ES Bringa - Port de Balès - A hegy, ahol 2010-ben Contador nem a fair play-díjra hajtott
Port de Balés - A hegy, ahol 2010-ben Contador nem a fair play díjra hajtott
Fotó: Europress/AFP

Port de Balès - A hegy, ahol 2010-ben Contador nem a fair play-díjra hajtott

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/09/05 11:20
Ma délután, nagyjából fél öt környékén a mezőny elkezdi megmászni a Porte de Balès emelkedőjét. Nem könnyű hegy (majdnem 12 kilométer hosszú, és átlagban 7.5%-os) igaz, elég messze van a céltól. Tíz évvel ezelőtt a Tour 15. szakaszán némileg közelebb volt, Andy Schleck be is vállalt egy emlékezetes támadást.

De ez a hegy nem Schleck akciója, hanem sokkal inkább a következő pár másodperc miatt marad emlékezetes. A sárga trikóban tekerő luxemburgi versenyző a legnagyobb ellenfelét, Alberto Contadort próbálta zavarba hozni, de miután ritmust váltott, pillanatok múlva váltóhiba miatt meg kellett állnia.

Contador - aki mögötte érkezett - szinte biztosan látta, hogy valami nem stimmel, de nem foglalkozott Schleckkel, hanem ment tovább.


A lejtmenetes befutót hozó szakaszt, szökésből Voeckler nyerte, Contador pedig a nap végén átvette a sárga trikót (a dobogóra állva jól hallhatóan kifütyülte a francia közönség). Az Astana spanyol versenyzője fél perc hátrányból csinált 8 másodperces előnyt, de az ellentámadása óriási vitát generált.

A spanyol versenyző előbb azt mondta, hogy tervezte az akciót, és a technikai problémából nem észlelt semmit, mire Andy Schelck annyit jegyzett meg, hogy az ellenfele jó eséllyel ezért a támadásáért nem fog fair play-díjat kapni. Illetve hozzátette, ő hasonló helyzetben biztosan nem ment volna tovább.

Contador pár órával a szakasz után videóüzenetben kért elnézést az ellenfelétől, majd az egyéni időfutamon némileg növelte az előnyét, és végül 39 másodperccel Schleck előtt megnyerte a 2010-es Tourt.
Hozzászólások