ES Bringa - Cipollini: "Nálam nem Froome, hanem Bernal lenne a Tour-kapitány"
Cipollini: "Nálam Bernal lenne a Tour-kapitány"
Fotó: twitter

Cipollini: "Nálam nem Froome, hanem Bernal lenne a Tour-kapitány"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/23 11:00
Annak ellenére, hogy nemrég az élete és veszélybe került, és átesett két szívműtéten, még nem lett sokkal visszafogottabb. Jó ideig nem ülhetett kerékpárra, ráadásul a járvány miatt versenyeket sem látott. 
Nagyon várja már az újrakezdést, valósággal számolja a napokat augusztusig, és imádja a nyári Sanremo-gondolatát. Interjú Mario Cipollinivel.

Egy ideje már ismert az új versenynaptár, a szezon augusztus 1-én, a Strade-Bianchéval folytatódik.
Az egy igazi ünnepnap lesz. Újra versenyt láthatunk, ráadásul egy olyat, ami mindig izgalmas szokott lenni. Az emberek ki vannak éhezve, szükségük van olyan egyszerű dolgokra, mint kiállni az út szélére, és szurkolni a mezőnynek.

Nem veszélyes egyből egy ilyen kemény egynapossal kezdeni?
Nem, ezek a srácok profik, kaptak időt, fel tudnak készülni. És ne felejtsük el, nem lesz túl sok idejük idén, ráadásul vannak csapatok, akikről nem kaptunk jó híreket. Vagyis elképzelhető, hogy sokan szerződés nélkül maradnak, és mivel kevés időt kapnak arra, hogy bizonyítsanak, az átlagosnál is nagyobb menés lehet. Ez pedig nem keveset dobhat a színvonalon.

Egy hét múlva aztán jön a Sanremo. Nem lesz furcsa augusztusban?
Imádom az ötletet. Ha tehetném, aláírásgyűjtésbe kezdenék, hogy mindig nyáron rendezzék. Csodálatos táj, új színek, a tengerpart, napernyők, rengeteg ember, gyerekek suli nélkül, nézők végig az út szélén. El se hiszem, annyira jó dolog.

És a nyári meleg nem lesz befolyásoló tényező?
Megoldják. Aki szeret melegben tekerni, annak egy kis előny lesz. Többet kell inni, és több embert kell kitenni frissítővel az út mellé. Ennyi.

Cycling-legend-Mario-Cipollini-was-hospitalized.jpgFotó: twitter

Sagan már be is lőtte az első fő versenyének a Sanremót.
Ő egy zseni. Amit a fejébe vesz, azt meg is valósítja. Olyan lesz, mint én. Sokszor ott van a közelében, de folyton lemarad. Aztán egyszer csak megcsinálja.

Idén először indult volna a Girón. Így viszont...
Az új naptár, és két fontos egynapos miatt, sajnos érthető a döntése. De jövőre már nincs kifogás, tovább nem várhat a Giróval.

Extra időpontba került a Tour is, augusztus végén kezdődik. Nálad ki a favorit?
Egyértelműen Bernal. Nem lesz ez egy átlagos Tour, de nálam messze ő a legnagyobb esélyes.

És Froome? Egy ilyen sérülés után esélytelen?
Hát ő szerintem mindenkinél hatalmas kérdőjel. Nincs verseny, nem láttuk hol tart. Az edzés egy dolog, mások ellen tekerni élesben meg teljesen más. Ezért is nem értem, hogy mire alapozza azt, hogy jól halad és rendben van. Nem tudott versenyzeni... szóval ez picit ilyen, "üzenek a többieknek" dolog lehet.

Te nem tennél rá a Touron?
Nem. Ha én lennék a főnöke, nálam Bernal lenne a kapitány. Azért adnék neki egy kis szabad kezet, aztán megnézném hol tartunk az első nagy hegy előtt.

És elnézve az Ineos keretét, mindenkit elvinnél, hogy segítse Bernalt?
Thomas bírná a duplát, ő egy dízelautó, aki mindent elvisel. Carapaz viszont címvédő a Girón, neki megadnám ott az esélyt.

81569375_10157694835571718_5699312999248953344_o.jpgFotó: facebook

Nem lesz veszélyes pár versenynappal a lábakban nekivágni egy háromhetesnek?
Ilyen szempontból mindenki azonos esélyekkel indul, szóval nem lesznek nagy különbségek. Bent a mezőnyben, amikor ráéreznek az ízére, könnyebben fog ez menni, mint most előre tippelgetni.

Szerinted azzal, hogy a Tour lesz az első GT idén, mindenki azt célozza meg? Nem kerül hátrányba a másik két nagy kör?
A Tour vezető szerepét és gazdasági erejét mindenki ismeri, ezek tények. Épp ezért minden csapatfőnök abban lesz érdekelt, hogy kifejezetten jó sort tegyen össze arre a versenyre. Ezt diktálja a józan ész.

Ennek fényében, ha te lennél a Trek főnöke, mit mondanál a Nibali-Ciccone duónak?
Én szétszedném őket, és Nibalit vinném a Tourra, Cicconét meg a Giróra. Nibali simán képes lenne kezelni ezt az új helyzetet, és nem is lenne esélytelen. Plusz felkészülhetne a vb-re.

Ami egy héttel a Tour vége után rajtol.
Ezért mondom, hogy hiba lenne Nibalit nem elvinni a Tourra.

És Ciccone?
Elnézve az ő képességeit, idén simán kapitány lehetne a Girón. Ha idővel komolyan gondolja az összetettet, el kell kezdeni "készülni" rá. Egyébként Ciccone a dupla megterhelést is simán bírná.

Mi lesz Aruval két ilyen szezon és egy műtét után? Ő sem idős még.
Nagyon remélem, hogy magára talál, de én őt igazából a Girón érzem jónak, nem máshol. Szóval remélem azt célozza meg.

A csapatánál azért van egy Pogacar is.
Engem is megdöbbentett, hogy milyen szinten regenerálódott a hegyek után a tavalyi Vueltán. Elképesztően nagy tehetség, menjen csak már most a Tourra. De nagy elvárásokat nem kell támasztani vele szemben, ez fontos lenne.

49517032_10156765761306718_6289853629306241024_n.jpgFotó: facebook

Rajta kívül van még a mezőnyben olyan fiatal, aki neked kifejezetten szimpatikus?

Én sem tudom megkerülni az Evenepoel-Van Aert-van der Poel hármast. Zseniális srácok, akik kellően bevállalósak, és nem félnek összecsapni az idősebbekkel. Hónapokig "elzárták" őket, ebből biztos plusz erőt fognak meríteni.

A Giro alatt lesz októberben szinte az összes nagy egynapos. Szerinted az UCI ezzel jól döntött?
Annak örüljünk hogy lassan látunk versenyeket, és van mit megrendezni a rendelkezésre álló négy hónap alatt. Persze, nem a legszerencsésebb, de oka volt annak, hogy ide jutottunk. Mi olaszok nemrég még a lakásunkat is alig hagyhattuk el.

Ha lecseng a járvány, szerinted minden normalizálódik, és olyan lesz a kerékpársport, mint amilyen volt?
Ezt én sem tudom megmondani, de ha elindulunk, egy emberibb, szerethetőbb, kevésbé globális irányba, annak fogok tudni örülni. Ebből a helyzetből úgy is ki lehet jönni, hogy a nézők még jobban megszeretik a sportágat, ami gazdaságilag előny lehet. Én most csak azt tudom, hogy nagyon vágyom már a normalitásra, a versenyekre, és az augusztusi rajtra.


Bicisport

Hozzászólások