ES Bringa - Contador: "Idővel talán jobban fogjuk értékelni a hétköznapi dolgokat"
Contador: "Idővel talán jobban fogjuk értékelni a hétköznapi dolgokat"
Fotó: facebook.com/KometaXstraCyclingTeam

Contador: "Idővel talán jobban fogjuk értékelni a hétköznapi dolgokat"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/03/31 09:22
"A nézők nélküli verseny nem az igazi, a két hetes Giro pedig pont elveszítené a lényegét: a harmadik hetet. Nem lehet teljesen átalakítani a naptárat, mert a versenyzők nem gépek, hogy pár hónap alatt mindenhol elinduljanak" - mondja Alberto Contador, aki ezeket a napokat természetesen otthon tölti, és görgős edzésekkel próbálja lefoglalni az Instagram követőit. 

A Kometa-Xtsra társtulajdonosaként Contadornak is megvan a véleménye a járvány (várható) gazdasági hatásáról, a versenynaptár drasztikus átalakításáról, és arról, miért pont az övéké az egyik legfertőzöttebb ország. 

Spanyolországban egyre komolyabb méreteket ölt a járvány, és egyre több a halálos áldozat. Te, hogy vagy?
Korábban elképzelhetetlen lett volna az, ami most zajlik. Mi szerencsére rendben vagyunk, de Pinto közel esik Valdemoróhoz, ahol van egy hatalmas kórház, és onnan csak rossz hírek jönnek.

Gondolkoztál már azon, miért ti, és miért Olaszország a két legfertőzöttebb rész?

Valahol nem meglepő, mert mi ketten vagyunk azok, akik az utcán és a vendéglátóhelyeken éljük az életünket, folyamatosan találkozunk, és állandóan ölelgetjük meg fogdossuk egymást. Ez hozzátartozik a mindennapokhoz. Plusz erre nyilván még rátett a turizmus is, nem véletlenül jönnek hozzánk ennyien.

Madridban 16 éve volt egy sajnálatos és emlékezetes terrortámadás. Olyan a hangulat, mint akkor?
Nem, azért az más volt. Akkor megtörtént valami, aminek voltak felelősei. Ezúttal egy láthatatlan ellenség ellen küzdünk. De az emberek kezdik megérteni, hogy mit kell tenni, így már mindenki otthon marad. Ennek pedig meglesz az eredménye.

89809910_191831005566209_4527329899600827002_n.jpg Fotó: insta

Szimbolikus épületek váltottak profilt, a  Santiago Bernabeu-ban például focimeccsek hiányában orvosi eszközöket tárolnak.
Real Madrid szurkoló vagyok, így ez a gesztus különösen kedves a szívemnek. A sportélet minden területéről érkeznek felajánlások, ez a válság kihozta a legjobbat az emberekből (Pau Gasolhoz vagy Rafael Nadalhoz hasonlóan, Alberto Contador is csatlakozott a spanyol Vöröskeresztet segítő kampányhoz).

Te miben tudsz segíteni?
Az Instagram oldalamon tartok görgős edzéseket, heti háromszor. Ez mindenki számára elérhető, nem fizetős vagy ilyesmi. Nem kell megijedni, semmi komoly, nincs speciális nyelvezete a dolognak, nyugodtan lehet csatlakozni. Már 5000-en vagyunk, és nagyon jó olvasni a visszajelzéseket. Múltkor például egy ilyen jött: "Köszi Alberto az edzést, így legalább 1 óráig nem a kórházba fekvő édesapámra gondoltam, és egy kicsit kikapcsolhattam."

És egyébként mivel telnek a napjaid?
Apuka vagyok, Luca lassan két éves lesz, ő elég sok időmet lefoglalja. A család egy részével én sem tudok találkozni, bár ehhez a sok verseny meg edzőtábor miatt már régen hozzászoktam. Próbálok nem tévézni, mert ott csak a negatív hírekkel lehet találkozni.

Van egy Bassóval közös csapatod, a Kometa-Xstra. Ott, hogy élitek meg ezt az időszakot? A szponzorok nem aggódnak a jövő miatt?
Nagyon nehéz helyzet, sok cég ott van a tőzsdén, és most nem állnak túl jól. Velük újra kell tárgyalni a megállapodásokat, hogy lássuk, mennyit tudnak a jövőben a csapatra fordítani. Az a célunk, hogy a fizetéseket időben tudjuk utalni, és problémák nélkül átvészeljük ezt az időszakot.

83733172_2771194919593016_2285808434181832704_o.jpg Fotó: facebook

Szerinted mi lesz az idei háromhetesekkel? Rengeteg hír kering a rövidítéstől kezdve a halasztáson át, egészen a zárt kapus Tourig.
A nézők nélküli verseny nem az igazi, a két hetes Giro pedig ugyancsak elveszítené a lényegét: a harmadik hetet. Szóval ez is nagyon nehéz. Teljesen újra sem lehet tervezni a naptárat, mert a versenyzők nem gépek, hogy pár hónap alatt mindenhol elinduljanak. Talán ebben a kérdésben a szabadság egy picit segíthetne, vagyis jó lenne ha a csapatok választhatnák meg, hol indulnak, és hol nem.

Lassan itt az április, az egynaposok hónapja, és az időszak, ami rávezet a Giróra...
Tudjátok, hogy mennyire imádom a Girót, ez a szerelem még 2008-ban kezdődött. Amikor, úgy volt, hogy nem is indulhatok, aztán jöhettem, és nyertem. Felejthetetlen az a biztatás, amit három héten keresztül az olasz szurkolóktól kaptam. Azóta sem szakadtam el az országtól, Valtellinában van a Kometa központja, Bormio egy csodálatos hely annak, aki imád tekerni, és persze ott vannak az emlékek. Nekem valahogy elsőre mindig a Mortirolo ugrik be. A 2015-ös verseny, az a defekt, és a felzárkózás. De abban az évben csomó legendás hegyünk volt, például Madonna, ahol Pantanira emlékezhettünk. Olaszország nekem valahogy a hegyekkel jön össze, imádtam az Etnát, imádtam a Stelviót. Onnan fentről elmondhatatlanul szép a kilátás.

Mit gondolsz, ennek a járványnak idővel lesz valami pozitív hatása? Például jobb embereké válhatunk?
Ezt nem hiszem, de talán jobban fogjuk értékelni a hétköznapi dolgokat. Például azt, hogy simán elmehetünk együtt sétálni.


Gazzetta


Hozzászólások