ES Bringa - Csak a sült krumpliját el ne vegyétek!
Csak a sült krumpliját el ne vegyétek!
Fotó: Europress/AFP

Csak a sült krumpliját el ne vegyétek!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/03 12:37

A nagypapa Vueltát, Sanremót, és Fléche-Wallonne-t nyert, nem mellesleg hét alkalommal volt második a Touron. Az apuka a nyolcvanas évek végének egyik legjobb egynapos menője volt, többek között győzött a Flandrián és Liége-en is. 

Most pedig a kisfiú is megérkezett. Azok után, hogy egy másik szakágban (cyclocross) kis túlzással verhetetlen volt. Mathieu van der Poel két junior és felnőtt világbajnoki cím után átjött az országútra, és lehozott egy olyan tavaszt, amire kevesen számítottak. Talán még ő sem. Tette ezt úgy, hogy a korábbi 33 cyclocross versenyből (!) 31-et megnyert...

Pedig nem kifejezetten szereti a hosszú versenyeket. Erre újoncként negyedik lett a Flandrián, az emlékezetes bukás, és egy komoly felzárkózás után.

"Nem értem miért kell ilyen sokat menni. 270 kilométer rengeteg.Tekerjünk hetvennel kevesebbet, és másszuk meg a Paterberget mondjuk ötször. Annak több értelmét látnám. A Roubaix? Néztem a tv-ben, de csak az utolsó százast. Hat órát én nem tudok végigülni."

043_BELGAIMAGE-148358774.jpg Fotó: Europress/AFP

Mathie van der Poel megérkezett. És amilyen gyorsan jött, olyan hamar távozik is, hisz számára az Amstel megnyerésével véget ért a tavasz. Jön a mountain bike szezon, és őt ennél most semmi nem érdekli jobban. De miért a monti? A válasz egyszerű: ott még nem nyert meg mindent, és - jelenleg - van egy nála is erősebb versenyző. Nino Schurter.

Van der Poel már ki is mondta, jövőre szeretne ott lenni az olimpián. És nem az országúton. Természetesen a monti arany lesz a célja.

Egy ilyen, hat győzelmet hozó tavasz után sorban állnak érte a WT-csapatok, már Lefevere érdeklődéséről is lehetett hallani. A Quick-Step főnöke lehet, hogy késett egy kicsit, hisz a legenda szerint Mathiue mindössze 11 éves volt, amikor Adrie az apukája írt egy sms-t Lefevernek, hogy a fia bizony nála is jobb lesz...

Pedig akkor van der Poel mindössze egy éve ült kerékpáron, és a nagy lökést számára egy Alpok-beli nyaralás adta meg. Mikor két napon keresztül azzal fárasztotta az apját, hogy újra ás újra másszák meg az Alpe d'Huezt, hazaérve csak kapott egy montit.

000_1FT8I6.jpg Fotó: Europress/AFP

Onnantól kezdve pedig nem volt megállás, és elkezdett nyerni.

Az év elején - főleg a komolyabb távolságok és alaptempó miatt - sokan féltették az országúttól, pedig már akkor holland bajnoknak mondhatta magát. Mára kiderült, ő mindent tud. És ha kell, egy hosszú, 260 kilométeres verseny végén sprintel hatalmasat. Mint azt láthattuk tőle az Amstelen. Ahol 29 évvel az édesapja után, nemzeti bajnoki trikóban tudott nyerni.

Mathieu van der Poel már most hatalmas sztár, a különböző bónuszokkal együtt majdnem (!) két millió euró körül keres, csak télen a cyclocorssból 250.000 eurót szedett össze a győzelmekért járó jutalmakkal. Szóval nem meglepő, hogy most mindenki őt akarja. A Canyon nem csinált vele rossz üzletet. Bár tettek is bele pénzt, csak tavaly 28 kerékpárt gyártottak le van der Poel számára, hogy mindhárom szakágban a lehető legjobb munkaeszköz álljon rendelkezésére.

Szóval a jövő, hisz hiába van 2023-ig szerződése, azért valahogy csak nehéz elképzelni, hogy a teljes pályafutását a Corendos-Circusnál tekerje le. Annak ellenére, hogy itt rá építenek, ő a legfontosabb, és nem szólnak bele a versenyprogramjába.

"Jól érzem magam a jelenlegi csapatomnál, de nem tagadom, hogy már voltak megkeresések. A Quick-Step? Apu nagyon régen jóban van Lefeverrel, szóval abban semmi meglepő nincs, ha ők ketten beszélgetnek." 

Még az Amstelt megelőzően az egyik belga napilap, a Het Laatste Nieuws egy asztalhoz ültette Tom Boonennel. Elég hamar megtalálták a közös hangot, ugyanis kiderült, hogy mindketten rajonganak az autókért. Pontosabban a sportkocsikért, van der Poel pedig épp autóvásárlást tervez. Egy Porsche 911-et nézett ki magának. Amit akár áron alul is beszerezhet, tekintve, hogy a barátnője Roxanne Bertels pont a német márka marketingeseként dolgozik. 

Épp a Porsche-nak ennek köszönhetően találkoztak először, amikor Mathieu Finnországban egy média eseményen volt meghívott vendég.

043_BELGAIMAGE-148224437.jpg Fotó: Europress/AFP

És, hogy mennyit számít a család kerékpárhoz való erős kötődése? Nyilván nem keveset.

"Otthon kicsiként csak a versenyekről hallottam. De nekem mindig is az egyéni sportok jöttek be, ahol minden rajtam múlik. Ezért is mentem el crossozni. Erős és ügyesség, plusz gyors alkalmazkodó képesség. Ha ez megvan benned, ott biztosan sikeres leszel."

Hát van der Poel-ban megvolt. Mint ahogy az a rossz szokás is, hogy egy-egy komolyabb verseny után megnyomta a vacsorát, és kínait vagy simán csak az egyik kedvencét, sült krumplit rendelt. Jó sok majonézzel. Ahogy tette azt az Amstel után is.

"Nem hiszem, hogy tíz másodperccel gyorsabb leszek, ha örökre lemondok a kedvenc kajáimról" - mondta az étkezési szokásaival kapcsolatban, melyek azért az elmúlt évben sokat változtak.

De lehet, hogy nála épp ez a titok. Néha hagyni kell egy nagyot vacsizni. 

Akár sült krumplit is ehet. 
Aki így tud menni, talán tényleg bármit rendelhet.


(Forrás: hln.be)
 


Hozzászólások