ES Bringa - Ciccone: "Kicsiként még én is kulacsot gyűjtöttem"
Ciccone: "Kicsiként még én is kulacsot gyűjtöttem"
Fotó: Europress/AFP

Ciccone: "Kicsiként még én is kulacsot gyűjtöttem"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/06/12 12:38
Ha valaki egyértelműen berobbant ezen a Girón, akkor ő Giulio Ciccone. Állandó szökések, agresszív versenyzés, szakaszgyőzelem, és persze a nagy fölénnyel megszerzett hegyi trikó. 

Huszonegy szakaszból, húsz során ő viselte a kék mezt. Ez azért beszédes. Pedig pár éve még csak a vezetékneve miatt volt érdekes, hisz amikor bekerült a profik közé, sokan azt találgatták, hogy rokona-e Madonnának. Hisz az énekesnőhöz hasonlóan, ő is Abruzzóból származik.

Egy ilyen Giro után, viszont nem ez a legérdekesebb vele kapcsolatban.

Giulio Ciccone Chietiben született, és élete első versenyét nyolc évesen futotta. Mint mondja, majdnem az volt egyben az utolsó is.

"Lejtmenetben estem óriásit. Átszaltóztam egy szalagkorláton."

A bukás sem vette el a kedvét, maradt a kerékpárnál. Az édesapjának köszönhetően kezdett, aki imádta ezt a sportot.

"Kicsi és vékony srác voltam, adta magát a dolog. És az is, hogy hegyimenő leszek. Egyszerűen ha emelkedett az út, én jól éreztem magam. Mondjuk sokáig alig nyertem. Végigjártam az összes korosztályt, de az első győzelmem csak a juniorok között jött. Nem voltam rossz, de az első helyek valahogy elmaradtak. Aztán a Valle d’Aostán hegyi trikós lettem, bejöttem tízbe a l'Aveniren, úgyhogy kezdett értelmet nyerni a sok munka."

000_1H03MH.jpg Fotó: Europress/AFP

Ciccone 2016-ban "köszönt be" először, amikor első éves profiként szakaszt nyert a Girón. Aztán jött két gyengébb év - de utólag már kiderült - ennek is megvolt az oka.

"Kevesen tudják, de komoly szívritmus zavaraim voltak, kétszer is műtöttek."

Akárcsak a papa, az országúti kerékpárt ő is gyorsan megszerette.

"Pedig 7 éves koromig fociztam, de éreztem, hogy nem az lesz az én sportom. Amikor a Giro Abruzzo környékére jött, mindig mentünk ki az út mellé. Én is futottam a kulcsok után és gyűjtöttem őket. Épp ezért manapság verseny közben mindig odafigyelek arra, hogy az ereklyék a szurkolókhoz kerüljenek. Tudom milyen jó érzés, ha kapsz egy kulacsot vagy egy sapkát."

Purito volt a gyerekkori példaképe, de Valverdére is szerette. És persze Nibalit, akivel jövőre majdnem biztos, hogy csapattársak leszek. De akár már a Touron is egymás mellett tekerhetnek.

000_1H65ZH.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ezzel egy újabb álmom valósulna meg. Mindig is szerettem volna Indulni a Touron. De nem izgulok. Magam miatt nem szoktam. Másokért már inkább. Sprinter például biztos nem lennék, ami ott megy a hajrák során...tv-ben is necces nézni."

Legendásan alapos, edzés mániás, és sokszor ösztönből megy. De mint látjuk, tényleg eredményes.

A legfontosabb kérdést viszont a végére hagytuk: akkor most mi a helyzet Madonnával?

"Bárcsak rokonok lennénk:) Ő is Abruzzóból származik, azt tudom. Szóval lehet, hogy ha távolról is, de van valami közünk egymáshoz."

 

Hozzászólások