ES Bringa - Miért váltana év közben csapatot Chris Froome?
Miért váltana év közben csapatot Chris Froome?
Fotó: Europress/AFP

Miért váltana év közben csapatot Chris Froome?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/16 10:48
Talán már mindenki elkönyvelte magában, hogy ha van jó háromhetes menő a mezőnyben, aki biztosan nem vált csapatot a hátralévő pályafutása során, akkor ő Chris Froome. Tíz év alatt 4 Tour, 2 Vuelta és egy 1 Giro-győzelem a mérlege a brit csapattal, ahonnan még mindig nem érkezett hivatalos állásfoglalás azzal kapcsolatban, hogy mennyi igazságtartalma van a távozásáról szóló pletykáknak.

És ez gyanús. Még akkor is, ha a brit versenyző szerződése tényleg lejár az év végén, így pedig simán tárgyalhat más csapatokkal. A történet érdekesebb része talán az, miért merült fel, hogy Froome már a mostani szezon (!) közben eligazolna. Mert azért ez nem egy megszokott jelenség a sportágban. Szóval valami lehet a háttérben.

Kezdjük azzal, hogy az Ineos még nem adott ki hivatalos sajtóközleményt az ügyben, pedig idejük lett volna. Ha hatalmas kamu lenne az egész, valószínűleg már rég megszólaltak volna.

Mint ahogy senki nem szólalt meg Bernal nyilatkozata után sem, ami egy Froome-hoz közel álló személy szerint (a L'Équipe írt erről) kifejezetten bántotta Chris-t. A kolumbiai versenyző véleménye tényleg meglepő volt, ugyanakkor nem mondott semmi extrát, amit eddig ne sejtettünk volna.

"Tökéletesen értem a csapaton belüli helyzetet, ez egy brit sor, és van két korábbi Tour-győztes brit versenyzőnk. Én viszont annak ellenére, hogy fiatal vagyok, nem fogom eldobni magamtól annak a lehetőségét, hogy még egyszer sárga trikós legyek. Nem fogom feláldozni magam másokért, miközben százszázalékos állapotban vagyok... Szerintem ilyen helyzetben más sem lépné meg ezt."

EVoVfZFUwAM7-RP (1).jpgFotó: Europress/AFP

Így szólt Bernal nyilatkozata, amire senki nem mondott semmi az Ineoson belül. Ha szegény Nicolas Portal még élne (aki Froome jó barátja, és amolyan belső védelmezője volt), valószínűleg ez a sztori máshogy zajlik.

A francia sportlap értesülései szerint Brailsfordék már megkínálták egy szerződéshosszabbítási ajánlattal Froome-ot, ami rosszabb feltételeket kínálna neki a jelenlegi megállapodásánál. Ez lehet a harmadik olyan ok, ami a váltás felé tereli. Rosszabb fizetés, egy, az állandóságot és a kimagasló szakmai munkát jelentő jó barát/sportigazgató elvesztése, plusz a megingó kapitányi szerep. Hisz itt van Bernal a címvédő, miközben Froome talán az utolsó esélyét kapná idén arra, hogy megnyerje az ötödik sárga trikóját.

Bár egy ilyen sérülés után talán nem is olyan meglepő, hogy előre semmit nem tudnak neki garantálni a csapaton belül a Tour rajtja előtt.

És mint ilyenkor az lenni szokott, megjelentek a jól értesült újságírók, és repkedtek a lehetséges állomáshelyek. A Bahrain-Merida, az NTT, az UAE Emirates, de még a (!) Movistar is szóba került, az Israel Start-Up Nation-nél viszont nem tagadják, őket tényleg érdekelné Froome. 

froomenewteam-920x613.jpgFotó: cyclingweekly.com

A tulajdonos Sylvan Adams sajtóinfók szerint hajlandó lenne emelni a csapata költségvetésén azért, hogy 5 millió euró körüli fizetést tudjon adni Froome-nak. És akkor itt még jegyezzük meg, hogy a L'Équipe úgy tudja, könnyen elképzelhető 2021-ben egy új, komoly költségvetéssel rendelkező brit sor feltűnése a mezőnyben...

A Gazzetta közben egy magas pozícióban lévő belsős forrásra hivatkozva arról írt, hogy Chris Froome 2020-ban az Ineos kerékpárosa marad. Vagyis nem vált csapatot év közben.

Hogy jövőre mi lesz, az már egy másik kérdés.Hozzászólások