ES Bringa - Chris Froome útja a Safari Simbáktól a Sky-ig
Chris Froome útja a Safari Simbáktól a Sky-ig
Fotó: Europress/AFP

Chris Froome útja a Safari Simbáktól a Sky-ig

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/06 09:59

Lehet, hogy Chris Froome a Sky-ban érett igazán komoly versenyzővé, az alapokat azonban a Safari Simbas nevű kenyai csapatban szerezte meg. 

A Nairobihoz közeli székhelyű, jótékonysági céllal létrejött egyesület igyekszik fölkarolni a nehéz sorsú gyerekeket, hogy megismertesse és megszerettesse velük a kerékpárt, és, hogy a legtehetségesebbeket megpróbálja elindítani a profivá válás útján. A csapatot a korábbi kenyai bajnok, David Kinjah vezeti.

Froome is ennél az egyesületnél versenyzett 12 éves korától kezdve, későbbi mentorával, Kinjah-val egy helyi jótékonysági versenyen találkozott. A mester túl sok reményt nem fűzött a fiatal Chrishez. 

"Figyeltük ezeket a fehér srácokat, de sosem vettük igazán komolyan őket" - meséli Kinjah. "Ugyanis egyáltalán nem bántak jól a kerékpárral. Úgy tekintettünk rájuk, mint az ide betelepülő gazdag fehér családok gyerekeire."

Noha Froome nem tartozott a gazdag csemeték közé, édesanyja nevelte viszonylag szerény körülmények között, Kinjah nem igazán hitt benne, hogy föl tudja majd venni a versenyt a csapat tapasztaltabb fiataljaival. 

Amikor Froome középiskolás lett, Dél-Afrikában élő édesapja el akarta őt vinni magához, hogy egy ottani bentlakásos suliban fejezze be a tanulmányait.

"Az apja azt mondta, hogy nem küld többé pénzt azért, hogy a fiú Kenyában maradjon. Chris viszont nem akart menni, ezért arra kért engem, beszéljek az anyjával, és mondjam meg neki, hogy ő mindenáron maradni akar és velünk kerékpározni."

kinjah.jpg Fotó: Twitter

Kinjah ebbe nem ment bele. Azt mondta Froome-nak, fogadja el az apja ajánlatát, hisz Dél-Afrikában jobb körülmények között tudná folytatni a versenyzést is. Így is lett, Chris elköltözött, de telefonon továbbra is konzultált mesterével, aki még ekkor sem volt meggyőződve arról, hogy a fiú a megfelelő hozzáállással áll a kerékpárhoz.

"Aggódtam, mert túlságosan tudományos oldalról közelített a sport felé. Mondtam neki, hogy egy igazi kerékpárosnak arra is képesnek kell lennie, hogy időnként maga mögött hagyja ezeket a dolgokat. És csak szenvedélyből tekerjen. Féltem, hogy Chris olyan dél-afrikai srác lesz, aki csilivili kerékpárokat kap maga alá, de nem lesz belőle jó versenyző. És, hogy eszi az energiaszeleteket meg azt a sok baromságot."

"Aki egy rossz kerékpáron is tud villogni, és úgy is odaver a többieknek, na, annak való ez a sportág."

Minden aggodalma ellenére, Kinjah azt látta, hogy Froome-ban egyre erősebb a versenyszellem, és, hogy folyamatosan fejlődni akar.

"Azt mondtam neki, 'mivel vékony a lábad, és nem vagy nagyon erős, használj kis áttételt, és pörgess.' Háromhetes edzésterveket adtam neki, és egyre csak arra biztattam, hogy pörgessen. Az én stílusom is ez volt. Lehet, hogy technikailag nem volt minden jó, amit csináltam, de működött."

kinjah2.jpg Fotó: Twitter

Chris közben egy kerékpárboltban kezdett dolgozni részmunkaidőben. A szünidőre hazament Kenyába, és magával vitt egy csomó olyan dolgot a boltból, melyek ott már fölöslegessé váltak. Nyergeket, pedálokat, vázakat, ilyesmi.

"Nagyon jól bánt a pénzzel. A keveset is jól be tudta osztani. Itthon, Kenyában is eljárt avokádót szedni, amiket aztán eladott a szomszédoknak. Hazajött 20 kiló avokádóval, eladta, a pénzt meg félrerakta."

Froome szépen fejlődött Dél-Afrikában, és be is került a kenyai válogatottba. Részt vett a 2006-os nemzetközösségi játékokon, Ausztráliában. Itt fölfigyelt rá Dave Brailsford, a többi pedig már történelem.

"Amikor elkezdte megnyerni a legnagyobb versenyeket, eszembe jutott, hogy hányszor láttam iszonyatosan fáradtnak őt a kerékpáron, de sosem volt hajlandó föladni. Ahogy most, akkor sem lehetett őt megállítani." 

"Volt, hogy az édesanyja 10 km-re előrement, leállt az út szélén, remélve, hogy Chris majd beszáll az autóba. De ő mindig továbbment. Az anyukája pedig jött hozzám, hogy próbáljam én őt megállítani, hisz még annyira fiatal, megsérülhet."

kinjah3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Mostanság nem nagyon beszélünk. Óriási sztár lett, igazi európai, és úgy védik őt, mint egy Istent. Nem is engedik őt Kenyába, mondván, hogy túl kockázatos."

"Én ezt meg is értem, nincs bennem keserűség. De azt azért remélem, hogy eszébe jutnak néha a Simbák."


(Forrás: cyclingweekly)
Hozzászólások