ES Bringa - Ciccone nem tagadja, Nibali utódja szeretne lenni
Ciccone nem tagadja, Nibali utódja szeretne lenni
Fotó: Europress/AFP

Ciccone nem tagadja, Nibali utódja szeretne lenni

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/16 10:13
Ha a komplett sajtó úgy ír rólad, mint a négyszeres GT-győztes Vincenzo Nibali lehetséges utódjáról, az olasz kerékpársport következő nagy egyéniségéről, az nyilván felelősséggel és nyomással jár. De mindez lepereg róla, és nem egyáltalán érzi a rá nehezedő nyomást. Viszont elismeri, hogy nem csak egy jó hegymászó, hanem háromhetes menő szeretne lenni.

Ettől az idénytől kezdve már nem más, mint Vincenzo Nibali mellett tanulhatja a szakmát, és ennél jobb suliban nem is járhatna. Hisz Cicconénak komoly céljai vannak. Az első Trek-es edzőtáborban rögtön egy szobába kerültek, ő pedig nyilván minden alkalmat megragadott arra, hogy figyeljen és tanuljon. És persze folyamatosan kérdezett. 


Vágjunk a közepébe: sokan tőled várják azt, hogy Nibali utódja legyél. Mit szólsz ehhez?
Nem tagadom, valami ilyesmi a tervem. De most még elég messze vagyok tőle.

Az idei Girón együtt indultok. Kicsit olyan páros lehettek, mint Basso és Nibali 2010-ben.
Igen, csak Nibali korábban szerintem volt már Top10-ben valamelyik háromhetesen.

A 2009-es Touron.
Na tessék. Ez azért komoly különbség. Az a Nibali bőven előttem járt, én még nem mentem úgy GT-t, hogy az összetett lett volna a célom. De idén ebben is előre kell lépnem. Mint ahogy az időfutamokban is. Nem az a feladatom, hogy megnyerjem őket, de vészesen sokat sem kaphatok. Szóval az előző kérdésre válaszolva, érzem én is, hogy itt a szintlépés ideje, és ennek fényében edzek.

Ciccone: "Profitálnom kell Nibali érkezéséből" | Hosszabbítás

Az biztos, hogy egy ilyen év után rá már kiemelten figyelni fognak. Szakaszgyőzelem és hegyi trikó a Girón, ez már kellően "feltűnővé teszi" az embert a mezőnyben. De Ciccone áll a kihívás elé, már csak azért is, mert tudja, ebből az egy évből nem lehet megélni. És nem is szeretne.

Az első Trekes edzőtáborban szobatársak voltatok. Minden rendben ment?
Azt leszámítva, hogy még nálam is képes többet aludni, igen:) Miénk volt a nyugiszoba, semmivel nem tudtuk zavarni egymást. Jó, hogy ilyen közel volt, folyamatosan tudtam kérdezgetni.

Mi tetszett legjobban az előző évedben?
A folyamatosság, hogy nem csak egyszer mentem jól. Hanem szinte az egész Girón, majd szinte végig a Touron.

Ha választanod kellene a két verseny között?
Olasz vagyok, a Girót mondom. Ott minden más. Ismerősök, rokonok, szurkolók, egyszerűen máshogy élsz meg egy nagy eredményt. Érzed a hazai pályát.

Többször előjött veled kapcsolatban, hogy meg kell tanulnod, okosan, energiatakarékosan menni.
Így van, ezt Nibali is előhozta nekem. Még nem mentünk együtt, amikor a tavalyi Lombardián mellém tekert és megkérdezte, hogy minek támadtam pár nappal ezelőtt olyan korán az Emilián. Egyszerűen belülről nem értette, és semmi értelmét nem látta. Aztán abban maradtunk, hogy fiatalként egyszerűen bele futsz ilyen hibákba. Neki is volt nem egy ilyen versenye régebben.

EL6jTx2X0AAkJk-.jpg Fotó: twitter

De azért a támadó szellem nem veszik el belőled, ugye?
Áááá, nem. Okosabban kell menni, de a két dolog nem zárja ki egymást. Én ilyen vagyok, és kicsiként is az ilyen versenyzőket szerettem. Contadort, vagy Puritót, ahogy a meredek falakon elindult. Jó érzés, ha a szurkolók kedvelik a stílusomat, de nyilván nem fogok csak azért támadni, hogy közönségkedvenc legyek.

Egy ilyen év után már nagyobb rajtad a nyomás?
Szerintem egyáltalán nem. Ezek a dolgok teljesen leperegnek rólam, és nem zavarnak. 2019-ben minden eredményemet úgy hoztam össze, hogy közben élveztem a tekerést.

Ősszel lehetett arról olvasni, hogy az anyukád súlyos beteg, és kórházba került. Most már jobban van?
Javulgat, de még kemoterápiára jár. Szóval egyelőre nincs túl az egészen. Mondtam is múltkor magamban: ha fele olyan akaraterőm lenne, mint neki, már biztos nyertem volna egy háromhetest.


Gazzetta
Hozzászólások