ES Bringa - Contador: "Bernalnak akár már jövőre lehetne esélye a Giro-Tour duplára" 
Contador: "Bernalnak akár már jövőre lehetne esélye a Giro-Tour duplára" 
Fotó: Europress/AFP

Contador: "Bernalnak akár már jövőre lehetne esélye a Giro-Tour duplára" 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/31 10:48
Napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2015 május 31-én nyerte meg pályafutása utolsó, és egyben harmadik olasz körversenyét Alberto Contador. Bár hivatalosan az csak a második győzelme volt, ő a mai napig úgy számol, hogy a 2011-ben is nyert egy Girót.


Sokszor és sok helyen elmondta már, hogy kiskorában Pantani inspirálta, és az emlékezetes 2008-as kiírás után szeretett bele az olasz körbe. Azon a versenyen, ahol eredetileg nem is akart indulni, és ahol azt tervezte, hogy bő egy hét után kiszáll. Aztán minden másként alakult, és egy rózsaszín trikó lett a történet vége.


Mennyire vagy optimista az augusztusi újrakezdést illetően?
Száz százalékos biztonsággal nyilván semmit nem lehet megígérni, de látva a számokat, és azt, hogy Európa-szerte egyre kevesebb az új megbetegedés, optimista vagyok. De azért vannak bennem kérdések. Például, lehet majd a megszokott módon repülni a közeljövőben?

Az egyik legfelkapottabb téma mostanság Froome esetleges eligazolása. Mit szólsz a hírhez?
Azt kizártnak tartom, hogy év közben váltson. Nyert már pár nagy versenyt korábban, szóval bíznia kell magában. Az egész sztoriból pedig extra motivációt meríthet, ezért is lesz nagyon jó a Tourunk.

Mit lépnél erre a helyzetre, ha te lennél az Ineos főnöke?
Nem tudok válaszolni, mert ez a 3 kapitányos felállás nekem alapból furcsa és nem is szimpatikus.

Sem neked, sem Froome-nak nem sikerült korábban a dupla. Szerinted miért Pantani volt az utolsó, aki meg tudta csinálni?
Továbbra is tartom, hogy nem lehetetlen jó formában megjelenni mindkét versenyen. Viszont az egyik legfontosabb dolog az, hogy top csapat legyen melletted. Amelyben mindenki tud reagálni a helyzetnek megfelelően, főleg a Girón. Jó példa erre a 2015-ös verseny.

Mire gondolsz?
Volt egy erős Astana, Landával és Aruval, amikor ők támadtak, azonnal egyedül maradtam. Én nyertem az összetettet, de sok energiám elment arra, hogy velük menjek. Erre pedig ráfizettem a Touron.

000_Par8184791.jpg Fotó: Europress/AFP

Van most olyan csapat, amely ki tudna állítani két azonosan erős sort a Giróra és a Tourra?
Kettő van: az Ineos és a Jumbo.

És most látsz valakit a mezőnyben, aki rámehetne a duplára?
Alap, hogy a versenyző mellett a csapata is akarja az egészet. Manapság már nem csak egy kiemelt ember van, ellenben Armstrong, Pantani, és Indurain időszakával, mert az ő szerepüket egyszerűen nem lehetett megkérdőjelezni. Most a legtöbb helyen van egy A és egy B terv. Az Ineos meg tud jelenni a Touron 3 azonosan erős emberrel. Ez őrület.

Szóval?
Bernal szerintem az első lehetne, akinek sikerül lemásolnia Pantanit. Akár már jövőre.

Többször említtetted, hogy felnéztél Pantanira fiatalabb korodban. Tényleg ennyire inspirált? 
A mai napig minden egyes pillanata előttem van annak, amikor 1999-ben az Oropán leesett a lánca, majd megkezdte a felzárkózását. Legendás szakasz, elképesztő teljesítmény. Imádtam benne, hogy kiszámíthatatlan volt, és bármikor mert támadni. Ez a stílus komoly hatással volt rám.

Neked mi a legszebb saját emléked a Giroról?
Amikor először indultam és nyertem. Imádtak az emberek, rengeteg szeretetet kaptam az olaszoktól. Persze, később nyertem szakaszokat, de az a hangulat, meg az a rajongás, ami körülvett, felejthetetlen. Akkor szerettem bele a versenybe. És 2008-ban tényleg az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy indulnom kell. Elmegyek maximum 10 szakaszig, aztán kiszállok. Eredetileg ez volt a tervem.

A Giro, aminek az utolsó szakasza a bíróságon zajlott | Eurosport

Emlékeztek még, hogy ünnepelte Alberto Contador a Giro-győzelmét 2015-ben? Jobb kezében a trófea, a ballal integet a fotósoknak, majd egy félreérthetetlen kézmozdulat következik, és hosszú másodpercekig jól láthatóan hármast mutat az ujjaival. Nála akkor sem volt kérdés, valójában a hányadik rózsaszín trikóját nyerte.


Ezt tényleg előre elterveztétek?
Lenyomtam az idény első felét, megkezdtem a pihenést, majd jött egy telefon az Astana vezetőitől, hogy indulnom kell. Nem volt más választásom. Ez azért egy kicsit felhúzott. Szóval igen, benne volt, hogy nem megyek végig, és ezt jeleztem is nekik. Csak aztán elkezdtem érezni magamon, hogy nagyon jól haladok...

Ma érne véget a 2020-as Giro, ahol rajthoz állhatott volna egy 20 éves srác, akire folyamatosan rácsodálkozik a világ. Evenepoel szerinted is ekkora tehetség?
Őszinte leszek, nem lepődtem volna meg különösebben, ha sokáig harcban lett volna az összetettért. Nem egy átlagos srác, az biztos.

És mi a helyzet az új Contadorral? Látod már az utódodat?
Sok erős versenyző van a mezőnyben, ez nem kérdés, de eléggé más a személyiségük, mint nekem. Szóval ilyen szempontból nem nagyon látok senkit.


Gazzetta


Hozzászólások