ES Bringa - Contador: "Bernal esélyes a Touron"
Contador: "Bernal esélyes a Touron"
Fotó: Europress/AFP

Contador: "Bernal esélyes a Touron"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/28 14:06

Alberto Contador szerint az Ineos versenyzőjének, a kolumbiai Egan Bernalnak van az egyik legnagyobb esélye arra, hogy viselje a sárga trikót a francia körverseny végén.

A korábbi spanyol versenyző ugyanakkor úgy véli, az utóbbi évek legnyitottabb Tourja startol július 6-án Brüsszelből, mivel a tavalyi első négy helyezett közül három (Chris Froome, Tom Dumoulin és Primož Roglič) sem állhat rajthoz.

A kolumbiai már az új generációt jelenti |A kolumbiai már az új generációt jelenti | Fotó: Europress/AFP

A tavalyi győztes Geraint Thomas ott lesz viszont, annak ellenére, hogy bukott a Tour de Suisse-en. Egan Bernal viszont a csapat élére állt, és meg is nyerte az összetettet – többek közt ezért is tartja Contador esélyesnek a kolumbiai versenyzőt. Azt is hozzátette: őrség- és generációváltás jöhet a következő Grand Tourokon.

„Nemcsak a Svájcban elért győzelme miatt tartom esélyesnek Bernalt, hanem mert bárhol indul, sikeres, emellett nagyon erős csapat áll mögötte. Már ismeri a Tourt, tavaly is jól teljesített, így idén már a sárga trikóért fog harcolni.”

A kolumbiai kerékpáros 2018-ban a 15. lett Franciaországban, ahol Thomas legfőbb segítője volt a hegyeken. 2019-ben a Párizs-Nizzán nyert, nemrég pedig következett a svájci siker.

035_bjl8909743.jpg A kétszeres Tour-győztes Egan Bernalt tartja favoritnak | Fotó: Europress/AFP

Contador szerint a 22 éves Bernalt fiatal kora nem akadályozhatja meg sikerességében (a spanyol 24 évesen nyerte első Tourját), és akkor is nagy dolgokra lesz hivatott, ha idén esetleg nem a sárga trikóban fut be Párizsban. Kiemelte: ő már nem a jövő, hanem a jelen nagysága.

„Persze fontos a tapasztalat, de ebben is segítenek majd a csapattársai. Amikor amatőrből profivá válsz, már ismered a képességeidet, ugyanakkor vigyázni kell a rövid átállási idő miatt. Fiatal kora ellenére stabil versenyző, ezért is tartom favoritnak.”

A csapatok esélyeiről úgy vélekedett, az Ineost tartja a legerősebbnek, ugyanakkor nagyon kell figyelniük a Movistarra is. Chris Froome-mal kapcsolatban pedig azt mondta Contador, biztos benne, hogy a legmagasabb szinten fog visszatérni, ahogy ő 2014, valamint Alejandro Valverde 2017 után.

Forrás: marca.com

Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások