ES Bringa - Chris Froome elárulta, megkönnyezi-e az Ineostól való távozását
Chris Froome elárulta, megkönnyezi-e az Ineostól való távozását
Fotó: Europress/AFP

Chris Froome elárulta, megkönnyezi-e az Ineostól való távozását

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/10/21 10:32
Élete eddigi legmeghatározóbb részét zárja le a 2020-as Vuelta a Espanán Chris Froome. Az Ineos hétszeres Grand Tour-győztes klasszisa 11 év után búcsúzik a britektől - egy olyan háromhetesen, ahol segítőként a saját visszatérése van a főszerepben. 

A 35 éves Froome a Vuelta keddi nyitószakaszát megelőzően, még hétfőn nyilatkozott. Spanyolországban végig Richard Carapazért fog dolgozni (az első etapon hamar leszakadt, végül 11 percet kapott), ám a versenyzés tényét picit háttérbe szorítja az Ineostól való búcsú. Mindezek ellenére egyet biztosan tud: egészen az utolsó napig nem fogják elönteni az érzelmek. 

"Nagyon vegyesek a gondolataim. Furcsa, hogy néhány hét múlva már nem leszek a csapat tagja, ugyanakkor örülök annak, hogy ismét versenyezhetek, és remélem, magas szinten tudok elbúcsúzni, még egyszer utoljára összejön valami felejthetetlen."

Mint ismert, Froome 2021-től az Israel Start-Up Nation nagyra törő projektjének kapitánya lesz, így érthetően saját maga felkészítésének is szánja a Vueltát - amellett, hogy Carapaz győzelméért harcol majd. "Remek sorunk van, Richard minden támogatást megkap. Napról napra megnézzük, épp hogy állunk és hogy állok, ezek alapján építjük fel a programot. Erős a mezőny, keresnem kell a helyemet, hisz kevés többnapos versenyem volt az utóbbi időszakban" - mondta.

Őrült dolgokat vázolt fel a befolyásos milliárdos, aki Froome-ot az Israelhez csábította | Eurosport

Napjainkban a világ egyik legjelentősebb háttérembere, akinek a kérésére Michael Woods és Dan Martin szó nélkül beáll Chris Froome vonatába a 2021-es Touron. Kulisszatitkok Sylvan Adamstől és Sylvan Adamsről, Patrick Lefevere "majdnem üzlettársáról".

"Az edzések egyre jobban és jobban mentek, sokkal inkább kezd visszatérni a régi önmagam, ami fantasztikus. Ezt nehéz volt számokban mérni, hisz nem tudtam összecsapni a riválisokkal. Nyilván tisztább lesz minden a Vueltán az első néhány nap után, így pontosan meg lehet majd határozni a szerepkörömet" - tette hozzá a spanyol kör 2011-es és 2017-es győztese.

Épp az említett 11 perces hátrány miatt tudjuk, a legjobb helyezésekért nem lesz harcban, de nem is ez most számára a legfontosabb. A tavalyi, Dauphinés bukása óta a valódi visszatérést üldözi, és mivel kimaradt az Ineos idei Tour-keretéből, a legutóbbi háromhetese a 2018-as francia kör volt. Érthető, hogy kísérti őt a múlt. 

"Remélhetőleg sok önbizalmat tudok gyűjteni. Két év sok idő, egyértelműen arra törekszem, hogy minden szakaszt ugyanolyan komolyan vegyek. A sérülésem és a koronavírus-járvány miatt többet hagytam ki, mint amennyit szerettem volna, hiányzott a tempó, hiányzott a mezőny, hiányzott az, hogy valakinek a kerekét keressem. Ez a folyamat augusztus óta elég sokat vett ki belőlem, de úgy érzem, közelebb zárkóztam, erősebb vagyok. Kíváncsian várom, mik lesznek a saját határaim a Vuelta legkeményebb emelkedőin."

Érdekes, hogy milyen keretes szerkezetbe foglalja a briteknél eltöltött éveit a mostani búcsú. A 2011-es Vueltán mutatta meg először igazán magát, a Sky először vitte el a Barloworldtől érkező új igazolását egy háromhetesre, aki meglepetésemberként második lett összetettben Juan José Cobo mögött - igaz, a spanyoltól tavaly elvették a sikert doppingügye miatt, a piros trikó így Froome-é lett. 

Messze a kenyai születésű klasszisé a legrégebbi motoros szerepe a mostani Ineos-keretben, a korábban talán sosem gondolt, sosem hitt szétválás pillanata stílszerűen Spanyolországban érkezik el.

"Furcsán hiányozni fog a tipikus augusztus közepi nyár, a hideg miatt sokkal inkább egy háromhetes baszk kört fogunk menni. Nagyon szeretem a Vueltát, ám ez az év teljesen más lesz, mint az eddigiek" - mondta Froome.

Nem is olyan soká már az lesz a különös, hogy Froome-ot nem a Sky/Ineos vonatában kell keresni. Egy lábbal a múltban, egy lábbal a jövőben - miközben a jelenben él. Már csak az a kérdés, mikor jön az a bizonyos könnyezős pillanat.


velonews.com

Hozzászólások