ES Bringa - Mit keresne Froome az Israelben?
Mit keresne Froome az Israelben?
Fotó: Europress/AFP

Mit keresne Froome az Israelben?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/06/22 09:15
Félretéve azt az igencsak beszédes tényt, hogy a pletykák megjelenését követően azonnal sem az Ineos, sem ő nem cáfolta a híreket, lenne további két komoly érvünk arra, miért reális Chris Froome Israelbe igazolása.

Csapatkapitányi szerep és pénz. 

Ráadásul sok pénz, további három éven keresztül. A 35 éves, négyszeres Tour-győztes brit versenyzőnek ez elég motiváció lehetne arra, hogy - akár már augusztusban - elhagyja a mezőny legkomolyabb költségvetéssel rendelkező csapatát. 

Legalábbis a brit sajtó szerint, mert Froome állandó edzőtársa, Dylan van Baarle nemrég arról beszélt, hogy szerinte idén nem valószínű a váltás. "Persze, hogy beszélgettünk a témáról, hisz erről szólnak a hírek. Chris pontosan tudja, hogy milyen erős csapatban teker jelenleg, és azok alapján, amit nekem mondott, szerintem az Ineos versenyzőjeként szeretne eljönni a Tourra."  

Ugyanakkor azt látni kell, hogy Egan Bernalnak köszönhetően a jövő pár évre be van biztosítva az Ineos-nál, így könnyű (vagy könnyebb) szívvel mondhatnának le Froome-ról. Arról a versenyzőről, aki 2010 óta náluk teker, és aki 1 Giro és 2 Vuelta-győzelem mellett, 4 sárga trikót is szerzett a csapatnak. Viszont már nem fiatal, és a tavaly júniusi balesete miatt megtippelhetetlen, hogy milyen állapotban van.

De mit kínál pontosan az Israel Start-Up Nation?

Először is egyértelmű csapakapitányi posztot a Tour de France-ra, ami Froome jelenlegi helyzetét elnézve elég csábító. Hisz az Ineos-nál két rivális is van házon belül.

A második komoly érv, az (!) 5.5 millió eurós éves fizetést garantáló, három éves szerződés. Ezzel Froome az egész WT-mezőny legjobban kereső versenyzőjévé válna. Majdnem annyit kapna az új csapatában, mint a Nibali-Roglic-Van Avermaet hármas összesen.

froomeisrael.jpg Fotó: twitter

A történet egyik kulcsfigurája nyilván Sylvan Adams, akiről az ismerősei egyöntetűen állítják, ha valamit kitalál, azt idővel meg is valósítja (ezt mondta nemrég Patrick Lefevere is, aki a Deceuninck érkezése előtt majdnem megegyezett Adamsszel).

Aki a nagyjából 1.4 milliárd euróra becsült vagyonának köszönhetően, viszonylag gyorsan összehozott egy World Tour csapatot, megszerezte az országnak a Giro nagy rajtját, és tavaly gond nélkül kifizetett 1 milliót Madonnának, egyetlen izraeli fellépésért. De Lionel Messit is Izraelbe csábította egy gálameccs erejéig, és nem mellesleg finanszírozta az izraeli űrprojektet. Szóval neki a pénz, és így az 5.5 millió euró kifizetése nyilván nem lenne akadály.

De jól tudjuk, hogy a nagy sztárok nem egyedül jönnek, ragaszkodnak a saját stábjukhoz, és néhány segítőhöz. Vagyis Froome nem csak bő öt millióba kerülne, hanem ennek alsó hangon a duplájába. Szóval Adamsnek nem kizárólag egy embert kellene megszereznie.

Mert az Israel mostani sora, azért elég nehezen vinné el Froome-ot az ötödik sárga trikóig.

Hozzászólások