ES Bringa - Ciccone az új sárga trikós, Teuns nyerte a szakaszt!
Ciccone az új sárga trikós, Teuns nyerte a szakaszt!
Fotó: Europress/AFP

Ciccone az új sárga trikós, Teuns nyerte a szakaszt!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/11 18:48
Bár Julian Alaphilippe hatalmasat küzdött, elvesztette a sárga trikót, miközben Dylan Teuns szökésből nyerte meg a Tour első hegyi befutós szakaszát. Giulio Cicconét szakította le az utolsó métereken, aki bár nem tudott győzni, a sárga trikót csak megszerezte. A nagyok közül Geraint Thomas, és a hazai pályán tekerő Thibaut Pinot zárt kifejezetten jó napot, Romain Bardet viszont sokat kapott.

Ez történt
Hét hegy, 4000 méternyi szintkülönbség, majdnem 43 kilométer csak felfelé. Ma tényleg beindult a Tour!

Benne volt a pakliban, hogy a főmezőny elenged egy szökést, épp ezért 14-en vállalták be az elmentést. Köztük Tim Wellens, aki szépen gyűjtögette a hegyi pontokat, így továbbra is rajta lesz a pöttyös trikó. De ott volt a szökésben, az idei Giro legjobb hegyimenője, Giulio Ciccone is, aki a nap részét virtuális sárgában töltötte.

Az utolsó előtti hegyen ráadásul bónuszt is szerezett, ami mint utólag kiderült, nagyon kellett neki a szakasz végén. A 7 kilométer hosszú Planche des Belles Filles-en sokáig a Movistar (és Valverde), majd az Ineos illetve az FDJ vezetett, de Landát leszámítva nem volt igazán komoly támadás.

Közben a szökevények közül Teuns és Ciccone bírta legjobban a 20 és (!) 24 %-os meredekségű fehér murvás befutót, amit végül a Bahrain-Merida belga versenyzője nyert. Ciccone ugyan egy picit az utolsó métereken  leszakadt, de a sárga trikót így is átvette. Attól az Alaphilippe-től, aki elképesztően nagyon tekert, de 6 másodperccel elbukta a trikót.


Az összetett esélyesek közül Geraint Thomas jött meg elsőként, őt Pinot követte, Quintana 7, Fugslang, Bernal, Porte és Landa 9-9 másodpercet kapott a címvédőtől.

Bardet viszont nem volt rendben, a francia versenyző 1.09-el jött meg Thomas mögött.

Ahogy arra számítani lehetett, alaposan átalakult az összetett az első igazán hegyes nap után, Giulio Ciccone viseli a sárga trikót.

A szakasz végeredménye: 
ITT
Az összetett állása: 
ITT


A szakaszgyőztes - Dylan Teuns (Bahrain-Merida)
A Lengyel kör 2017-es összetett győztese korábban még soha nem nyert GT-n, most viszont egy elég durva napot húzott be. Ráadásul egész napos szökés után. Ez volt a Bahrain-Merida történetének első Tour-szakaszgyőzelme.

A nap száma - 6
Mindössze hat másodpercen múlt Alaphilippe sárga trikója.

A nap mondása
"Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy egyszer sárgában leszek a Touron, Ez most összejött. El sem hiszem."
(Giulio Ciccone)

Ez jön
Pénteken egy a mainál jóval nyugisabb, de kifejezetten hosszú szakasszal folytatódik a Tour. 230 kilométer vár a mezőnyre, szinte biztos a mezőnyhajrá.

A 7. szakasz szintrajza: 
ITT
TV: 11.10 - Eurosport
Hozzászólások