ES Bringa - Contador látja a jövőt
Contador látja a jövőt
Fotó: Twitter

Contador látja a jövőt

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/22 10:01

Minden idők egyik legjobb háromhetes menője mostanság sem unatkozik.
Alberto Contador a Trek nagykövete, Ivan Bassóval együtt vezeti a saját utánpótlás csapatát (amely ettől az évtől kezdve Kometa Cycling Team néven fut), és persze továbbra is szakért az Eurosporton.

Így neki is megvan a véleménye arról, hogy milyen szezonban bízhatunk, és ki lesz az a fiatal, akire kifejezetten érdemes lesz figyelni.

A többiről meséljen ő.


Valverde 39 évesen lett világbajnok, te négy évvel fiatalabban vonultál vissza. Nem volt ez korai?
Nem. Ajánlataim és lehetőségem lett volna még 2-3 évig folytatni, de szerintem a legjobbkor hagytam abba. Győzelemmel, szép emlékekkel, szóval ez rendben volt. Amúgy pedig a magánéletem miatt, szükségem volt a váltásra, hisz apuka lettem.

Mi az, ami versenyzőként mindig megvolt, de most hiányzik?
A tekerés és a versenyzés, hogy mások ellen kipróbáld magad. De ehhez be kell tartanod rengeteg szabályt, nem tudsz csak úgy versenyképes lenni. Szóval van ennek jó része is, mert például már azt eszem, amit csak akarok. 

Szépen lassan beindul a 2019-es szezon, így nézzük át a nagy neveket. Froome csak a Tourra készül, hisz szeretne újra sárga trikót nyerni. Van esélye? 
Igen, egy ilyen csapattal megvan rá az esélye. Thomas tavaly remekül kihasználta az adódó lehetőségét, de most megy a Giróra. Pedig ellenfél lehetett volna. És Bernal is másik háromhetest kapott.

Idén elég sokan indulnak két nagy körön: például Dumoulin, Nibali, Landa vagy Roglic. Te próbálkoztál a duplával, de nem sikerült. Másnak meglehet?
Szerintem van realitása. Két dolog kell hozzá: egy neked fekvő útvonal és egy nagyon erős csapat. De azt tudni kell, hogy nem mindenki képes egy hónap alatt teljesen regenerálódni. Én 2011-ben az utolsó pillanatban mentem el a Tourra, és jól is mentem, egy napot leszámítva. De ott elúszott minden. Minden ember, és minden test más és más történet. Dumoulin például tavaly mindkét nagy körön kifejezetten egyenletesen teljesített. De ha sokan mennek a Giróra, az némileg Chris esélyeit növeli.

DwF2vU-WoAUN0Na.jpg Fotó: twitter

Nibali 34 évesen indul a Girón, majd a Touron. Neki lehet esélye?
Nagyot vállalt, az biztos. Minden attól függ, mennyire tudja a tested kipihenni magát. Én 2015-ben azt vettem észre, hogy nem tértem magamhoz olyan hamar, mint mondjuk 28 évesen. De Nibali kellően intelligens, elmondta, hogy előbb a Giro, aztán majd meglátja, mi a helyzet. Bár lesz mellette egy Bernal...

Nálad ő 22 évesen már potenciális GT-győztes? Vagy legalábbis nagy esélyes?
Igen. Óriási tehetség, nagyon sok van benne.

Vagyis reálisnak érzed, hogy Bernal rózsaszínben, Froome meg sárgában lesz?
Hmmmm, igen. Azt hiszem igen.

De nektek is van fiatal versenyzőtök, Enric Mas.
Minden adottsága megvan ahhoz, hogy egyszer Tourt nyerjen. Talán még nem idén, de később mindenféleképpen.

És Landáról mit gondolsz? Fog ő valaha nagy kört nyerni?
Nehéz kérdés. Ha top formában lesz a Girón, egyike a nagy esélyeknek.

DwkvKJYXgAADIDE.jpg Fotó: twitter

Aru és Quintana kifejezetten gyengén ment 2018-ban? Számukra van visszaút?
Hallom, hogy sokak szerint ők már elérték a maximumot, és nem tudnak tovább fejlődni. De biztos van bennük egy extra motiváció, hogy ennek ellenkezőjét bizonyítsák, és visszatérjenek a csúcsra.

Ki az a versenyző, akit kifejezetten szeretsz nézni?
Sagant. Mindig húz valami váratlant.

És látod már az új Albertót a mezőnyben?
Sok kiváló versenyző van, de olyan, aki úgy tekerne, és állna hozzá a sportághoz, mint én, szerintem nincs.


(Forrás: Gazzetta)

Hozzászólások