig megismered magad, és rájössz arra, mi tesz jót és miként regenerálódsz a leggyorsabban. Én azt mondom, a versenyzésnél nincs jobb edzés.

Masszázs?
Otthon soha.

A bicódat te szereled? 
Persze. Mielőtt profi lettem volna, két évet dolgoztam kisegítőként egy boltban, szóval érdekelnek a kerékpárok. A tárcsaféket például nagyon megszerettem. Pedig eleinte elég pesszimista voltam.

000_1J484O.jpg Fotó: Europress/AFP

Visszanézed a versenyeidet?
Elég gyakran, mert érdekel mi történik a többiekkel, és ki milyen taktika szerint megy. De a roadbook-ot is mindig átnézem, mert szeretem tudni hol vannak a buktatók és a veszélyes részek.

Az erőteljes médiafigyelemmel, hogy állsz?
Néha zavar, néha nem. De az érzem, hogy velem minden nagyon gyorsan történt. Az elmúlt hat év tényleg egy pillanatnak tűnt.

Mennyit pihensz? Mikor szoktál lefeküdni? 
A napomtól függ, de korán egyszerűen képtelen vagyok elaludni. Általában éjfél körül fekszem, mivel 8 óra alvás nekem pont elég.

Összességében elégedett vagy magaddal, vagy szívesen változtatnál valamin?
Ez a csapat akkor is akart, amikor mások nem, és ez nagyon fontos. Most érzem, hogy a helyemen vagyok, és jó úton járok. Néha a mai napig nehezen fogom vissza magam, ha valami engem érintő "kényes" témáról van szó, de ebben is javulok. Próbálom kordában tartani az érzelmeimet. De az én karakterem ebből az erőből merít, szóval jó ez így, ahogy van.

 

Bicisport

Hozzászólások