ES Bringa - Ciccone: ilyen egy kiváló első év
Ciccone: ilyen egy kiváló első év
Fotó: Europress/AFP

Ciccone: ilyen egy kiváló első év

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/11/11 09:41
Sok olyan versenyző volt ebben a szezonban, aki kifejezetten nagyot lépett előre a tavalyi önmagához képest. És sokak voltak olyanok, akik az első World Tour csapatnál töltött évük során rögtön berobbantak. Mint például Giulio Ciccone, aki szakaszt nyert a Girón, elvitte a hegyi összetettet, és két napig a sárga trikó is viselte a Tour de France-on.

Ciccone 2016-ban "köszönt be" először, amikor első éves profiként - még Bardiani mezben - szakaszt nyert az olasz körön. Aztán jött két viszonylag gyengébb év, de utólag már kiderült, ennek is megvolt az oka.

"Kevesen tudják, és akkor nem is nagyon beszéltem róla, de komoly szívritmus zavaraim voltak. Kétszer meg is műtöttek."


Akárcsak az édesapja, az országúti kerékpárt gyorsan megszerette, pedig az első sportja neki is a foci volt.

"Hét éves koromig játszottam, de éreztem, hogy nem ez lesz az én világom. Amikor viszont a Giro Abruzzo környékére jött, mindig mentünk ki az út mellé, és én is futottam az eldobott kulacsok után. Épp ezért manapság verseny közben mindig odafigyelek arra, hogy az "ereklyék" a szurkolókhoz kerüljenek. Tudom milyen jó érzés, ha kapsz egy kulacsot vagy egy sapkát."

000_1H03IR.jpgFotó: Europress/AFP

Kicsiként Purito és Valverde volt a példaképe, meg persze Nibali, akivel jövőre már csapattársak leszek. És pont a következő év lesz nagyon fontos Ciccone pályafutásában, hisz a szép eredmények és győzelmek után, még tovább kellene fejlődnie.

"Ha a jövőben nagy versenyeket szeretne nyerni, meg kell tanulnia okosabban, és energiatakarékosabban menni. Most ugyanis még a vérében van, hogy mindenre akcióra egyből ugrani kell, amivel persze sokszor magát fárasztja" - mondta róla Luca Guercilena, a Trek menedzsere.

"Ez tényleg így van, hiába volt jó évem, én is érzem, hogy ez még csak az első szezonom volt a World Tourban" - mondja Ciccone. "Hiányzik a tapasztalat, sok helyzetet meg kell tanulnom jobban kezelni. Például azt, ha egy támadás rosszul esik, miközben ennek ellenkezőjét kéne mutatni a külvilág felé. Egyszerűen nem szabad elizgulni az ilyen helyzeteket, de ez majd úgyis jön az évekkel. Lehet, hogy fiatal vagyok, de ez mostantól már nem magyarázat semmire. Látom, hogy bőven van még hova fejlődni. Szerencsére Nibalival többé-kevésbé hasonló versenyprogramunk lesz 2020-ban, szóval tőle minden fontosat el tudok lesni."

000_1IP4NF.jpgFotó: Europress/AFP

Ciccone a Japán Kupa óta teljesen leállt, tervek szerint egy hónapig hozzá sem nyúl a kerékpárjához. Ráfér a pihenés, hisz ezt az idényt 75 versenynappal és 12.800 kilométerrel zárta. A pihi után pedig jöhet az első közös edzőtábor, ahol a 2020-as programját is megismerheti.

"Korábban azt gondoltam magamról, hogy nekem csak a háromhetesekre kellene koncentrálnom, és a Giro még jobban megerősített ebben. Egyszerűen az egynaposokon nem tudom hozni magam. Bár a Liége-re azért egyszer elmennék. De azt most ősszel is láttam, hogy a Lombardia egy kicsit már sok. A Civigliónál mindig azt érzem, hogy nem tudok tovább menni, és teljesen elfogytam."

Ellentétében a Giróval, ahol a harmadik héten nyerte a Mortirolóval nehezített Ponte di Legnós szakaszt, és egészen simán lett övé a hegyi trikó.


BicisportHozzászólások